Bouwkundige keuring, is dat nou wel nodig?
Laatst geüpdatet
25 juli 2019
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 25 juli 2019
- Leestijd: 4 minuten
Stel je voor dat jij je eerste huis koopt en vervolgens blijken de kozijnen rot en lekken de leidingen aan alle kanten. Een extreem voorbeeld, maar het kan. Tenzij je een bouwkundige keuring laat doen, dan worden dit soort verborgen gebreken voortijdig ontdekt. Top, doen we! Maar wacht even: het is niet altijd nodig. En het is nog best prijzig ook. Is zo’n inspectie in jouw situatie verstandig? Wij vertellen het je graag.
Tijdens een bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Deze laatste term zegt eigenlijk al wat het inhoudt: de bouwtechnische staat van de woning wordt gecheckt. Er komt een inspecteur langs in jouw potentiële nieuwe woning. Hij checkt alles, van de kelder tot de zolder, het dak en de schuur. Hiervoor gebruikt hij verschillende gereedschappen en apparatuur, maar hij breekt niks af. Geen opengebroken panelen of kapotte vloeren dus.
Na de keuring krijg je een uitgebreid rapport met de bevindingen van de inspecteur. Hierin staat niet alleen welke gebreken het huis heeft, maar ook welke gebreken de inspecteur vermoed dat er zijn of binnenkort zouden kunnen ontstaan. Je krijgt daarnaast een schatting van de reparatiekosten.
Kosten van zo’n inspectie
Zo’n uitgebreide inspectie is natuurlijk niet gratis. Wat het je precies gaat kosten, hangt onder meer af van de grootte van jouw woning en welke inspecteur je inschakelt. Je kunt rekenen op zo’n € 300 tot € 500. Deze kosten mag je overigens aftrekken van je belastbare inkomen als je het huis koopt, dat scheelt alweer.Verplichte keuring
Het is dus niet gratis, zo’n keuring. Begrijpelijk dus dat je twijfelt of je het wilt doen of niet. In sommige gevallen heb je die keuze überhaupt niet en moet je zo’n keuring laten uitvoeren voordat de geldverstrekker jouw hypotheek goedkeurt. Als uit de taxatie blijkt dat er sprake is van achterstallig onderhoud ter waarde van 10% of meer van de woningwaarde bijvoorbeeld. Of als de taxateur zelf een bouwtechnische keuring adviseert.Wanneer doe je ‘em?
Vooral als je een wat ouder huis koopt, is het verstandig om hem even te laten checken. Klinkt logisch, maar wat verstaan we onder “ouder”? In principe een huis dat voor 1990 gebouwd is. Ook bij een woning die na die tijd gebouwd is, is het vaak slim. Zo weet je wat je precies koopt en op welke onderhoudskosten je kunt rekenen.Voor of na het bieden op een huis?
Je kunt de keuring laten doen voor of na je bod. Doe je hem voordat je gaat bieden op het huis? Dan kun je het bod baseren op de uitkomst en de reparatie van eventuele gebreken van de beoogde koopsom aftrekken. Helaas heb je daar niet altijd de tijd voor, zeker niet in deze oververhitte huizenmarkt.
Laat je een keuring doen nádat je een bod hebt gedaan? Dan is het slim om deze mee te nemen in je ontbindende voorwaarden en dus al te vermelden in het bod dat je biedt onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Slim is ook om een bedrag te noemen dat voor jou het maximum is wat je aan reparaties wilt besteden.
Wanneer doe je ‘em niet?
Koop je geen woonhuis, maar een appartement, dan is een bouwtechnische keuring vaak niet nodig. Belangrijker is dan dat er een gezonde Vereniging van Eigenaren (VvE) aanwezig is en je het meerjarenonderhoudsplan bekijkt. De grootste gebreken die een appartement kan hebben, liggen namelijk vaak bij de VvE. Denk hierbij aan gebreken aan het dak, kozijnen, muren of algemene leidingen. Een keuringsrapport is dan ook alleen van toepassing op de zogenoemde privé-delen van de woning.Opleveringskeuring
Met bovenstaande in gedachten, lijkt het totaal overbodig om je huis te laten keuren als je nieuwbouw gekocht hebt. Toch is dat niet helemaal waar. Je wilt immers wel zeker weten dat alles volgens de tekeningen is gebouwd en er niet achteraf toch gebreken blijken te zijn. Daarom laat je vaak een opleveringskeuring doen in het geval van een nieuwbouwhuis.Verkoopkeuring
Ook als jij je huis juist verkoopt, kan het handig zijn om een keuring te laten doen. Je kunt beter de waarde van jouw woning bepalen door naast een taxatie een keuring te doen en eventuele gebreken vast herstellen. En, niet onbelangrijk, het kan het verkoopproces versnellen. De eventuele koper van jouw woning hoeft immers zelf niet meer die keuring te laten doen en dat scheelt tijd.De juiste inspecteur
Kies je ervoor om een bouwtechnische keuring te laten doen, zorg er dan in ieder geval voor dat je dit door een gecertificeerd bedrijf laat doen. Er wordt een hoop aangeboden op internet, maar niet alle rapporten worden door jouw geldverstrekker geaccepteerd. Check daarom in ieder geval dat de rapportage erkend wordt door Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dan weet je in ieder geval dat je goed zit.
Lijkt het je wel wat, die extra zekerheid, maar wil je toch wat meer weten over hoe het nou precies zit? Check dan gratis dit e-book Bouwkundige keuring en je weet precies:
- Hoe je de juiste inspecteur vindt;
- Wat de inspecteur controleert;
- Wat je moet doen als er gebreken zijn.
Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.