Is een intentieverklaring hypotheek bindend?

Toen jij een jaar geleden een huis kocht, heeft jouw werkgever een intentieverklaring voor je ingevuld. Daarin stond zwart-op-wit dat hij de intentie had om jou een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Nu je binnenkort je contractbespreking hebt, vraag je je af of deze intentieverklaring hypotheek bindend is. Ben jij verzekerd van een vast contract of zegt die handtekening eigenlijk niets? Je leest het in dit artikel.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
25 juli 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 25 juli 2019
- Leestijd: 2 minuten

Toen jij een jaar geleden een huis kocht, heeft jouw werkgever een intentieverklaring voor je ingevuld. Daarin stond zwart-op-wit dat hij de intentie had om jou een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Nu je binnenkort je contractbespreking hebt, vraag je je af of deze intentieverklaring hypotheek bindend is. Ben jij verzekerd van een vast contract of zegt die handtekening eigenlijk niets? Je leest het in dit artikel.

intentieverklaring-bindend-254637-edited.jpg

Intentieverklaring hypotheek bindend: hoe zit het?

Als jij in loondienst bent en voor de aankoop van een huis een hypotheek wilt afsluiten, vraagt de geldverstrekker altijd om een werkgeversverklaring. Ongeacht de duur van je contract. Met deze verklaring krijgt de hypotheekverstrekker namelijk inzicht in jouw inkomenssituatie. Heb je een tijdelijk contract of zit je nog in je proeftijd? Dan is het zaak dat je ook een intentieverklaring in laat vullen. Dit is een onderdeel van de werkgeversverklaring, dus geen apart formulier. 

Dit staat er in zo’n verklaring

In de intentieverklaring geeft je werkgever aan dat hij het voornemen heeft om jouw tijdelijke contract om te zetten in een vast contract. Mits je hetzelfde blijft functioneren en de omstandigheden in het bedrijf gelijk blijven natuurlijk. In het document staan jou gegevens en die van je werkgever, inclusief handtekening. Dat ziet er dus best officieel uit!

Bindend of niet?

Maar wat als na het tekenen van de intentieverklaring je dienstverband niet wordt voortgezet? Kan je als werknemer dan verwijzen naar die handtekening die jouw werkgever heeft gezet op de verklaring? Het antwoord is nee. De intentieverklaring is juridisch gezien geen bindende toezegging. Jij kunt je er als werknemer dan ook niet op beroepen als je een vast contract wilt.

Met deze verklaring geeft je werkgever uitsluitend aan dat hij de intentie heeft om jou in vaste dienst te nemen. Niets meer en niets minder. De intentie kan altijd veranderen. Door tijdsverloop bijvoorbeeld, of door veranderingen binnen het bedrijf.

Het belang van een intentieverklaring

Zo’n verklaring geeft dus niet automatisch recht op een vast contract. Toch heeft de bank met de intentieverklaring meer zekerheid dat je je hypotheek ook in de toekomst kunt blijven betalen. Daarom is het belangrijk dat je niet vergeet je werkgever te vragen om zo’n verklaring in te vullen tijdens je hypotheekaanvraag.

Geen intentieverklaring, en nu?

Het komt voor dat werkgevers geen intentieverklaring af willen geven omdat ze denken dat ze dan verplicht zijn jou een vast contract te geven. Is dit bij jou ook het geval? Leg jouw werkgever dan goed uit dat dit niet zo is. Wil jouw werkgever ondanks deze uitleg je geen intentieverklaring verstrekken? Wellicht kun je dan worden gezien als flexwerker. De geldverstrekker kijkt dan naar je inkomen van de laatste drie kalenderjaren, aan de hand van je jaaropgaven. Bespreek in dit geval jouw mogelijkheden met een hypotheekadviseur.

Een handig voorbeeld

Zo, nu weet je dat een intentieverklaring voor je hypotheek jou geen garantie geeft op een vast contract. Wil jij je verder verdiepen in de werkgeversverklaring of intentieverklaring? Download ons gratis dit e-book. Hierin vind je:

  • waar je bij het invullen van de verklaring op moet letten;
  • hoe je een intentieverklaring kunt krijgen;
  • een handig voorbeeld van een intentieverklaring.

Succes!


Lees ook deze artikelenArlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:
Lees alles over de werkgevers- en intentieverklaring  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek