Aftrekposten voor zzp'ers bij aangifte inkomstenbelasting

Niemand betaalt graag te veel belasting. Gelukkig kun je aftrekposten inzetten om de winst uit je onderneming te verlagen. Deze geef je op tijdens je aangifte over de inkomstenbelasting. Met deze aftrekposten verlaag je je belastbare inkomen. Dit is slim, want met een lager belastbaar inkomen betaal je minder inkomstenbelasting en houd je meer geld over. Welke aftrekposten zijn er voor zzp’ers? Als zzp’er mag je bovenop reguliere aftrekposten een aantal speciale aftrekposten voor zzp’ers inzetten. In dit artikel zetten we ze op een rijtje, samen met de belangrijkste voorwaarden. Let op: Dit artikel gaat over je aangifte inkomstenbelasting over 2019. Deze aangifte doe je tussen 1 maart en 1 mei 2020 via het programma of op het formulier van de Belastingdienst.  Hier lees je meer over de wijzigingen in 2022. Als je voldoet aan het urencriterium, krijg je belastingvoordeel De Nederlandse overheid stimuleert ondernemerschap. Dat doet zij op verschillende manieren, onder meer met extra aftrekposten voor zzp’ers. Als je voldoet aan het urencriterium, mag je gebruik maken van zelfstandigenaftrek en startersaftrek (onder aanvullende voorwaarden). Je voldoet aan het urencriterium als je meer dan 1225 uur per belastingjaar als ondernemer werkt. Houd dit dus goed bij in je urenadministratie. Hoe werkt het urencriterium? Alle directe en indirecte werkzaamheden die je ten behoeve van je eigen bedrijf doet, tellen mee. Dus ook reistijd en tijd die je besteedt aan acquisitie. Ook de uren die je besteedt om je bedrijf op te zetten, tellen mee. Houd wel een goede urenregistratie bij. De Belastingdienst kan dit controleren. Je moet dus aannemelijk kunnen maken dat je deze uren ook daadwerkelijk gewerkt hebt.
Gepubliceerd
21 november 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 19 november 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 4 minuten
Niemand betaalt graag te veel belasting. Gelukkig kun je aftrekposten inzetten om de winst uit je onderneming te verlagen. Deze geef je op tijdens je aangifte over de inkomstenbelasting. Met deze aftrekposten verlaag je je belastbare inkomen. Dit is slim, want met een lager belastbaar inkomen betaal je minder inkomstenbelasting en houd je meer geld over.

Welke aftrekposten zijn er voor zzp’ers?

Als zzp’er mag je bovenop reguliere aftrekposten een aantal speciale aftrekposten voor zzp’ers inzetten. In dit artikel zetten we ze op een rijtje, samen met de belangrijkste voorwaarden. Let op: Dit artikel gaat over je aangifte inkomstenbelasting over 2019. Deze aangifte doe je tussen 1 maart en 1 mei 2020 via het programma of op het formulier van de Belastingdienst. 

Hier lees je meer over de wijzigingen in 2022.

Als je voldoet aan het urencriterium, krijg je belastingvoordeel

De Nederlandse overheid stimuleert ondernemerschap. Dat doet zij op verschillende manieren, onder meer met extra aftrekposten voor zzp’ers. Als je voldoet aan het urencriterium, mag je gebruik maken van zelfstandigenaftrek en startersaftrek (onder aanvullende voorwaarden). Je voldoet aan het urencriterium als je meer dan 1225 uur per belastingjaar als ondernemer werkt. Houd dit dus goed bij in je urenadministratie.

Hoe werkt het urencriterium?

Alle directe en indirecte werkzaamheden die je ten behoeve van je eigen bedrijf doet, tellen mee. Dus ook reistijd en tijd die je besteedt aan acquisitie. Ook de uren die je besteedt om je bedrijf op te zetten, tellen mee. Houd wel een goede urenregistratie bij. De Belastingdienst kan dit controleren. Je moet dus aannemelijk kunnen maken dat je deze uren ook daadwerkelijk gewerkt hebt.

Welke aftrekposten zijn er voor zzp'ers? 

Zelfstandigenaftrek: € 7.030

Deze aftrekpost mag je inzetten als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium. Daarnaast is het goed om niet te vergeten dat je het bedrag alleen van de winst mag aftrekken. Als het bedrag dat je maximaal mag aftrekken hoger is dan de winst uit de onderneming, verrekent de Belastingdienst dit in de volgende 9 jaar. De winst moet dan wel hoger zijn dan de maximale zelfstandigenaftrek.

Sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd jaarlijks verlaagd.

Startersaftrek: € 2.123

Tijdens de start van je onderneming kun je wel een steuntje in je rug gebruiken. Je mag tijdens de eerste 5 jaar van het bestaan van je onderneming, maximaal 3 keer gebruik maken van startersaftrek. Als je in aanmerking komt voor startersaftrek, heb je recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek. K-’ching!

De voorwaarden zijn simpel:
✔︎ je was in 1 van de afgelopen 5 jaren geen ondernemer;
✔︎ je mag startersaftrek maximaal 3 keer toepassen.

Goed om te weten: Als de zelfstandigenaftrek en startersaftrek hoger zijn dan je winst, heb je een ‘verlies’. Je mag dit dan verrekenen met andere inkomsten uit winst en woning. Als je geen andere inkomsten hebt, mag je dit verrekenen in een ander belastingjaar.

Investeringaftrek: variabel

Deze aftrekpost helpt ondernemers om zelf te investeren in hun onderneming. Onder bepaalde voorwaarden, mag je de kosten van investeringen gedeeltelijk aftrekken. Er bestaan meerdere soorten investeringsaftrek. Voor zzp’ers zijn met name de volgende twee aftrekposten het interessant:
- kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, vanaf € 2.301 per bedrijfsmiddel;
- energie-investeringsaftrek, vanaf € 2.500 per bedrijfsmiddel.
 
Een bedrijfsmiddel is gebruiksmiddel dat je gebruikt voor je onderneming. Dit wil je in principe niet verkopen, omdat je ze nodig hebt om producten te kunnen maken of diensten te kunnen verlenen. Denk dan bijvoorbeeld aan een laptop of vergunningen.

Zakelijke kosten: variabel

Je mag zakelijke kosten aftrekken van je opbrengsten. De btw mag je niet aftrekken, maar kun je aftrekken bij de omzetbelasting. Je moet dan wel aannemelijk maken dat je deze kosten hebt gemaakt ten behoeve van je eigen zaak. Er zijn kosten die je over één belastingjaar mag aftrekken, maar ook kosten die je moet spreiden over meerdere jaren.

Tip: voor duurzame uitgaven lager dan € 450 exclusief btw of € 544,50 inclusief btw, geldt dat je deze in één keer mag aftrekken. Er zijn behoorlijk wat kosten die je op deze manier mag aftrekken. Duurdere zaken, zoals bijvoorbeeld een laptop van € 1500, moet je spreiden over meerdere jaren. Je houdt in deze gevallen rekening met de jaarlijkse afschrijving.
 
Denk bij zakelijke kosten aan de volgende zaken:
- inschrijving bij de Kamer van Koophandel
- jaarlijkse afschrijvingen van je bedrijfsmiddelen
- huur van een ruimte
- abonnementen
- kantoorinrichting
- zakelijke rekening en verzekeringen

Tip: de kosten die je maakt voor de oprichting van je bedrijf kun je ook aftrekken. Vergeet dus niet om de facturen van marktonderzoek of een laptop te bewaren.

Zakelijk gebruik van persoonlijke bezittingen
Omdat we het niet kunnen laten, hebben we nog één tip voor je. Soms maak je gebruik van je persoonlijke bezittingen ten dienste van je zaak. Dat is natuurlijk geen probleem, maar vergeet niet dat je deze kosten soms gedeeltelijk mag aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan telefoonkosten of als je thuis werkt en je woning is opgesplitst in een particulier en zakelijk gedeelte. Check de exacte voorwaarden altijd even bij de Belastingdienst.

Zakelijke reiskosten, borrels en diners: van € 0 tot 100%

Als zzp’er mag je zakelijke reiskosten, borrels en diners geheel of gedeeltelijk aftrekken. Er gelden wel verschillende voorwaarden en verschillende percentages over de kosten die je mag aftrekken. Er geldt in principe een maximum van € 1.500 dat je mag aftrekken. Je moet altijd het zakelijke karakter kunnen aantonen.
 
De volgende tarieven en percentages gelden over 2019: 

- 100% aftrekbaar: openbaar vervoer, incl. vluchten en taxi

- 80% aftrekbaar: kosten voor hotel, zakendiners, borrels en congressen

- € 0,19 per kilometer: met je eigen of gehuurde auto. De autohuur mag je volledig aftrekken, mits de btw vermeld wordt op de factuur en je de auto uitsluitend zakelijk gebruikt.
 
Let op: maak je meer dan € 18.000 aan zakelijke reis- en verblijfkosten op jaarbasis? Dan zijn er aantrekkelijke vormen waar we nu niet verder op ingaan, omdat dit onder zzp’ers bijna niet voorkomt.

Mkb-winstvrijstelling: 14% aftrek van je winst

En dan nog even dit. Nadat je alle aftrekposten hebt toegepast en als je winst maakt met je onderneming, mag je gebruik maken van mkb-winstvrijstelling. Misschien had je het zelf nog niet door, maar je bent als zzp’er namelijk ook mkb’er. Je krijgt met deze aftrekpost een vrijstelling over 14% van de winst uit je onderneming. Over dit percentage betaal je dus geen belasting. Iedere zzp’er met winst mag deze vrijstelling toepassen.

Heb jij al een zakelijke rekening?

Met Knab Zakelijk heb je een compleet bankpakket in handen. Je opent tot wel vijf betaalrekeningen mét betaalpas en zoveel spaarrekeningen als je wilt. Ook krijg je jaarlijk 500 gratis transacties. En dat voor het vaste, lage tarief van maar € 7 per maand!

Meer over Knab ZakelijkStenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers