Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als zzp'er?

Het is een vraag die veel zzp'ers bezig houdt: "Hoeveel inkomstenbelasting moet ik eigenlijk betalen?" In deze video vertelt Femke Hogema, oprichter van Profit First Nederland, precies hoe de inkomstenbelasting voor zzp'ers in elkaar steekt. 
Gepubliceerd
17 april 2019
Laatst geupdate
31 december 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 17 april 2019
- Laatst geüpdate: 31 december 2019
- Leestijd: 2 minuten

Het is een vraag die veel zzp'ers bezig houdt: "Hoeveel inkomstenbelasting moet ik eigenlijk betalen?" In deze video vertelt Femke Hogema, oprichter van Profit First Nederland, precies hoe de inkomstenbelasting voor zzp'ers in elkaar steekt. 

Niet in de gelegenheid om de video te kijken? Geen zorgen, hieronder staat precies uitgeschreven wat Femke vertelt.

 

 

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

Het is een vraag die stress op kan leveren. Zeker als je het geld niet - of te weinig - opzij hebt gezet. En ik begrijp de vraag. Het belastingstelsel in Nederland is ronduit ingewikkeld.

In deze korte training vertel ik je hoe je belastingstress voorkomt. Aan de hand van een eenvoudig en helder voorbeeld leg ik je uit hoe de belastingen in Nederland berekend worden en ik leg je uit hoe je zelf kunt uitrekenen hoeveel belasting jij moet betalen.

Hoe voorkom je belastingstress?

Het aanvragen van een voorlopige aanslag kan heel verstandig zijn. Je betaalt dan gewoon iedere maand een stukje belastingen en je wordt niet achteraf verrast door een aanslag. Het is wel super belangrijk dat je in de gaten houdt of die aanslag nog klopt. Want als je ineens veel meer winst gaat maken, wordt je achteraf alsnog verrast met een naheffing.

Het is daarom in mijn optiek van groot belang dat je in grote lijnen snapt hoe de inkomstenbelasting in Nederland wordt berekend.

Uitleg inkomstenbelasting en schijvenstelsel

We werken in Nederland met het schijvenstelsel. Doe je in 2020 aangifte over 2019? Dan betaal je over het laatste deel van je inkomen 36,65% belasting, over het hogere 38,10% belasting en over het hoogste deel zelfs 51,75% belasting. Vanaf 2020 gaan we over naar het tweeschijvenstelsel. Dat betekent dat als je in 2021 aangifte doet over 2020, je te maken hebt met twee belastingschijven: een hoog en een laag tarief. Het tarief voor de laagste schijf wordt 37,35% en het tarief voor de hoogste schijf 49,50%.

Dat is ook de reden dat veel zzp'ers zeggen dat je ongeveer een derde tot de helft van je omzet opzij moet zetten. Maar in die redenatie gaat iets mis. Je betaalt de belasting namelijk niet over de omzet, maar over je belastbaar inkomen. En voordat je van je omzet naar het belastbaar inkomen gaat, gaat er nog van alles vanaf. Ik laat dat zien aan de hand van een voorbeeld. 

Rekenvoorbeeld belastbaar inkomen

Stel dat je € 70.000 omzet maakt in een jaar en je hebt € 20.000 bedrijfskosten. Dan maak je € 50.000 winst. Word je als zzp'er gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting - je voldoet onder andere aan de urennorm - dan heb je allereerst recht op diverse aftrekposten.

Aftrekposten
Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek (in 2020 is dat € 7.030), misschien de startersaftrek (in 2020 is dat € 2.123) en de mkb-winstvrijstelling. Die € 50.000 winst wordt verlaagd door deze aftrekposten. Je hebt in dit rekenvoorbeeld een belastbare winst van ruim € 36.000.

Persoonlijke aftrekposten
Daarnaast heb je persoonlijke aftrekposten, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering, hypotheekrente en opbouw van de oude dag. In dit voorbeeld houden we rekening met een AOV-premie van € 2.000.

Winst - aftrekposten = belastbaar inkomen
Als je al die aftrekposten van je winst afhaalt, hou je een belastbaar inkomen over. In ons voorbeeld is dat bijna € 35.000. Een stuk minder dan de winst van € 50.000 waar we mee begonnen. 

Rekenvoorbeeld inkomstenbelasting

Nu wordt de belasting berekend volgens de schijven. In ons voorbeeld betalen we ruim € 13.000 belastingen. Maar we zijn er nog niet. Je hebt nog recht op heffingskortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De hoogte van deze kortingen is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Als je dit allemaal van je winst hebt afgetrokken, komt er een bedrag uit dat je moet betalen aan inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. In ons voorbeeld is dat in totaal ruim € 11.000.

Lage winst, lage belastingen

Maak je als zzp'er nu ongeveer € 20.000 winst? Dan betaal je eigenlijk nauwelijks belastingen. Je betaalt wel ongeveer € 600 inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Reken het zelf uit

Wil je nu zelf uitrekenen hoeveel inkomstenbelasting jij in jouw persoonlijke situatie betaalt? Voor een paar tientjes schaf je een online training aan en ik leg je daar in meer detail uit hoe het in elkaar steekt. Maar belangrijker nog: er zit een rekenmodel bij waarin jij heel eenvoudig uitrekent hoeveel belasting jij moet betalen. Mooi meegenomen: Knab-klanten krijgen € 10 korting met de kortingscode 'dankknab'! Dit aanbod is een van de startersvoordelen die je krijgt als Knab-klant.

Bekijk de startersvoordelenFemke Hogema
Femke Hogema is de oprichter van Profit First Nederland en geeft tips om een financieel gezond bedrijf te runnen


Deel via:

Ook interessant voor jou

Profiteer van voordelen voor startende zzp'ers  Bekijk nu

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland