Lloyds Bank: hypotheekrente en voorwaarden

Vind jij het moeilijk om een keuze te maken tussen alle hypotheekverstrekkers die Nederland tegenwoordig rijk is? Dat is niet gek met het steeds groter wordende aanbod. Om jou een handje te helpen, hebben wij een reeks artikelen over al onze aanbieders. Deze keer zoomen we in op Lloyds Bank. Wat voor partij is het en welke deal krijg je er?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Vind jij het moeilijk om een keuze te maken tussen alle hypotheekverstrekkers die Nederland tegenwoordig rijk is? Dat is niet gek met het steeds groter wordende aanbod. Om jou een handje te helpen, hebben wij een reeks artikelen over al onze aanbieders. Deze keer zoomen we in op Lloyds Bank. Wat voor partij is het en welke deal krijg je er?

LLoyds bank hypotheek

Wie is Lloyds Bank?

Lloyds Bank is onderdeel van Lloyds Banking Group en wereldwijd actief in zo’n 10 landen. Deze Britse partij biedt sinds 1999 online hypotheken aan op de Nederlandse markt. Ook kun je er terecht voor het openen van een spaarrekening. De bank werkt zelf alleen via internet om zo een goede spaarrente en simpele, duidelijke producten te kunnen bieden.

Je hypotheek afsluiten bij Lloyds

Wil jij bij Lloyds een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan kan dit voor maximaal 90% van de marktwaarde van je huis. Sluit je de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, dan mag je 100% lenen. Dit laatste betekent dat je nieuwe woning in 20234 maximaal € 435.000 mag kosten, inclusief alle bijkomende kosten. Verder geldt er geen minimaal bedrag dat je voor een hypotheek moet lenen.

Execution only of hypotheekadvies
Je hebt bij Lloyds de mogelijkheid om zelf, online je hypotheek te regelen. Dit doe je dan execution only, zonder advies. Hiervoor moet je wel eerst een kennis- en ervaringstoets doen. Op basis van de toets bepaalt Lloyds vervolgens of je er zelf je hypotheek mag afsluiten. Wil jij toch liever je hypotheek afsluiten mét advies? Dan kun je bij deze aanbieder de hulp inschakelen van een tussenpersoon.

Goed om te weten: de verplichte kennis- en ervaringstoets vervalt als je de hypotheek - van maximaal € 25.000 - afsluit om energiebesparende maatregelen te nemen. 

Soorten hypotheken

Je hebt de keuze uit een annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij deze vormen los je maandelijks af op je hypotheek en heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Maar Lloyds biedt nog meer opties aan. Wil jij tijdens de looptijd niet aflossen en maandelijks alleen hypotheekrente betalen? Dan kun je (mits dit belastingtechnisch is toegestaan) voor een levenhypotheek gaan of je sluit tot 50% van de marktwaarde een aflossingsvrije hypotheek af. Let er bij deze laatste optie op dat je alleen recht hebt op hypotheekrenteaftrek als je een bestaande aflossingsvrije hypotheek oversluit (afgesloten vóór 2013).

Hypotheekrente

Hoe zit het met de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek of een nieuwe rentevaste periode? Lloyds hanteert twee tarieven: één voor de annuïtaire of lineaire hypotheekvorm en één voor de overige hypotheekvormen, zoals de aflossingsvrije vorm.

Hoe hoog de hypotheekrente voor je nieuwe stulp is, hangt er verder vanaf en/of je voor NHG gaat of in welke risicoklasse je valt. In welke klasse je precies valt, wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van de lening en de marktwaarde van de woning.

Hypotheekofferte

Hoe zit het met de bindende hypotheekofferte? Bij Lloyds kom je hiervoor ook wel de term bindend hypotheekaanbod tegen. De geldigheid ervan staat in het bindend hypotheekaanbod vermeld. Zie je toch af van de lening? Dan kun je deze zonder gevolgen annuleren.

Wil je het hypotheekaanbod verlengen? Dat is mogelijk, maar houd wel rekening met de bereidstellingsprovisie die dan eventueel geldt. Deze bedraagt 0,25% per maand van het totale hypotheekbedrag. Dit betaal je alleen als de hypotheekrente na de verlenging hoger is dan de hypotheekrente uit het hypotheekaanbod. Hierbij gaat Lloyds uit van de dagrente.

Let er ook op dat je na verlening wél annuleringskosten moet betalen als je toch van het aanbod afziet. Ook deze kosten bedragen 0,25% van het hypotheekbedrag.

Extra aflossen op je hypotheek

Stel jij hebt flink wat spaargeld en denkt er op een gegeven moment over om extra af te lossen op de hypotheek. Wat zijn dan je opties? Bij Lloyds mag je jaarlijks 10% van de oorspronkelijke lening boetevrij aflossen. Wil je meer aflossen? Dan moet je hiervoor een vergoeding betalen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de hypotheekrente die je betaalt. Check dus goed welke voorwaarden hiervoor in jouw offerte staan.

Verhuisplannen

Je weet maar nooit wanneer je in de toekomst weer verhuisplannen hebt. Daarom is het ook verstandig om die voorwaarden goed te bekijken. Bij Lloyds kun je de voorwaarden van je oude hypotheek meenemen naar een nieuwe hypotheek voor je volgende koophuis. Die nieuwe lening moet je dan wel afsluiten binnen zes maanden na aflossing van de oude hypotheek. Hoe dit in jouw situatie precies zit, kun je het beste met je hypotheekadviseur of Lloyds zelf bespreken.

Overbruggingskrediet
Wil je een hypotheek voor een nieuwe woning afsluiten, maar is je huidige huis nog niet verkocht? Dan kun je bij Lloyds een overbruggingskrediet afsluiten tot de overdracht plaatsvindt, maar niet langer dan 6 maanden. Let er wel op dat dit alleen kan als je al een definitieve koper hebt gevonden voor je huidige huis.

De ontbindende voorwaarden zijn dan dus verlopen en de bankgarantie is gesteld. De maximale overbrugging die je kunt afsluiten is de verkoopprijs min de openstaande hypotheekschuld op de verkochte woning. Je betaalt hierbij, naast de hypotheekrente voor deze lening, een kleine vergoeding voor het vastleggen van het recht van hypotheek.

Verplichte verzekeringen

Bij Lloyds moet je rekening houden met een aantal verplichte verzekeringen. Zo moet je in veel gevallen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Daarnaast is het belangrijk dat je je nieuwe stulpje goed verzekert. Daarvoor moet je bijvoorbeeld een opstal- en inboedelverzekering afsluiten.

Bouwdepot

Ga je voor een bestaande woning en heb je verbouwplannen? Dan kun je dit meefinancieren in de hypotheek en dit deel van de lening op een zogeheten bouwdepot zetten. Let er wel op dat dit depot bij Lloyds bij bestaande bouw relatief kort geldig is, namelijk 6 maanden. Ga je voor nieuwbouw? Dan kun je de bouw maximaal 24 maanden uit dit depot betalen.

Energiebesparende maatregelen

Is een nieuwe woning voor jou hét moment om zonnepanelen te laten plaatsen of spouwmuurisolatie te nemen? Dan is het handig om te weten of je energiebesparende maatregelen in je nieuwe hypotheek kunt meefinancieren. Bij Lloyds kan dit alleen als je je hypotheek mét NHG afsluit.

Heb je nog geen definitieve keuze gemaakt wat betreft een hypotheekverstrekker? Vergelijk dan gemakkelijk de actuele rentes met de hypotheekvergelijker.



Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.



Deel via:
Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek