Dit gebeurt er met de mkb-winstvrijstelling in 2020

Het nieuwe jaar is net begonnen. Inmiddels zijn we op de hoogte van de belangrijkste fiscale wijzigingen voor het nieuwe jaar. Zo werd bekend dat de inkomstenbelasting verandert en de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd. Benieuwd wat voor invloed dit heeft op de mkb-winstvrijstelling in 2020? Je leest het in dit artikel.
Gepubliceerd
26 november 2019
Laatst geüpdatet
12 maart 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 26 november 2019
- Laatst geüpdate: 12 maart 2020
- Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe jaar is net begonnen. Inmiddels zijn we op de hoogte van de belangrijkste fiscale wijzigingen voor het nieuwe jaar. Zo werd bekend dat de inkomstenbelasting verandert en de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd. Benieuwd wat voor invloed dit heeft op de mkb-winstvrijstelling in 2020? Je leest het in dit artikel.

Vrouw die mkb-winstvrijstelling regelt

Wat is mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost die je mag gebruiken, wanneer je winst maakt met je onderneming. De vrijstelling verlaagt je winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. In 2019 mag je 14% van de winst aftrekken, nadat je alle overige aftrekposten hebt toegepast. Met de overige aftrekposten worden de ondernemersaftrek en de oudedagsreserve bedoeld.

Heb ik recht op mkb-winstvrijstelling?

Iedereen die ondernemer is voor de Belastingdienst, heeft recht op mkb-winstvrijstelling. De Belastingdienst houdt automatisch rekening met de vrijstelling, wanneer je jouw aangifte inkomstenbelasting doet.

Wil je weten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck.

Zo wordt de mkb-winstvrijstelling berekend

Om je een beter beeld te geven van hoe de mkb-winstvrijstelling werkt, vind je hieronder een handig rekenvoorbeeld. Heel fijn: tijdens de aangifte inkomstenbelasting gaat dit vanzelf.

Rekenvoorbeeld mkb-winstvrijstelling:

  1. Bereken hoeveel winst je hebt gemaakt, na aftrek van alle overige kosten. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van € 30.000 winst.
  2. Van die € 30.000 trek je de ondernemersaftrek af, zoals de zelfstandigenaftrek. Bijvoorbeeld: € 30.000 - € 7.280 (zelfstandigenaftrek).
  3. Stel dat je € 2.500 opzij zet voor de oudedagsreserve. Je houdt dan in totaal nog € 20.220 winst over.
  4. Van die € 20.220 die je overhoudt, mag je de 14% mkb-winstvrijstelling aftrekken.
  5. De winst die jij nog overhoudt – en waarover je dus belasting betaalt – is € 17.389.

Verlaging van de zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een fiscale aftrekpost voor ondernemers. Tijdens Prinsjesdag 2019 werd bekendgemaakt dat deze in 2020 wordt verlaagd van € 7.280 naar € 7.030. De aankomende jaren wordt de zelfstandigenaftrek nog verder afgebouwd, tot een bedrag van € 5.000 in 2028.

Wat betekent dit voor de mkb-winstvrijstelling in 2020?

Aan de mkb-winstvrijstelling verandert in 2020 niets, deze blijft 14%. Wel is de aftrek van de vrijstelling beperkt tot een maximaal tarief van 46%.

Slim sparen met Knab Zakelijk

Wil je een deel van je winst opzij zetten? Met Knab Zakelijk open je zonder extra kosten, zoveel spaarrekeningen als je wilt. Heel handig, want daardoor kun je voor elk spaardoel een apart potje aanmaken. Zo houd je jouw rekening altijd overzichtelijk!

Ontdek de zakelijke rekeningLindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers