Aftrekposten belastingaangifte: zo bespaar je geld

Het is het meest gezochte onderwerp op de website van de Belastingdienst: aftrekposten. Nog meer geld terugkrijgen, minder belasting hoeven betalen: het loont om te kijken of jij recht hebt op belastingaftrek. Welke aftrekposten zijn er en hoe kan jij ze optimaal inzetten?
Gepubliceerd
27 november 2018
Laatst geüpdatet
21 december 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 27 november 2018
- Laatst geüpdate: 21 december 2022
- Leestijd: 4 minuten

Het is het meest gezochte onderwerp op de website van de Belastingdienst: aftrekposten. Nog meer geld terugkrijgen, minder belasting hoeven betalen: het loont om te kijken of jij recht hebt op belastingaftrek. Welke aftrekposten zijn er en hoe kan jij ze optimaal inzetten?

Aftrekposten Belastingaangifte-1

Aftrekposten belastingaangifte: welke aftrekposten zijn er?

Als je als particulier belastingaangifte voor de inkomstenbelasting doet, krijg je te maken met verschillende aftrekposten die je kunt toepassen om geld te besparen op de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek staat meestal al van tevoren ingevuld op je aangifte. Maar je kunt ook nog zelf andere aftrekposten toepassen zoals persoonsgebonden aftrek, lijfrente of reiskosten voor openbaar vervoer.

De lijst met mogelijke aftrekposten is lang, maar we lichten in dit artikel een aantal veel voorkomende aftrekposten voor je uit.

Persoonsgebonden aftrek

Wanneer je kosten hebt gemaakt voor bijvoorbeeld zorg, studie of giften heb je misschien recht op persoonsgebonden aftrek. Op de website van de Belastingdienst kun je een overzicht vinden van alle aftrekposten en de regels voor aftrek, maar we lichten er hier een paar uit:  

Zorgkosten

Wanneer je specifieke zorgkosten hebt gemaakt, mag je die als aftrekpost gebruiken voor je belastingaangifte. Een aantal kosten mag je niet aftrekken, zoals de premie voor de zorgverzekering, de kosten die onder het eigen risico vallen of de kosten die vergoed worden door je verzekering. Op de website van de Belastingdienst zijn alle kosten te vinden die wel vergoed worden. Daarnaast geldt er, afhankelijk van je inkomen, een drempelbedrag. Alleen kosten boven dit bedrag mag je aftrekken van je verzamelinkomen.

Studiekosten

Volg je een studie en heb je geen recht op studiefinanciering of een studentenreisproduct? Dan mag je de studiekosten aftrekken bij je belastingaangifte. Let op! Dit mag je alleen nog doen bij je aangifte over 2021. Sinds 2022 mag je deze kosten niet meer aftrekken. Wel kun je vanaf 1 maart 2022 bij het UWV een subsidie voor het volgen van een opleiding aanvragen. 

Giften

Wanneer je aan een goed doel schenkt, dan mag je dit bedrag in sommige gevallen aftrekken van de belasting. Een gift is pas een gift als je daar niks voor terugkrijgt. Een kerstkaart van een goed doel kopen valt daar dus niet onder. Daarnaast gelden er verschillende regels voor eenmalige en periodieke giften.

Wanneer je eenmalig aan een goed doel doneert, dan moet het bedrag minimaal 1% van je verzamelinkomen zijn, met een minimum van € 60. De instelling moet ook een ANBI of SSBI-status hebben.  

Wanneer je periodiek, bijvoorbeeld elke maand, aan een goed doel geld overboekt, mag je dit gehele bedrag volledig aftrekken van de belasting. Je moet de gift dan wel minimaal 1 keer per jaar overmaken gedurende een periode van 5 jaar. Ook moet je de gift officieel vastleggen bij de notaris.

Hypotheekrenteaftrek

Heb je een koopwoning? Dan mag je een percentage van de rente op je hypotheek aftrekken van de belasting. Voordat je de hypotheekrente aftrekt van je belastbaar inkomen moet je eerst het eigenwoningforfait bij je inkomen optellen.Dit is een percentage afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning. Voor een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.200.000 is dit percentage in 2023 0,35%. Dit bedrag tel je eerst op bij je belastbaar inkomen. Daarna kun je het jaarlijks rentepercentage van je hypotheek hier weer van af trekken.  

Reiskosten openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk maar krijg je geen vergoeding van je werkgever? Dan mag je de reiskosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Voorwaarde is wel dat je reis langer is dan 10 km, minimaal 40 dagen per jaar naar je werk reist en je in het bezit bent van een openbaar vervoers- of reisverklaring.

Fiscaal partnerschap

Zijn jullie fiscaal partner? Dan mag je aftrekposten verdelen over elkaars inkomen. In sommige gevallen kan het namelijk bij je partner meer opleveren dan bij jou. Hoe je dat precies doet is een kwestie van uitproberen en schuiven in de aangifte. Uiteindelijk hangt de korting af van de hoogte van de bedragen en de verschillen in aftrekposten.  

Krijg ik al mijn geld weer terug?

Helaas werkt het niet zo dat als je € 500 hebt uitgegeven, je hetzelfde bedrag terug in je portemonnee kan stoppen door deze als aftrekpost in te zetten. Je trekt dit bedrag dan af van je belastbaar inkomen. Dat is de optelsom van al je inkomsten waarover je belasting betaalt. Hoeveel je dan bespaart, hangt af van het te betalen belastingtarief. Bekijk hier welk belastingtarief voor jou geldt.  Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën