Aftrekposten belastingaangifte: zo bespaar je geld

Het is het meest gezochte onderwerp op de website van de Belastingdienst: aftrekposten. Nog meer geld terugkrijgen, minder belasting hoeven betalen: het loont om te kijken of jij recht hebt op belastingaftrek. Welke aftrekposten zijn er en hoe kan jij ze optimaal inzetten?
Gepubliceerd
27 november 2018
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 27 november 2018
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Het is het meest gezochte onderwerp op de website van de Belastingdienst: aftrekposten. Nog meer geld terugkrijgen, minder belasting hoeven betalen: het loont om te kijken of jij recht hebt op belastingaftrek. Welke aftrekposten zijn er en hoe kan jij ze optimaal inzetten?

Aftrekposten Belastingaangifte-1

Aftrekposten belastingaangifte: welke aftrekposten zijn er?

Als je als particulier belastingaangifte voor de inkomstenbelasting doet, krijg je te maken met verschillende aftrekposten die je kunt toepassen om geld te besparen op de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek staat meestal al van tevoren ingevuld op je aangifte. Maar je kunt ook nog zelf andere aftrekposten toepassen zoals persoonsgebonden aftrek, lijfrente of reiskosten voor openbaar vervoer.

De lijst met mogelijke aftrekposten is lang, maar we lichten in dit artikel een aantal veel voorkomende aftrekposten voor je uit.

Persoonsgebonden aftrek

Wanneer je kosten hebt gemaakt voor bijvoorbeeld zorg, studie of giften heb je misschien recht op persoonsgebonden aftrek. Op de website van de Belastingdienst kun je een overzicht vinden van alle aftrekposten en de regels voor aftrek, maar we lichten er hier een paar uit:  

Zorgkosten

Wanneer je specifieke zorgkosten hebt gemaakt, mag je die als aftrekpost gebruiken voor je belastingaangifte. Een aantal kosten mag je niet aftrekken, zoals de premie voor de zorgverzekering, de kosten die onder het eigen risico vallen of de kosten die vergoed worden door je verzekering. Op de website van de Belastingdienst zijn alle kosten te vinden die wel vergoed worden. Daarnaast geldt er, afhankelijk van je inkomen, een drempelbedrag. Alleen kosten boven dit bedrag mag je aftrekken van je verzamelinkomen.

Giften

Wanneer je aan een goed doel schenkt, dan mag je dit bedrag in sommige gevallen aftrekken van de belasting. Een gift is pas een gift als je daar niks voor terugkrijgt. Een kerstkaart van een goed doel kopen valt daar dus niet onder. Daarnaast gelden er verschillende regels voor eenmalige en periodieke giften.

Op de website van de Belastingdienst lees je in welke gevallen je giften voor goede doelen aftrekbaar zijn. 

Hypotheekrenteaftrek

Heb je een koopwoning? Dan mag je een percentage van de rente op je hypotheek aftrekken van de belasting. Voordat je de hypotheekrente aftrekt van je belastbaar inkomen moet je eerst het eigenwoningforfait bij je inkomen optellen.Dit is een percentage afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning. Voor een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.310.000 is dit percentage in 2024 0,35%. Dit bedrag tel je eerst op bij je belastbaar inkomen. Daarna kun je het jaarlijks rentepercentage van je hypotheek hier weer van af trekken.  

Reiskosten openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk maar krijg je geen vergoeding van je werkgever? Dan mag je de reiskosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Voorwaarde is wel dat je reis langer is dan 10 km, minimaal 40 dagen per jaar naar je werk reist en je in het bezit bent van een openbaar vervoers- of reisverklaring.

Fiscaal partnerschap

Zijn jullie fiscaal partner? Dan mag je aftrekposten verdelen over elkaars inkomen. In sommige gevallen kan het namelijk bij je partner meer opleveren dan bij jou. Hoe je dat precies doet is een kwestie van uitproberen en schuiven in de aangifte. Uiteindelijk hangt de korting af van de hoogte van de bedragen en de verschillen in aftrekposten.  

Krijg ik al mijn geld weer terug?

Helaas werkt het niet zo dat als je € 500 hebt uitgegeven, je hetzelfde bedrag terug in je portemonnee kan stoppen door deze als aftrekpost in te zetten. Je trekt dit bedrag dan af van je belastbaar inkomen. Dat is de optelsom van al je inkomsten waarover je belasting betaalt. Hoeveel je dan bespaart, hangt af van het te betalen belastingtarief. Bekijk hier welk belastingtarief voor jou geldt.  Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.Deel via:
Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën