Bedrijfsvormen: eenmanszaak, bv of zzp?

Als je erover nadenkt om een eigen bedrijf te gaan beginnen, zijn er veel dingen waar je aan zult moeten denken. Bijvoorbeeld wat het kost om je eigen bedrijf te starten, maar ook in welke vorm je dit wilt gaan doen. Wil je een eenmanszaak of besloten vennootschap oprichten? Of ga je toch liever aan de slag als zzp’er? In dit artikel leggen wij de verschillen uit tussen bedrijfsvormen: eenmanszaak, bv of zzp? Bedrijfsvormen: eenmanszaak, bv of zzp? Het kiezen van een bedrijfsvorm is een van de keuzes die je maakt als je start met ondernemen. Om een goede keuze te kunnen maken welke bedrijfsvorm het beste bij jouw bedrijf past, moet je eerst precies weten wat de termen bv, zzp en eenmanszaak inhouden. Wat is een eenmanszaak? Kies jij voor een eenmanszaak, dan ben jij, en alleen jij, in alle opzichten verantwoordelijk (ook met je privévermogen) voor de onderneming. Je kunt wel mensen in dienst nemen. Om een eenmanszaak te beginnen, hoef je je alleen maar te registreren bij de Kamer van Koophandel. Een eenmanszaak is een goede keuze voor bijvoorbeeld bedrijven met een lage winst: je kunt dan aanspraak maken op diverse fiscale voordelen. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Wat is een besloten vennootschap (bv)? Een bv is een onderneming die op naam staat van een of meerdere personen (aandeelhouders) en wordt gerund door een directie. Een bv is een apart rechtspersoon. In deze bedrijfsvorm ben jij als eigenaar niet direct aansprakelijk. Een besloten vennootschap is een logische keuze voor bedrijven met een hoge omzet. Met een bv zit je namelijk in een lager belastingtarief. Wel moet je dan jaarlijks je fiscale stukken overleggen met de Kamer van Koophandel.
Gepubliceerd
27 december 2017
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 27 december 2017
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 2 minuten
Als je erover nadenkt om een eigen bedrijf te gaan beginnen, zijn er veel dingen waar je aan zult moeten denken. Bijvoorbeeld wat het kost om je eigen bedrijf te starten, maar ook in welke vorm je dit wilt gaan doen. Wil je een eenmanszaak of besloten vennootschap oprichten? Of ga je toch liever aan de slag als zzp’er? In dit artikel leggen wij de verschillen uit tussen bedrijfsvormen: eenmanszaak, bv of zzp?

Bedrijfsvormen: eenmanszaak, BV of zzp

Bedrijfsvormen: eenmanszaak, bv of zzp?

Het kiezen van een bedrijfsvorm is een van de keuzes die je maakt als je start met ondernemen. Om een goede keuze te kunnen maken welke bedrijfsvorm het beste bij jouw bedrijf past, moet je eerst precies weten wat de termen bv, zzp en eenmanszaak inhouden.

Wat is een eenmanszaak?

Kies jij voor een eenmanszaak, dan ben jij, en alleen jij, in alle opzichten verantwoordelijk (ook met je privévermogen) voor de onderneming. Je kunt wel mensen in dienst nemen. Om een eenmanszaak te beginnen, hoef je je alleen maar te registreren bij de Kamer van Koophandel. Een eenmanszaak is een goede keuze voor bijvoorbeeld bedrijven met een lage winst: je kunt dan aanspraak maken op diverse fiscale voordelen. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Wat is een besloten vennootschap (bv)?

Een bv is een onderneming die op naam staat van een of meerdere personen (aandeelhouders) en wordt gerund door een directie. Een bv is een apart rechtspersoon. In deze bedrijfsvorm ben jij als eigenaar niet direct aansprakelijk. Een besloten vennootschap is een logische keuze voor bedrijven met een hoge omzet. Met een bv zit je namelijk in een lager belastingtarief. Wel moet je dan jaarlijks je fiscale stukken overleggen met de Kamer van Koophandel.

Als zzp’er aan de slag?

Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft: een zelfstandige zonder personeel. ‘Zzp’ is geen rechtsvorm, in tegenstelling tot de andere voorbeelden. Om zzp’er te zijn, moet je voldoen aan een aantal criteria van de Belastingdienst, bijvoorbeeld of je winst maakt, hoeveel opdrachtgevers je hebt en hoeveel tijd je aan jouw bedrijf besteedt. Als zzp’er moet je nog kiezen voor een rechtsvorm, zoals de bv of de eenmanszaak.

Wat zijn de verschillen tussen de bedrijfsvormen?

De verschillen in de bedrijfsvormen zitten vooral in de aansprakelijkheid en de belastingen. Als eenmanszaak en zzp’er kun je gebruikmaken van fiscale voordelen als aftrekposten, waaronder de zelfstandigen- en startersaftrek. 

Bij een lage winst is een bv een minder goede optie, omdat een bv geen recht heeft op deze aftrekposten . Vanaf ongeveer € 80.000 winst per jaar is het relatief lage vennootschapsbelastingtarief voordeliger dan het missen van aftrekposten.

Als je een bv opricht, dan creëer je een rechtspersoon. Daarom ben jij als eigenaar niet direct aansprakelijk in het geval dat er financiële schade wordt geleden bijvoorbeeld. Bij een eenmanszaak en als zzp’er is dit wel het geval. Als jouw onderneming veel fiscaal risico loopt, is het daarom handig om een bv als rechtsvorm te kiezen. In het geval dat er weinig risico gelopen wordt, volstaat een eenmanszaak.

Bij Knab betaal je nooit teveel

Ben jij als beginnende ondernemer ook van plan om je eigen bedrijf te gaan starten, in welke vorm dan ook? Dan ben je bij Knab aan het juiste adres. Bij ons vind je precies wat je als starter nodig hebt om je financiële zaken goed te regelen. Zo betaal je slechts € 7 per maand voor een complete zakelijke rekening.

- Open een onbeperkt aantal rekeningen
- Ontvang financiële tips en persoonlijke service
- Ontvang ieder jaar de eerste 500 transacties gratis

Ga je meteen goed van start en kies je voor een zakelijke rekening mét boekhoudpakket? Op deze starterscombi krijg je het eerste jaar € 42 korting. Zo heb je direct alles goed geregeld. 

Ontdek de starterscombiSusan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.Deel via:

Startersrekening met boekhoudpakket: 1e jaar € 42 korting  Ontdek de starterscombi 

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers