Huurhuis kopen van woningcorporatie: hoe zit dat?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten
Huur je een huis bij een woningcorporatie? Dan kan het gebeuren dat je een aanbod krijgt om jouw huurwoning te kopen. Maar ook als je niet bij een corporatie huurt, is het mogelijk om een voormalige sociale huurwoning op de kop te tikken. Meestal zijn deze woningen helemaal gerenoveerd, waardoor je de eerstkomende jaren weinig omkijken hebt naar onderhoud. Soms is het ook mogelijk om een voormalige huurwoning met achterstallig onderhoud kopen. De vraagprijs is dan zeer laag, maar je bent wel verplicht om het huis op te knappen. Een huurhuis kopen van een woningcorporatie: hoe werkt het en waar moet je aan denken?
Huurhuis kopen; veranderingen van huur naar koop
Huur je momenteel bij een woningcorporatie? Dan kun je het huis waarin je woont alleen kopen wanneer de corporatie dit aanbiedt. Zij zullen je een brief sturen met de vraag of jij hiervoor belangstelling hebt. Vervolgens krijg je enige bedenktijd. Je bent niet verplicht om de woning te kopen: gewoon blijven huren mag ook.
Corporatiewoning kopen: voordelig?
Als zittende huurder heb je het recht om de woning tegen de geldende marktprijs te kopen. De corporatie mag de woning ook voor 90 procent van de marktwaarde verkopen. Soms zelfs voor minder, maar daar zitten dan wel wat haken en ogen aan: het kan bijvoorbeeld zijn dat je verplicht bent om de woning terug te verkopen aan de corporatie.
Onderhandelen over de prijs
Voormalige sociale huurwoningen worden over het algemeen tegelijkertijd met andere huizen in het desbetreffende blok verkocht. De vraagprijs staat meestal vast. Je kunt natuurlijk wel proberen om over de prijs te onderhandelen, bijvoorbeeld met de staat van onderhoud als argument. Als je al in het huis woont, dan weet je vast wel een paar gebreken of tekortkomingen op te noemen. Het is sowieso altijd slim om een expert naar de woning te laten kijken, om bijvoorbeeld de kwaliteit van de fundering te checken.
Huurhuis kopen: de voor- en nadelen
Als je nu in een sociale huurwoning verblijft en profiteert van een zeer lage huur, dan moet je er rekening mee houden dat deze huur - afhankelijk van je inkomen - zal gaan stijgen. Op de lange termijn is het daarom misschien voordeliger om te kopen. Door een huis te kopen bouw je bovendien vermogen op. Een ander voordeel van kopen is dat je veel meer vrijheid hebt om het huis naar jouw wens aan te passen.
Een nadeel van kopen is dat je zelf voor het onderhoud moet gaan zorgen. Als je in een appartement woont, gebeurt dit in samenspraak met de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het complex. Je bent verplicht om servicekosten te betalen aan de VvE. Verder krijg je met een koophuis wellicht te maken met erfpacht en andere bijkomende kosten.
Geen huurder, toch huurhuis kopen?
Wil je een corporatiewoning kopen, maar ben je zelf geen huurder? Ook dat is mogelijk. Kijk eens naar het aanbod op de websites van woningcorporaties. Let goed op de staat en laat een bouwkundige keuring uitvoren. Ga ook eens op onderzoek uit in de buurt. Ga alleen ergens wonen waar je je thuis voelt en hecht niet al teveel waarde aan vage beloften dat een buurt over een paar jaar wél “hip & happening” is.
Klushuis van corporatie kopen
Soms bieden woningcorporaties ook kluswoningen aan: voormalige huurwoningen met achterstallig onderhoud, maar voor zeer lage prijs. Bij de vraagprijs is rekening gehouden met het werk dat er nog aan de woning gedaan moet worden. Veel verbouwingskosten kun je overigens meenemen in de hypotheek.
Hypotheekadvies
Wat voor huis je ook wilt kopen: je wilt natuurlijk wel weten of je de woning überhaupt kunt financieren. Bij Knab kun je eenvoudig je maximale hypotheek berekenen.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.