Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als zzp'er?

Het is een vraag die veel zzp'ers bezighoudt: "Hoeveel inkomstenbelasting moet ik eigenlijk betalen?" In deze video vertelt Femke Hogema, oprichter van Profit First Nederland, precies hoe de inkomstenbelasting voor zzp'ers in elkaar steekt en hoe je berekent hoeveel je moet betalen. Geen zzp'er? Kijk hier voor belastingtips voor particulieren.
Gepubliceerd
19 april 2019
Laatst geüpdatet
30 december 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 17 april 2019
- Laatst geüpdate: 30 december 2021
- Leestijd: 2 minuten

Het is een vraag die veel zzp'ers bezighoudt: "Hoeveel inkomstenbelasting moet ik eigenlijk betalen?" In deze video vertelt Femke Hogema, oprichter van Profit First Nederland, precies hoe de inkomstenbelasting voor zzp'ers in elkaar steekt en hoe je berekent hoeveel je moet betalen.

Geen zzp'er? Kijk hier voor belastingtips voor particulieren.

Niet in de gelegenheid om de video te kijken? Geen zorgen, eronder staat precies uitgeschreven wat Femke vertelt.

 

 

Hoe voorkom je belastingstress?

Het aanvragen van een voorlopige aanslag kan heel verstandig zijn. Je betaalt dan gewoon iedere maand een deel van je belastingen en je wordt niet achteraf ineens verrast door een grote aanslag. Het is wel belangrijk dat je in de gaten houdt of die aanslag nog klopt. Want als je ineens veel meer winst gaat maken, word je achteraf alsnog verrast met een naheffing.

Het is daarom in mijn optiek van groot belang dat je in grote lijnen snapt hoe de inkomstenbelasting in Nederland wordt berekend.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

We werken in Nederland met belastingschijven. In 2020 zijn we overgegaan naar het tweeschijvenstelsel. Dat betekent dat als je in 2022 aangifte doet over 2021, je te maken hebt met twee belastingschijven: een hoog en een laag tarief. Het tarief voor de laagste schijf is 37,10% en het tarief voor de hoogste schijf 49,50%. (In 2022 wordt het laagste tarief 37,07%, de hoogste schijf blijft gelijk).

Deel van je omzet opzij zetten?

Veel zzp'ers zeggen dat je ongeveer een derde tot de helft van je omzet opzij moet zetten. Maar in die redenatie gaat iets mis. Je betaalt de belasting namelijk niet over de omzet, maar over je belastbaar inkomen. En voordat je van je omzet naar het belastbaar inkomen gaat, gaat er nog van alles vanaf. Ik laat dat zien aan de hand van een voorbeeld. 

Rekenvoorbeeld belastbaar inkomen

Stel dat je € 70.000 omzet maakt in een jaar en je hebt € 20.000 bedrijfskosten. Dan maak je € 50.000 winst. Word je als zzp'er gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting - en voldoe je aan een aantal voorwaarden waaronder het urencriterium - dan heb je recht op diverse aftrekposten.

Aftrekposten
Je hebt recht op ondernemersaftrek. Dat zijn de zelfstandigenaftrek (in 2022 is dat € 6.310)) en misschien de startersaftrek (in 2021 is dat € 2.123). Daarnaast heb je recht op mkb-winstvrijstelling. Dat gaat om 14% je winst minus de ondernemersaftrek. Die € 50.000 winst wordt verlaagd door deze aftrekposten. Je hebt in dit rekenvoorbeeld een belastbare winst van ruim € 35.748.

Persoonlijke aftrekposten
Daarnaast heb je persoonlijke aftrekposten, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering, hypotheekrente en opbouw van de oude dag. In dit voorbeeld houden we rekening met een AOV-premie van € 2.000.

Winst - aftrekposten = belastbaar inkomen
Als je al die aftrekposten van je winst afhaalt, hou je een belastbaar inkomen over. In ons voorbeeld is dat ruim € 33.748. Een stuk minder dan de winst van € 50.000 waar we mee begonnen. 

Rekenvoorbeeld inkomstenbelasting

Nu wordt de belasting berekend volgens de schijven. In ons voorbeeld betalen we ruim € 12.000 belastingen. Maar we zijn er nog niet. Je hebt nog recht op heffingskortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De hoogte van deze kortingen is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Als je dit allemaal van je winst hebt afgetrokken, komt er een bedrag uit dat je moet betalen aan inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. In ons voorbeeld is dat in totaal ruim € 10.000.

Lage winst, lage belastingen

Maak je als zzp'er nu ongeveer € 20.000 winst? Dan betaal je eigenlijk nauwelijks belastingen. Je betaalt wel ongeveer € 600 inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Reken het zelf uit

Wil je nu zelf uitrekenen hoeveel inkomstenbelasting jij in jouw persoonlijke situatie betaalt? Je kunt online een grove berekening van zzp inkomstenbelasting maken.

Op zoek naar meer verdieping? Voor een paar tientjes schaf je een online training aan en ik leg je daar in meer detail uit hoe het in elkaar steekt. Belangrijker nog: er zit een rekenmodel bij waarin jij heel eenvoudig uitrekent hoeveel belasting jij moet betalen. Mooi meegenomen: Knab-klanten krijgen € 10 korting met de kortingscode 'dankknab'! Dit aanbod is een van de startersvoordelen die je krijgt als Knab-klant.

Bekijk de startersvoordelen

Ondernemen in crisistijd

Hoe ga jij als ondernemer om met de huidige crisis? Femke Hogema geeft je slimme tips in haar nieuwe boek 'Ondernemen in crisistijd'. En jij kunt via Knab het tweede hoofdstuk over cashflow gratis downloaden! Hierin gaat ze dieper in op het belang van verschillende potjes en hoe je met een goed inzicht een gezonde financiële situatie creëert.

Download hoofstuk 2: CashflowFemke Hogema
Femke Hogema is de oprichter van Profit First Nederland en geeft tips om een financieel gezond bedrijf te runnen


Deel via:

Ook interessant voor jou

Lees het hoofdstuk 'Cashflow' van Femke Hogema  Download gratis

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers