Ondernemersaftrek 2024: Zo betaal je minder belasting

Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan kun je flink profiteren door gebruik te maken van de ondernemersaftrek. Kom jij als ondernemer in aanmerking voor deze fiscale voordelen? We zetten er een aantal voor je op een rij zodat jij kunt zien of je hier recht op hebt.
Gepubliceerd
6 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 16 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan kun je flink profiteren door gebruik te maken van de ondernemersaftrek. Kom jij als ondernemer in aanmerking voor deze fiscale voordelen? We zetten er een aantal voor je op een rij zodat jij kunt zien of je hier recht op hebt.

aftrekposten-voor-ondernemers

Wat is ondernemersaftrek?

Ondernemersaftrek is een bedrag dat je af mag trekken van de fiscale winst, waardoor je minder belasting betaalt. Deze aftrekposten zijn bedoeld voor ondernemers met winst uit onderneming. Er zijn verschillende soorten aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, meewerkaftrek, investeringsaftrek, stakingsaftrek, mkb-winstvrijstelling, oudedagsreserve en aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Voor de meeste aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium.

Voorwaarden aftrekposten voor ondernemers

Heb jij recht op aftrekposten voor ondernemers? Daarvoor moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (eenmanszaak, zzp’er, etc.). Voor sommige aftrekposten geldt daarnaast een urencriterium. Dit houdt in dat je jaarlijks minimaal 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden. Om dit urencriterium te halen, mag je álle gewerkte uren meerekenen. Dus ook de tijd die je besteedt aan acquisitie, scholing en administratie. Een goed idee om je urenadministratie bij te houden!

Zelfstandigenaftrek

Als zelfstandige ondernemer mag je jaarlijks een vastgezet bedrag als aftrekpost indienen. In 2024 bedraagt dit € 3.750. De zelfstandigenaftrek geldt voor de ondernemer die aan het urencriterium voldoet. Wanneer je per 1 januari de AOW-leeftijd hebt, dan is de zelfstandigenaftrek in 2024 de helft.

De zelfstandigenaftrek mag niet meer dan de winst van je bedrijf zijn, behalve als je ook nog recht hebt op startersaftrek (lees hieronder). Als je winst te laag is om de zelfstandigenaftrek geheel toe te passen, dan verrekent de Belastingdienst het resterende bedrag in de komende jaren. Dan moet je winst in die jaren wel hoger zijn dan het bedrag van de zelfstandigenaftrek. 

Startersaftrek

Als beginnend ondernemer heb je vaak met flink wat opstartkosten te maken. De overheid wil je ondersteunen in het starten van je eigen bedrijf. Was jij in één of meer van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer, en heb je in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast? Dan wordt de zelfstandigenaftrek in 2024 verhoogd met nog eens € 2.123. Dit noemen we de startersaftrek.

Let op: De startersaftrek mag je maximaal drie keer toepassen als je nog niet eerder twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast. Pas deze aftrekken dus tegelijk toe.

Meewerkaftrek

Het kan zijn dat jouw fiscale partner meewerkt in je onderneming. Bijvoorbeeld om jou administratief te ondersteunen. Als je partner hier weinig tot geen vergoeding voor ontvangt, dan kun je in aanmerking komen voor de meewerkaftrek. Dit kan alleen als jij aan het urencriterium voldoet, je partner minimaal 525 uur in de onderneming werkt en minder dan € 5.000 vergoeding krijgt. Hoeveel je precies mag aftrekken, wordt bepaald door het aantal meegewerkte uren. Dit kun je checken bij de Belastingdienst.

De stakingsaftrek

Het kan zijn dat je op een gegeven moment wilt stoppen met je bedrijf. Misschien is de markt toch wat lastiger te betreden dan je dacht of misschien heb je wel een andere droombaan gevonden. Ook hiervoor is een aftrekpost beschikbaar. Wanneer je je onderneming staakt of verkoopt, mag je in 2024 een bedrag dat gelijk is aan de stakingswinst, met een maximum van € 3.630 extra aftrekken van je fiscale winst. Als je al eerder een stakingsaftrek hebt toegepast, dan wordt het afgetrokken bedrag in mindering gebracht op je volgende aftrek.

Oudedagsreserve (tot 2023)

Wil jij ook geld sparen voor je oude dag? Dan kun je als ondernemer fiscaal voordelig geld opzijzetten met dit doel. Over dit apartgehouden bedrag hoef je dan voorlopig geen belasting te betalen. En dat is fijn! Tot aan 2023 mocht je maximaal 9,44% van de fiscale winst reserveren voor de oudedagsreserve, met een maximumbedrag van € 9.632. Die regeling is per 1 januari 2023 afgeschaft. Sinds 2023 is de compleet nieuwe pensioenwet van kracht, daarbij kunnen ondernemers maximaal 30% van hun pensioengevend salaris fiscaal voordelig sparen voor hun pensioen.

MKB-winstvrijstelling

Deze aftrekpost is van toepassing op alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken uit hun onderneming. Het aantal gewerkte uren maakt voor deze post niet uit. Vrij laagdrempelig dus. Wat heb je aan deze winstvrijstelling? Nou, over 13,31% van je winst hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Dit is wel de winst ná aftrek van andere posten, zoals de zelfstandigenaftrek.

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Doe jij met jij bedrijf aan Research & Development (R&D)? Bijvoorbeeld via een ontwikkelings- of onderzoeksproject? Dan kun je een deel van de kosten aftrekken van de belasting volgens de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Als zelfstandig ondernemer mag je maximaal € 15.551 aftrekken (2024) als je meer dan 500 uur per jaar aan speur- en ontwikkelingswerk besteedt.

Deze aftrek wordt verhoogd met € 7.781 als je starter bent. Voorwaarde is dat je dan in de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer was en je in die periode de aftrek niet meer dan twee keer hebt toegepast. 

Investeringsaftrekposten

Naast de bovengenoemde posten heb je nog een belangrijke groep aftrekposten: de investeringsaftrek. Als je investeert in bedrijfsmiddelen, kun je in sommige gevallen een deel van je geïnvesteerde bedrag van de winst aftrekken. Het principe werkt dus hetzelfde: je brengt de kosten in vermindering van je winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen. 

Er zijn drie verschillende soorten investeringsaftrek:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je in 2024 een bedrag investeert tussen de € 2.800 en € 387.580 in bedrijfsmiddelen, kun je in aanmerking komen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Voor sommige investeringen heb je geen recht op investeringsaftrek.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Het doel van de energie-investeringsaftrek (EIA) is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. In 2024 mag je een percentage van 45,5% van de investering aftrekken van de fiscale winst. Kijk op de website van de Belastingdienst aan welke voorwaarden deze investeringen moeten voldoen. 

Milieu–investeringsaftrek (MIA)

De milieu-investeringsaftrek is een subsidie voor de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Het investeringsbedrag is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel. Je kunt maximaal 45% van deze investering via de MIA aftrekken, afhankelijk van in welke categorie je investering valt. 

Let op: Investeringen kunnen zowel voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als de milieu-investeringsaftrek in aanmerking komen. Maar heb je als ondernemer gekozen voor de energie-investeringsaftrek? Dan kun je geen aanspraak maken op de milieu-investeringsaftrek. Het is dus handig om goed uit te (laten) zoeken welke mogelijkheid het meest rendabel is voor jou.

Nog meer voordeel met Knab Zakelijk

Dit is een greep uit alle aftrekposten waar je als ondernemer aanspraak op kunt maken. Nog meer geld besparen? Met Knab Zakelijk bankier je met hét voordelige zakelijk bankpakket van Nederland!

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie even contact met ons op.Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers