Reaal hypotheek: hypotheekrente en voorwaarden uitgelegd

Een eigen huis, een plek onder de zon (of in de regen): het is zover! Jij gaat een huis kopen. Daar komt natuurlijk het een en ander bij kijken, want een hypotheek afsluiten vereist tijd en aandacht. Maar voordat je je daarmee bezig kunt houden, moet je eerst een hypotheekaanbieder kiezen. En daar zijn er nogal wat van. Wij helpen je bij het maken van deze moeilijke keuze en door de belangrijkste kenmerken van de diverse geldverstrekkers onder elkaar te zetten. In dit artikel lees je meer over een Reaal hypotheek.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 20 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten

Een eigen huis, een plek onder de zon (of in de regen): het is zover! Jij gaat een huis kopen. Daar komt natuurlijk het een en ander bij kijken, want een hypotheek afsluiten vereist tijd en aandacht. Maar voordat je je daarmee bezig kunt houden, moet je eerst een hypotheekaanbieder kiezen. En daar zijn er nogal wat van. Wij helpen je bij het maken van deze moeilijke keuze en door de belangrijkste kenmerken van de diverse geldverstrekkers onder elkaar te zetten. In dit artikel lees je meer over een Reaal hypotheek.

Reaal hypotheek-697533-edited.jpg

Over Reaal Hypotheek

Reaal is een merk van de Nederlandse verzekeraar VIVAT en ontstond in 1904 als sociaal vangnet voor arbeiders. Het bedrijf begon als verzekeraar middenin de maatschappij, met hart voor de klanten. Inmiddels biedt Reaal dus ook hypotheken aan. Het bedrijf was lange tijd onderdeel van de SNS bank, maar sinds 2014 zijn ze afgesplitst. Belangrijk detail: Reaal biedt alleen hypotheken aan zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hypotheekrente

De rentetarieven en voorwaarden van Reaal kun je snel en eenvoudig vergelijken met bijna dertig andere aanbieders in onze hypotheekvergelijker. Zoals je ziet, hanteert Reaal over het algemeen een hogere hypotheekrente. Daardoor vallen je woonlasten hoger uit. Je kunt gelukkig wel kiezen uit een ruime hoeveelheid rentevaste periodes: dan weet je in ieder geval precies waar je aan toe bent.

Rentedaling bij aflossing

De hoogte van jouw hypotheekrente hangt samen met de hoogte van je lening en woningwaarde. Dit noemen we de tariefklasse. Er zijn vijf tariefklassen. Kies je ervoor om maandelijks af te lossen op je hypotheekschuld, dan kun je in een lagere tariefklasse terechtkomen. Dan gaan je hypotheeklasten automatisch omlaag. Dat is een groot voordeel in vergelijking met andere hypotheekaanbieders: daar moet je dit vaak officieel aanvragen met een volledige taxatie erbij. Een fijne bijkomstigheid dus.

Type hypotheek

Bij Reaal ga je voor de ‘Lekker Wonen’ hypotheek en daar zitten flink wat voordelen aan verbonden. Zo daalt je hypotheekrente als je maandelijks je hypotheekschuld aflost, kun je met je eigen vermogen 100% van het hypotheekbedrag boetevrij aflossen en als je verhuist, kun je je hypotheek gewoon meenemen. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af en neemt je oude renteafspraken en de rest van je rentevaste periode mee. Dit kan voordelig voor je uitpakken, als de rente in de tussentijd gestegen is. Ook kun je je hypotheek tussentijds aanpassen.

Hypotheekvormen bij Reaal

Weet jij al welke hypotheekvorm het beste bij jou past? Bij Reaal heb je ruime keuze uit verschillende soorten hypotheken. Kies uit de spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek, of ga voor een annuïtaire of lineaire hypotheek, waarbij je maandelijks een deel van je hypotheek aflost. Kies voor een van deze twee laatste opties als je wilt profiteren van hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2013 is het namelijk verplicht om je hypotheek in 360 maanden af te lossen als je hiervoor in aanmerking wilt komen. Dit geldt niet voor mensen die al voor 2013 een hypotheek hadden en een volgende wonen willen kopen, deze groep kan gebruik maken van de overgangsregeling.

Overlijdensrisicoverzekering: van groot belang

Je denkt er natuurlijk niet graag aan, maar het is wel belangrijk: wat gebeurt er met je hypotheek als jij of je partner komt te overlijden? Je wilt natuurlijk niet dat je nabestaanden achterblijven met een enorme hypotheekschuld. Daarom is het belangrijk om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Bij Reaal is dit niet verplicht, en je kunt deze verzekering ook gewoon afsluiten bij een andere aanbieder als je dat wilt.

Verhuizen en overbruggingskrediet

Wil jij graag verhuizen maar is je oude huis nog niet verkocht? Dat is vervelend, want waarschijnlijk heb je de overwaarde nodig om je nieuwe huis te betalen. Bij Reaal kun je dan een overbruggingskrediet afsluiten: dan leen je het bedrag dat je tekort komt om je nieuwe huis te betalen. Let op: totdat je je oude huis verkocht hebt, heb je dan wel maandelijks hogere woonlasten waar je rekening mee moet houden, namelijk: de woonlasten van je nieuwe huis en van je oude huis en het overbruggingskrediet. Oude huis verkocht? Dan kun je het overbruggingskrediet in een keer boetevrij aflossen.

Verbouwen en bouwdepot

Ook al ben jij dol op je nieuwe paleisje, het kan zijn dat er toch dingen zijn die je graag zou willen verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een gedateerde badkamer of keuken, het is wel fijn om die te kunnen renoveren. Maar wat als je daar geen budget meer voor hebt? De kosten van een verbouwing kun je meefinancieren in je hypotheek, dit wordt een bouwdepot genoemd. De hoogte van deze lening hangt samen met je woningwaarde, vastgesteld zowel voor als na de verbouwing. Het bouwdepot blijft bij Reaal 3 maanden geldig, met de mogelijkheid tot een verlenging van 3 maanden.

Jij en Reaal: een goede match?

Dat was een hele hoop informatie! Ben jij er al uit of een hypotheek bij Reaal de juiste keuze is voor jou? Of ben je benieuwd wat er nog meer op de markt is? Liever de actuele hypotheekrentes en voorwaarden vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig in de rentevergelijker van Knab.



Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.



Deel via:
Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek