Pensioen zzp opbouwen: 8 slimme routes naar geld voor later

Als zzp’er bouw je geen pensioen op, tenzij je dat zelf regelt. Toch is het als ondernemer slim om een pensioentekort te voorkomen. Want, als je nu regelmatig leuke dingen doet, wil je dat als senior-jij vast ook blijven doen. Lees daarom deze 8 routes met tips hoe je een goed pensioen als zzp'er opbouwt.
Gepubliceerd
16 mei 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
10 minuten
- Gepubliceerd: 16 mei 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 10 minuten

Als zzp’er bouw je geen pensioen op, tenzij je dat zelf regelt. Toch is het als ondernemer slim om een pensioentekort te voorkomen. Want, als je nu regelmatig leuke dingen doet, wil je dat als senior-jij vast ook blijven doen. Lees daarom deze 8 routes met tips hoe je een goed pensioen als zzp'er opbouwt.

Je hoeft natuurlijk niet slechts één van onderstaande routes te volgen. Je kunt ze juist combineren, om zo het beste uit jouw pensioen te halen.

Millennial in start-up omgeving

Pensioen zzp opbouwen: hoe zit dat eigenlijk?

Als freelancer of zzp’er heb je meer vrijheid om een pensioen op te bouwen dan werknemers die in loondienst werken. Je zzp pensioen opbouwen kan op verschillende manieren. Als ondernemer heb je namelijk geen eigen pensioenfonds met de bijbehorende voordelen. Maar, je hebt wel de mogelijkheid om je eigen pensioen goed te regelen.

Regels rondom pensioen en belasting betalen

We kunnen het beste beginnen met een korte en vereenvoudigde uitleg van het Nederlandse pensioenstelsel. In het Nederlandse pensioenstelsel zijn er grofweg 4 pijlers te onderscheiden.

De 4 pijlers staan voor de verschillende mogelijkheden tot pensioenopbouw in Nederland. In de volgende opsomming zie je welke ‘soorten’ pensioenen er zijn, en hoe je deze pensioenen kunt opbouwen. Je kunt deze pensioenen stapelen. 

  1. AOW-pensioen via de Staat der Nederlanden;
  2. Pensioen via voormalige/huidige werkgever en pensioenfonds;
  3. Individueel pensioen belast in box 1 (lijfrente en banksparen);
  4. Individueel pensioen belast in box 3 (regulier sparen,  beleggen, e.a.).

Belastingboxen en fiscale aantrekkelijkheid
Voordat je verder leest is het goed om te beseffen dat er een onderscheid wordt gemaakt in het Nederlandse belastingsysteem tussen box 1 en box 3. 

In box 1 van het Nederlandse belastingstelsel wordt belasting wordt geheven over belastbaar inkomen uit werk en woning.

In box 3 wordt er belasting geheven over belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.

In andere woorden: je inkomen wordt belast in box 1, je bezittingen worden belast in box 3. Dit heeft invloed op de hoeveelheid belasting die je betaalt. Hierover zometeen meer.

Route 1: AOW-pensioen

Je ziet in het schema dat de eerste pijler het AOW-pensioen is. Dit pensioen krijgt iedere Nederlander, ongeacht of je ooit hebt gewerkt of niet. Het is echter wél een onderdeel van jouw totale pensioen. Veel ondernemers vullen dit AOW-pensioen aan met een ander pensioen.

Route 2: pensioen via je voormalige werkgever

Sommige pensioenfondsen maken het mogelijk om je werknemerspensioen nog een tijdje voort te zetten. Dit is een collectief pensioen. Dit betekent dat je het risico gezamenlijk deelt met andere werknemers in dit pensioenfonds.

Je legt dan maandelijks een vastgesteld bedrag in, om pensioen op te bouwen via het pensioenfonds van je voormalige werkgever. Dit bedrag betaal je aan dit pensioenfonds. De mogelijkheid en de duur wisselen per werkgever. Goed om even te checken dus.

Is dit slim?
Als je een goede pensioenregeling had bij je voormalige werkgever, kan dit best een goede oplossing zijn. De nadelen? Je kan niet meer bij je geld en je moet iedere maand een vast bedrag blijven inleggen.

Als je geen gebruik maakt of kunt maken van het pensioenfonds van je ex-werkgever, maar toch zeker wilt zijn van een pensioen, kan een individuele regeling interessant zijn.

Pensioen opbouwen via een individuele regeling

Een individuele regeling is een verzamelnaam voor een individueel pensioen. Je draagt het risico dan zelf.

Er zijn twee verschillende soorten individuele regelingen: lijfrente en banksparen. Met zo’n regeling kun je voorkomen dat je een pensioentekort krijgt. Deze vormen worden belast in box 1. Je betaalt dus geen vermogensbelasting (box 3) over het door jou opgebouwde bedrag via lijfrente en banksparen.

Daarom is een individuele regeling in sommige gevallen fiscaal voordelig. Dit is echter alleen zo, als je met deze individuele regeling je pensioengat kunt dichten.

Route 3: pensioen lijfrente

Wat is lijfrente? 
Lijfrente is een periodieke uitkering, die je vanaf een vooraf afgesproken moment krijgt omdat je eerder een lijfrenteverzekering hebt afgesloten. In de opbouwfase, de periode waarin je jouw pensioen opbouwt via deze verzekering, betaal je een afgesproken premie aan de verzekeraar. Dat kan eenmalig zijn, maar ook periodiek.

De meeste mensen doen dit periodiek, en gedurende (een deel van) hun werkende leven. Je spreekt een datum af met de lijfrenteverzekeraar vanaf welke datum je de uitkering zult gaan ontvangen. Een lijfrenteverzekering wordt door de belastingdienst belast in box 1. Dit is fiscaal aantrekkelijk als jouw inkomen in een lage schijf belast wordt.

Met pensioen gaan
Zodra je met pensioen gaat op de datum die je hebt afgesproken met je lijfrenteverzekeraar, ontvang je een uitkering tot je overlijden. Ook als je 193 jaar oud wordt. Maar mocht je overlijden vóór je pensioen, dan is de winst voor je verzekeraar. De door jou betaalde premie wordt dan niet uitgekeerd aan je nabestaanden, tenzij je hiervoor een extra verzekering afsluit. En dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

En daarnaast, de hoogte van een uitkering via een lijfrenteverzekering is afhankelijk van de winst die jouw verzekeraar maakt. Het is dus niet helemaal duidelijk hoeveel je precies zult ontvangen. Check altijd de voorwaarden bij jouw inkomensverzekeraar.

Route 4: pensioen via banksparen

Wat is banksparen?
Banksparen is sparen via een geblokkeerde spaarrekening, met als doel dit geld te gebruiken om je pensioen aan te vullen. Je bent vrij om te kiezen hoeveel je spaart, en per wanneer je het spaargeld wilt opnemen. Dit is dus anders dan gewoon sparen op een spaarrekening of via een deposito.

Tijdens de loopduur kun je niet zomaar bij je geld. Je betaalt daarom geen vermogensbelasting (box 3) over dit bedrag, maar inkomstenbelasting (box 1) als je een deel van dit bedrag laat uitkeren. In de opbouwfase betaal je dus geen belasting, want het bedrag wordt niet aan jou uitgekeerd. Dit maakt banksparen soms fiscaal aantrekkelijk.

Uitkeren
Maar vergeet niet dat, zodra je een deel van het bedrag laat uitkeren, je inkomstenbelasting (box 1) betaalt over het deel dat je hebt uitgekeerd. Dit telt dan mee voor jouw totale belastbare inkomen.

Fiscaal trucje
Een veelgebruikt fiscaal trucje is om alleen dát bedrag uit te laten keren dat binnen de laagste belastingschijf valt. De restsom van je opgebouwde saldo laat je dan over de volgende jaren op dezelfde manier uitkeren.

Banksparen wint aan populariteit ten opzichte van lijfrente, omdat je zeker weet hoeveel je opbouwt en bij een eventueel overlijden het opgebouwde bedrag naar je nabestaanden gaat. Check dus altijd de voorwaarden bij jouw bank.

Route 5: spaarrekening en deposito

Je kunt er ook voor kiezen om een deel van het geld op een spaarrekening of deposito te zetten. Je spaart dan via een gewone spaarrekening. Dit wordt belast in box 3, waardoor je ieder jaar belasting betaalt over de inkomsten uit jouw opgebouwde vermogen.

Met de huidige relatief lage spaarrente en de belastingregels, maak je op dit moment helaas verlies als je voor deze optie kiest. De rente die je krijgt in relatie tot de vermogensbelasting die je betaalt, is namelijk niet inflatie-dekkend. Dit kan in de toekomst natuurlijk wel veranderen.

Route 6: beleggen

Als je het rendement op een spaarrekening te laag vindt, kun je overwegen om te beleggen. Maar, beleggen is risicovoller dan sparen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger jouw mogelijke rendement. Anders dan bij een spaarrekening is met beleggen niets gegarandeerd. Lees je daarom eerst goed in en spreid je inleg.

Route 7: investeren via crowdfunding

Je zou er ook over kunnen nadenken om een deel van je opgebouwde vermogen te investeren in bedrijfsleningen via crowdfunding. Het bruto rendement van 5-9% is relatief hoog.

Maar, net als bij beleggen, is hier niets gegarandeerd. Daarom geldt ook hier: altijd goed inlezen, spreid je inleg en gebruik maximaal 10% van je vrij belegbare vermogen.

Crowdfunding kan je geen volwaardig pensioen geven en is alleen interessant als extraatje. Over het algemeen kiezen investeerders voor een andere route met minder risico naarmate het pensioen dichterbij komt.

Route 8: aflossen van je woning

Als je een eigen woning hebt, kun je ervoor kiezen om de hypotheek versneld af te lossen. Zo bouw je sneller eigen vermogen op. In vastgoed, dat wel. De voordelen? Minder vermogensrendementsheffing en minder restschuld. Maar ook hier zijn er helaas wat nadelen: je kunt niet bij je geld, tenzij je jouw huis verkoopt. In dit artikel lees je meer over je overwaarde als pensioen.

Onbeperkt aantal spaarrekeningen bij Knab

Bij Knab Zakelijk krijg je een onbeperkt aantal spaarrekeningen. Zo open je dus kosteloos een extra spaarrekening voor je pensioen. Slechts een van de voordelen die je krijgt bij een zakelijke rekening van Knab.

Meer over Knab Zakelijk



Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers