Aftrekposten voor zzp'ers bij aangifte inkomstenbelasting (2024)

Niemand betaalt graag te veel belasting. Gelukkig kun je aftrekposten inzetten om de winst uit je onderneming te verlagen. Deze geef je op tijdens je aangifte over de inkomstenbelasting. Met deze aftrekposten verlaag je je belastbare inkomen. Dit is slim, want met een lager belastbaar inkomen betaal je minder inkomstenbelasting en houd je meer geld over. Welke aftrekposten zijn er voor zzp’ers? Als zzp’er mag je bovenop reguliere aftrekposten een aantal speciale aftrekposten voor ondernemers inzetten. Met dit artikel bij de hand, loop je geen geld mis tijdens je belastingaangifte. Als je voldoet aan het urencriterium, krijg je belastingvoordeel De Nederlandse overheid stimuleert ondernemerschap. Dat doet zij op verschillende manieren, onder meer met extra aftrekposten voor ondernemers. Als je voldoet aan het urencriterium, mag je gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek (onder aanvullende voorwaarden). Je voldoet aan het urencriterium als je meer dan 1.225 uur per belastingjaar als ondernemer werkt. Houd dit dus goed bij in je urenadministratie. Hoe werkt het urencriterium? Alle directe en indirecte werkzaamheden die je voor je eigen bedrijf doet, tellen mee. Dus ook reistijd en tijd die je besteedt aan acquisitie. Ook de uren die je besteedt om je bedrijf op te zetten, tellen mee. Houd wel een goede urenregistratie bij. De Belastingdienst kan dit controleren. Je moet dus aannemelijk kunnen maken dat je deze uren daadwerkelijk gewerkt hebt.
Gepubliceerd
21 november 2018
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 19 november 2018
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 6 minuten

Niemand betaalt graag te veel belasting. Gelukkig kun je aftrekposten inzetten om de winst uit je onderneming te verlagen. Deze geef je op tijdens je aangifte over de inkomstenbelasting. Met deze aftrekposten verlaag je je belastbare inkomen. Dit is slim, want met een lager belastbaar inkomen betaal je minder inkomstenbelasting en houd je meer geld over.

Welke aftrekposten zijn er voor zzp’ers?

Als zzp’er mag je bovenop reguliere aftrekposten een aantal speciale aftrekposten voor ondernemers inzetten. Met dit artikel bij de hand, loop je geen geld mis tijdens je belastingaangifte.

Als je voldoet aan het urencriterium, krijg je belastingvoordeel

De Nederlandse overheid stimuleert ondernemerschap. Dat doet zij op verschillende manieren, onder meer met extra aftrekposten voor ondernemers. Als je voldoet aan het urencriterium, mag je gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek (onder aanvullende voorwaarden). Je voldoet aan het urencriterium als je meer dan 1.225 uur per belastingjaar als ondernemer werkt. Houd dit dus goed bij in je urenadministratie.

Hoe werkt het urencriterium?

Alle directe en indirecte werkzaamheden die je voor je eigen bedrijf doet, tellen mee. Dus ook reistijd en tijd die je besteedt aan acquisitie. Ook de uren die je besteedt om je bedrijf op te zetten, tellen mee. Houd wel een goede urenregistratie bij. De Belastingdienst kan dit controleren. Je moet dus aannemelijk kunnen maken dat je deze uren daadwerkelijk gewerkt hebt.

Welke aftrekposten zijn er voor zzp'ers? 

1. Zelfstandigenaftrek

Deze aftrekpost mag je inzetten als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium. Daarnaast is het goed om niet te vergeten dat je het bedrag alleen van je winst mag aftrekken.

Is je winst lager dan de zelfstandigenaftrek? Dan mag je het ongebruikte bedrag in de komende negen jaar verrekenen. Je winst moet in die jaren dan wel boven de zelfstandigenaftrek uitkomen. 

 Sinds 2020 verlaagt de overheid jaarlijks de zelfstandigenaftrek. Hoe snel dat gaat, zie je in onderstaande tabel. 

Tabel. Versnelde afbouw zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek Bedragen
2023 € 5.030
2024 € 3.750
2025 € 2.470
2026 € 1.200
2027 € 900

2. Startersaftrek: € 2.123

De startersaftrek wordt - in tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek - niet verlaagd. Dit bedrag blijft in ieder geval de komende jaren gelijk en er zijn geen concrete plannen om dit te wijzigen. Je mag de startersaftrek maximaal drie keer toepassen tijdens de eerste vijf jaar van je ondernemerschap. Als je in aanmerking komt voor startersaftrek, heb je recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek.

De voorwaarden voor de startersaftrek zijn simpel

 • Je bent ondernemer in de ogen van de Belastingdienst;
 • Je was in één van de afgelopen vijf jaren geen ondernemer;
 • Je hebt de startersaftrek nog niet drie keer toegepast.

  Goed om te weten: Als de zelfstandigenaftrek en startersaftrek hoger zijn dan je winst, heb je een ‘verlies’. Je mag dit dan verrekenen met andere inkomsten uit winst en woning. Als je geen andere inkomsten hebt, mag je dit verrekenen in een ander belastingjaar.

3. Mkb-winstvrijstelling: 13,31% aftrek van je winst

Nadat je alle aftrekposten hebt toegepast - en als je winst maakt met je onderneming - mag je ook nog de mkb-winstvrijstelling toepassen. Misschien had je het zelf nog niet door, maar je bent als zzp’er namelijk ook mkb’er. Je krijgt met deze aftrekpost een vrijstelling over 13,31% (2024) van de winst uit je onderneming. Dat betekent dus dat je over 13,31% van je winst geen inkomstenbelasting betaalt. Dat scheelt nogal. Iedere zzp’er met winst mag deze vrijstelling toepassen. In 2023 was dit percentage nog 14%.
 
Benieuwd hoeveel inkomstenbelasting je op basis van bovenstaande aftrekposten moet betalen? Check het eenvoudig via onze handige tool.

4. Investeringsaftrek:  KIA en EIA

Deze aftrekpost stimuleert ondernemers om zelf te investeren in hun onderneming. Onder bepaalde voorwaarden, mag je de kosten van investeringen gedeeltelijk aftrekken. Er bestaan meerdere soorten investeringsaftrek. Voor zzp’ers zijn met name de volgende twee aftrekposten interessant:

4.1 Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) 
Veel ondernemers vergeten deze aftrekpost, terwijl het een hele interessante is. Heb je geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen zoals een laptop, telefoon, camera, gereedschap of een bedrijfsauto? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de KIA. Afhankelijk van de hoogte van de investering, kan je een bepaald percentage van de aankoopkosten aftrekken van de winst. Er is wel een minimaal drempelbedrag en een maximaal bedrag. 

Bijvoorbeeld: Je heb in een boekjaar een aantal investeringen gedaan. In totaal voor € 3.000 exclusief btw (een telefoon t.w.v € 800, een laptop ter waarde van. € 1.200 en een camera van €1.000). Je kan dan 28% van het totale bedrag aftrekken van je winst. Dat betekent dat je in dit geval € 840 mag aftrekken van je belastbaar inkomen.

Tip: Het is verstandig om bij je investeringen extra rekening te houden met het minimale aankoopbedrag voor de KIA. Elk afzonderlijke product moet namelijk voldoen aan dat minimale bedrag. Stel, het minimale bedrag is € 450 exclusief btw, dan is het zonde als je een telefoon koopt t.w.v. € 425. Deze mag je dan niet meenemen in de KIA. Je had dan beter een iets duurdere telefoon kunnen aanschaffen waar je vervolgens belastingvoordeel uit haalt.

In dit artikel lees je meer over de KIA en over de actuele grensbedragen. 

4.2 Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in bedrijfsmiddelen die energiezuinig zijn, duurzame energie toepassen of zorgen voor minder CO2-uitstoot? Zoals isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp of infraroodpanelen. Dan kan je gebruikmaken van de EIA. Hiermee kan je een bepaald percentage van de investeringskosten aftrekken van je winst.

Je komt in aanmerking als je investering voldoet aan een aantal voorwaarden. Bekijk de voorwaarden van de EIA op de website van de Belastingdienst.

5. Zakelijke kosten: diversen

Je mag zakelijke kosten aftrekken van je opbrengsten. De betaalde btw mag je niet aftrekken, maar die kun je verrekenen bij de omzetbelasting. Je moet dan wel aannemelijk maken dat je deze kosten hebt gemaakt ten behoeve van je eigen zaak. Er zijn kosten die je over één belastingjaar mag aftrekken, maar ook kosten die je moet spreiden over meerdere jaren. Denk bij zakelijke kosten aan de volgende zaken:

- Inschrijving bij KVK
- Jaarlijkse afschrijvingen van je bedrijfsmiddelen
- Huur van een ruimte
- Abonnementen
- Kantoorinrichting
- Zakelijke rekening en verzekeringen

Tip: De kosten die je maakt voor de oprichting van je bedrijf kun je ook aftrekken. Vergeet dus niet om de facturen van marktonderzoek en een laptop te bewaren.

Zakelijk gebruik van persoonlijke bezittingen
Omdat we het niet kunnen laten, hebben we nog één tip voor je. Soms maak je gebruik van je persoonlijke bezittingen ten dienste van je zaak. Dat is natuurlijk geen probleem, maar vergeet niet dat je deze kosten soms gedeeltelijk mag aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan telefoonkosten of als je thuiswerkt en je woning is opgesplitst in een particulier en zakelijk gedeelte. Check de exacte voorwaarden altijd even bij de Belastingdienst.

6. Zakelijke reiskosten, borrels en diners: van € 0 tot 100%

Als zzp’er mag je zakelijke reiskosten, borrels en diners geheel of gedeeltelijk aftrekken. Er gelden wel verschillende voorwaarden en verschillende percentages over de kosten die je mag aftrekken. Er geldt in principe een maximum van € 1.500. Je moet altijd het zakelijke karakter kunnen aantonen.
 
De volgende tarieven en percentages zijn van toepassing: 
- 100% aftrekbaar: openbaar vervoer, incl. vluchten en taxi
- 80% aftrekbaar: kosten voor hotel, zakendiners en congressen
- € 0,23 per kilometer: met je eigen of gehuurde auto. De autohuur mag je volledig aftrekken, mits de btw vermeld wordt op de factuur en je de auto uitsluitend zakelijk gebruikt.
 
Let op: maak je meer dan € 18.000 aan zakelijke reis- en verblijfkosten op jaarbasis? Dan zijn er aantrekkelijke vormen waar we nu niet verder op ingaan, omdat dit onder zzp’ers bijna niet voorkomt.
 
In dit artikel lees je uitgebreid over welke zakelijk reiskosten je wel- en niet mag aftrekken. 

7. Zakelijke autokosten

Heb je een zakelijke auto gekocht of gebruik je je privéauto ook zakelijk? Dan gelden er diverse aftrekposten. Dit hangt vooral af van in hoeverre je de auto privé of zakelijk gebruikt.

Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Verzekeringskosten
 • Leasekosten (operational lease)
 • Brandstof
 • Onderhoud en reparatie
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Afschrijving zakelijke auto
 • BPM
 • Parkeren, tol, wasstraat

  Bekijk voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

Verstuur je aangifte inkomstenbelasting vanuit je boekhoudpakket

Je verstuurt je aangifte inkomstenbelasting simpel en snel vanuit het Knab Boekhoudpakket. Met één klik zet je alle relevante gegevens in het programma voor de inkomstenbelasting.

Ontdek het Knab Boekhoudpakket

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.Deel via:

Webinar: Slim omgaan met de AOV-verplichting  Direct (terug)kijken

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers