Zzp’er en belastingaangifte: box 1, 2 en 3 uitgelegd

In Nederland betalen we één keer per jaar inkomstenbelasting. Deze belasting wordt geheven over je inkomen. Dit gebeurt met een systeem van 3 ‘boxen’: box 1, 2 en 3. In iedere box wordt een ander deel van je inkomen belast met afzonderlijke belastingtarieven. In dit artikel leggen we de 3 verschillende boxen uit. Welke belastingboxen zijn er? Er bestaan 3 verschillende belastingboxen voor de inkomstenbelasting. In iedere box wordt een andere vorm van inkomen belast. Dit zijn: Box 1: belastbaar inkomen uit werk en inkomen; Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang; Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. Wat is belastbaar inkomen? Belastbaar inkomen is je inkomen waar inkomstenbelasting over geheven wordt. Dit wordt vastgesteld door je bruto inkomen te verminderen met algemene aftrekposten en aftrekposten speciaal voor zzp’ers. Het bedrag dat er dan overblijft, is je belastbare inkomen. Het belastbare inkomen verschilt per belastingbox, omdat er in iedere box andere vormen van inkomsten belast worden. Wat betekenen de verschillende belastingboxen voor zzp’ers? Als je als zzp’er met een eenmanszaak bent aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, doe je ook belastingaangifte. De winst uit je onderneming telt mee voor je belastbare inkomen in box 1. Besef wel dat de winst uit je onderneming een bruto bedrag is. Er is bijvoorbeeld geen loonheffing op toegepast. Je leest in het artikel over de inkomstenbelasting als zzp’er wat dit voor jou betekent.
Gepubliceerd
5 december 2018
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 december 2018
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten
In Nederland betalen we één keer per jaar inkomstenbelasting. Deze belasting wordt geheven over je inkomen. Dit gebeurt met een systeem van 3 ‘boxen’: box 1, 2 en 3. In iedere box wordt een ander deel van je inkomen belast met afzonderlijke belastingtarieven. In dit artikel leggen we de 3 verschillende boxen uit.
Koppel doet belastingaangifte

Welke belastingboxen zijn er?

Er bestaan 3 verschillende belastingboxen voor de inkomstenbelasting. In iedere box wordt een andere vorm van inkomen belast. Dit zijn:
  • Box 1: belastbaar inkomen uit werk en inkomen;
  • Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang;
  • Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.

Wat is belastbaar inkomen?

Belastbaar inkomen is je inkomen waar inkomstenbelasting over geheven wordt. Dit wordt vastgesteld door je bruto inkomen te verminderen met algemene aftrekposten en aftrekposten speciaal voor zzp’ers. Het bedrag dat er dan overblijft, is je belastbare inkomen. Het belastbare inkomen verschilt per belastingbox, omdat er in iedere box andere vormen van inkomsten belast worden.

Wat betekenen de verschillende belastingboxen voor zzp’ers?

Als je als zzp’er met een eenmanszaak bent aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, doe je ook belastingaangifte. De winst uit je onderneming telt mee voor je belastbare inkomen in box 1. Besef wel dat de winst uit je onderneming een bruto bedrag is. Er is bijvoorbeeld geen loonheffing op toegepast. Je leest in het artikel over de inkomstenbelasting als zzp’er wat dit voor jou betekent.

Belasting box 1: werk en woning

In box 1 wordt er belasting geheven over je belastbare inkomsten uit werk en woning. In deze box worden de volgende vormen van inkomsten bij elkaar opgeteld en belast aan de hand van verschillende belastingschijven:

  • Winst uit je onderneming;
  • Salaris, uitkering, pensioen en fooien;
  • Inkomsten als freelancer, artiest, gastouder of beroepssporter;
  • Periodieke uitkeringen, waaronder lijfrente en alimentatie;
  • Buitenlandse inkomsten;
  • Eigenwoningforfait en kapitaalverzekeringen voor je eigen woning;
  • Negatieve persoonsgebonden aftrek;
  • Terugontvangen premies voor lijfrenten en dergelijke.
Over het algemeen geldt: hoe hoger je belastbare inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Dit varieert van zo’n 37% tot bijna 50%. Lees meer over de exacte belastingtarieven in box 1 voor 2023 en 2024.

Belasting box 2: aanmerkelijk belang

In box 2 wordt er belasting geheven over belastbare inkomsten uit aanmerkelijk belang. Deze box is niet op iedere zzp’er van toepassing. Er is alleen sprake van een aanmerkelijk belang als je, eventueel samen met je fiscale partner, minimaal 5% bezit van:

  • De aandelen van een vennootschap;
  • De winstbewijzen van een vennootschap;
  • De genotsrechten van de winstbewijzen of aandelen van een vennootschap;
  • Het stemrecht in een coöperatie of vereniging op coöperatieve grondslag.
Bekijk de exacte regels, tarieven en voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Belasting box 3: sparen en beleggen

In box 3 wordt er belasting geheven over de inkomsten uit je vermogen. Als je inkomsten hebt uit inkomsten uit sparen, beleggen of een tweede woning, worden deze in box 3 belast. Ook schulden vallen in box 3, op de schuld voor je eigen woning na. Deze valt in box 1.

Sparen als zzp’er: box 1 of box 3?

Let op: Je inkomsten uit sparen op een particuliere rekening, tellen mee voor box 3. Als je als zzp’er een eenmanszaak hebt én op een zakelijke rekening spaart, tellen de inkomsten mee voor box 1. De Belastingdienst geeft aan dat je wel aannemelijk moet kunnen maken dat je het bedrag dat je zakelijk spaart, ook voor je zaak nodig hebt of zult hebben.

Heffingsvrijstelling
Er geldt voor box 3 een heffingsvrijstelling. Dit betekent dat je in 2024 (en in 2023) over de eerste € 57.000 van je vermogen, geen belasting betaalt. Boven deze vrijstelling wordt er belasting geheven over het fictieve rendement. Hoe dat zit lees je in ons artikel over belastingvrij sparen.

Kies net als ruim 200.000 zzp’ers en ondernemers voor Knab

Voor € 7 per maand krijg je een compleet zakelijk bankpakket. Denk aan: 

  • 5 betaalrekeningen (handig voor potjes);
  • onbeperkt spaarrekeningen openen;
  • 500 gratis transacties per jaar;
  • Automatisch btw sparen.

Je koppelt de zakelijke rekening ook eenvoudig aan het Knab Boekhoudpakket. Zo heb je al je financiën overzichtelijk op één plek!

Ontdek het Knab Boekhoudpakket

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 



Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.



Deel via:

Knab Boekhoudpakket: probeer nu gratis!  Check het pakket

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers