Woning splitsen: interessant op de huidige woningmarkt?
Gepubliceerd
16 maart 2018
Laatst geüpdatet
30 december 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 13 maart 2018
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 4 minuten
We zien de laatste jaren steeds meer mensen die overwegen om een woning te splitsen. Zeker nu de huizenmarkt oververhit begint te raken. Doordat het steeds moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden, gaan mensen op zoek naar andere manieren om toch prettig te kunnen wonen. Een woning splitsen kan een heel aantrekkelijke optie zijn. Maar wat houdt het precies in en waar moet je op letten?
Woning splitsen - wat is dat eigenlijk?
We spreken over het splitsen van een woning als je een bestaande woning gaat verkopen of verhuren als meerdere zelfstandige woningen. Bijvoorbeeld als je een groot huis (op het oog) hebt en je wilt je maandlasten verlagen. Of als je een appartement of woning wilt kopen om te verhuren, bijvoorbeeld aan studenten. Een woning splitsen kan op twee verschillende manieren: bouwkundig splitsen en kadastraal splitsen.
Splitsen om te verhuren
Als je een bestaande woning of appartement wilt opdelen om te verhuren, spreken we van een bouwkundige splitsing. Je hebt dan een zogenaamde omgevingsvergunning nodig om aan te kunnen tonen dat de nieuwe woningen veilig en leefbaar zijn. Deze vergunning vraag je aan bij je gemeente. Zo moeten minimaal de volgende zaken aanwezig zijn:
- Vluchtvoorzieningen
- Brand- en rookmelders
- Brandscheidingen
- Geluidswering
- Badkamer en sanitair
Splitsen om te verkopen
Als je een woning gaat splitsen om te verkopen, spreken we van een kadastrale splitsing. Dit heet zo omdat de splitsing ook wordt doorgevoerd in het kadaster. Het worden namelijk definitief twee aparte woningen met eigen vastgestelde grenzen. Voor een kadastrale splitsing heb je ook een vergunning van de gemeente nodig.
Daarnaast moeten bij een kadastrale splitsing beide zelfstandige woningen beschikken over een eigen badkamer en sanitair, een eigen keuken, een eigen voordeur en huisnummer. De voordeur mag wel uitkomen op een trappenhuis of een gedeelde hal. Een eigen buitenruimte is niet verplicht, maar het voegt wel waarde toe aan de woning. Neem dit mee in je overweging. Lees hier meer tips voor het verkopen van een huis.
Is woningsplitsing hetzelfde als inwoning?
Nee, bij inwoning ligt de nadruk op het delen van de woning. Bijvoorbeeld als er een vriend of familielid bij je komt wonen, of wanneer je als student op kamers gaat. Iedereen maakt dus gezamenlijk gebruik van de woning en de voorzieningen, waardoor er sprake blijft van een gemeenschappelijk huishouden. Bij woningsplitsing ontstaat er echt een afzonderlijk en zelfstandig tweede huishouden.
Wanneer kan splitsen interessant zijn?
Een woning splitsen kan in meerdere gevallen een interessante optie zijn. Het komt dan ook steeds vaker voor dat mensen een woning kopen om het op te delen in meerdere appartementen. Maar wat zijn de belangrijkste redenen?
Financieel voordeel
De verhuur van twee kleinere appartementen levert vaak meer op dan één groot appartement. Dit gebeurt dan ook veel in grote steden waar woningruimte schaars is. Daarnaast kun je ook een woning kopen die voor jezelf eigenlijk te groot is. Door de woning te splitsen en deels te verhuren, kun je je maandlasten verlagen en in sommige gevallen zelfs een rendement maken.
Sociaal voordeel
Naast financiële redenen zijn er soms ook sociale redenen om een woning te splitsen. Denk aan een huis kopen met vrienden. Of aan mantelzorg, dat wil zeggen wanneer je bijvoorbeeld zorgt voor bejaarde (groot)ouders of familieleden met een handicap. Door middel van woningsplitsing kun je dicht bij elkaar wonen zonder de privacy en zelfstandigheid van een eigen woning op te hoeven geven.
Woning splitsen: zijn er ook nadelen?
Ja, naast voordelen brengt het splitsen van woningen ook nadelen met zich mee. Door woningsplitsing komen er namelijk op hetzelfde aantal vierkante meter meer mensen te wonen. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor geluidsoverlast en een tekort aan parkeerplaatsen. Daarnaast worden de eisen voor het splitsen van een woning niet altijd nageleefd, wat in sommige gevallen leidt tot splitsing waar dat eigenlijk geen goed idee is.
In sommige gevallen kan woningsplitsing zelfs leiden tot waardedaling. Zowel van de woning zelf als van de omringende woningen in de buurt. Huurwoningen trekken namelijk een andere doelgroep dan koopwoningen. Hierdoor kan de samenstelling - en in sommige gevallen ook de reputatie - van een buurt veranderen. Dit kan van invloed zijn op de waarde van woningen.
Wat zijn de regels voor woningen splitsen?
Zoals eerder al aangegeven zijn er voor splitsing regels op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Daarnaast moet je de verhuur- of verkoopprijs van een gesplitste woning goed kunnen onderbouwen. De regels qua vergunningen kunnen per gemeente verschillen. Ga daarom altijd na welke regels voor jou van toepassing zijn en maak een duidelijk stappenplan. Een goede hypotheekadviseur kan je daarbij helpen.
Een gesplitste woning kopen?
Heb je een gesplitste woning op het oog? Of wil je een woning kopen om zelf te splitsen? Check dan meteen hoeveel je maximaal kunt lenen.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.