Taxatiewaarde huis lager dan koopprijs, wat nu?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 9 augustus 2019
  • 3 minuten

Na lang naar de ideale woning gezocht te hebben, heb jij ‘m gevonden. Je zet alles op alles om dit pareltje te bemachtigen en uiteindelijk komen jij en de verkoper tot een akkoord over de prijs. Snel ga je aan de slag met het regelen van de hypotheek. Je wordt gevraagd om een taxatierapport te leveren en dat doe je zo snel mogelijk. Helaas komt dan de aap uit de mouw: de woningwaarde in het taxatierapport is een stuk lager dan de koopsom. Wat te doen als de taxatiewaarde lager is dan de koopprijs?

Taxatie lager dan koopprijs

Taxatiewaarde huis lager dan koopprijs

Als jij een woning koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, heb je een taxatierapport nodig van de woning. Maar waarom is dat eigenlijk? En wat is een taxatie überhaupt? Daar gaan we nu eerst op in, voor we uitleggen wat er gebeurt als de koopprijs hoger is dan de woningwaarde in het taxatierapport.

Wat is een taxatie?

Een taxatie van een huis is een manier om de waarde van jouw woning te bepalen. Tijdens een taxatie komt een taxateur langs. De taxateur controleert je woning van onder naar boven om de woningwaarde te bepalen. Na de taxatie krijg je het taxatierapport, waarin de taxateur de woningwaarde beschrijft en onderbouwt hoe hij hiertoe is gekomen.

Dubbelcheck
Let erop dat je een taxateur neemt die bij het keurmerk van NWWI is aangesloten. Heb je reden om te twijfelen aan je taxateur? Dan is het verstandig om een second opinion te vragen. Een taxatie is mensenwerk, dus het kan zo zijn dat de ene taxateur op een andere woningwaarde uitkomt dan een andere taxateur. Maar dit mag nooit een groot verschil in waarde zijn! 

Wat staat in een taxatierapport? 

In het taxatierapport staan de geschatte woningwaarde en de executiewaarde. De executiewaarde betreft de waarde als het huis noodgedwongen verkocht moet worden. Om de taxatiewaarde van het huis te bepalen, houdt de taxateur onder andere rekening met de grootte van het huis, de ligging, voorzieningen in de omgeving en de bouwkundige kwaliteit van het huis. 

Waarom een taxatie voor een hypotheek?

De geldverstrekker wil het taxatierapport inzien om te beoordelen of en hoeveel geld hij jou wil uitlenen met deze woning als onderpand. Op basis van de woningwaarde in het taxatierapport, bepaalt de geldverstrekker hoeveel hypotheek ze wil verlenen voor de woning.

Wordt bij een taxatie niet naar de koopprijs gekeken?

De geldverstrekker kijkt zowel naar de woningwaarde als de koopsom. Om je hypotheek te berekenen wordt met de laagste van twee bedragen gerekend. Is de koopsom die jij bent overeengekomen hoger dan de taxatiewaarde van de woning? Dan gaat de bank uit van de lagere taxatiewaarde voor de berekening van jouw hypotheek. Het overige geld wat je nodig hebt kun je niet lenen, maar moet je zelf inleggen met eigen geld

Hoezo eigen geld?

Je weet waarschijnlijk wel dat je maximale hypotheek afhangt van jouw inkomen. Maar je maximale hypotheek wordt ook bepaald door de woningwaarde. In 2019 mag de maximale hypotheek nog maar 100% van de woningwaarde zijn. Gemiddeld maak je bovenop de koopsom van je woning nog 6% bijkomende kosten. Omdat je maar 100% uit je hypotheek kunt financieren en niet 106%, moet je de 6% zelf betalen. Met eigen geld.

Rekenvoorbeeld 
Stel dat je een woning koopt voor de koopsom van € 180.000. De woningwaarde is daaraan gelijk. Dan kun je dit jaar maximaal 100% van € 180.000 = € 180.000 lenen. Heb jij inclusief bijkomende kosten € 190.000 nodig? Dan moet je dus € 190.000 - € 180.000 = € 10.000 aan eigen geld inleggen om deze woning te kopen.

Maximale hypotheek daalt 

De afgelopen jaren kon je steeds minder lenen. In 2017 bedroeg de maximale hypotheek nog maar 101% van de woningwaarde en in 2018 werd deze maximaal 100% van de woningwaarde. Je hypotheek kan vanaf nu niet hoger zijn dan het bedrag dat de woning waard is. Hierdoor wordt het deel eigen geld wat je moet inbrengen de komende jaren stapsgewijs groter. 

Er geldt wel een uitzondering voor energiebesparende maatregelen. Je kunt namelijk 106% in plaats van 100% van de woningwaarde lenen als je dit extra geld gebruikt voor de aanleg van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Hoeveel eigen geld heb je dan nodig?

Als de geldverstrekker kijkt naar de woningwaarde en je daar maar 100% van krijgt als hypotheek, dan begrijp je dat je zomaar flink wat eigen geld moet inleggen als de koopsom hoger is dan de woningwaarde. Het hangt er natuurlijk wel maar net vanaf hoeveel hoger de koopsom is.

Rekenvoorbeeld verschil woningwaarde en koopsom:
Stel dat je een huis koopt voor de koopsom van € 200.000. Uit de taxatie blijkt dat de woningwaarde € 190.000 bedraagt. Jij krijgt dan maximaal 100% x € 190.000 = € 190.000. Je hebt echter inclusief bijkomende kosten 106% x € 200.000 = € 212.000 nodig. Je zult dus € 212.000 - € 190.000 = € 22.000 zelf moeten bijleggen. 

Wat moet je nou als de taxatiewaarde lager blijkt te zijn dan de koopsom?

Jij wilt zo’n fikse som eigen geld natuurlijk niet bijleggen. Misschien heb je dat niet eens op je spaarrekening staan! Kom je er dus achter dat de woningwaarde lager is dan de koopsom, dan zul je moeten heronderhandelen met de verkoper. Maak hem of haar duidelijk dat je de financiering anders niet rondkrijgt.

Baseer bod op woningwaarde

Om dit soort situaties te vermijden kun je het best altijd onderzoeken hoeveel de woning waard is vóórdat je gaat bieden. Wil je weten hoe je dit slim aanpakt? Je leest er alles over in de gratis checklist 'Zo bepaal je het openingsbod'. 

Ben je nog op zoek naar een taxateur? Je kan nu ook via Knab je taxaties regelen. Bekijk snel de opties. Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.


Regel nu je taxaties via Knab  Kies jouw taxateur

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek