Wat is een werkgeversverklaring en waar heb je het voor nodig?

Het moment is daar: je hebt een bod gedaan op een huis en deze is geaccepteerd. Yes, je gaat definitief een huis kopen! Om je hypotheek aan te vragen moet je alleen nog wat documenten aanleveren. Waaronder de werkgeversverklaring, anders gaat het feestje niet door. Maar wat is een werkgeversverklaring en hoe kom je eraan? Je leest het in dit artikel.
Gepubliceerd
17 juli 2019
Laatst geüpdatet
1 mei 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 15 juli 2019
- Laatst geüpdate: 1 mei 2020
- Leestijd: 3 minuten

Het moment is daar: je hebt een bod gedaan op een huis en deze is geaccepteerd. Yes, je gaat definitief een huis kopen! Om je hypotheek aan te vragen moet je alleen nog wat documenten aanleveren. Waaronder de werkgeversverklaring, anders gaat het feestje niet door. Maar wat is een werkgeversverklaring en hoe kom je eraan? Je leest het in dit artikel. 

Wat is een werkgeversverklaring

Wat is een werkgeversverklaring? 

De werkgeversverklaring is een document waarin onder andere je inkomen en dienstverband staan weergegeven. Je levert dit document - samen met je meest recente loonstrook - aan als je bijvoorbeeld een hypotheek aanvraagt. Hierbij moeten het inkomen, de datum in dienst en het adres op de loonstrook en op de verklaring overeenkomen.

Ben jij op zoek naar een model werkgeversverklaring? Download hem hier. 

Waar heb je een werkgeversverklaring voor nodig? 

Zoals gezegd, lever je de werkgeversverklaring aan als je een hypotheek aanvraagt. De hypotheekaanbieder wil dit document hebben, omdat je hiermee aantoont dat je de hypotheeklasten kan dragen dragen en je een bestendig inkomen hebt. Ook wordt het document gebruikt om de maximale hypotheek te berekenen die jij kan krijgen. 

Hoe krijg je een werkgeversverklaring? 

Je kan deze verklaring opvragen bij je werkgever. Vaak kun je hiervoor terecht bij de afdeling HR/Personeelszaken, al zal je baas zelf het formulier moeten invullen. Wees hier op tijd mee, soms kan het verstrekken van het formulier even duren. 

De meeste bedrijven hebben hun eigen formulieren liggen. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je de model werkgeversverklaring van Knab downloaden en laten invullen. 

Wat is de intentieverklaring?

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Als je nog geen vast contract hebt, geeft jouw werkgever via de intentieverklaring aan dat hij voornemens heeft jou in vaste dienst te nemen als je goed blijft presteren. Hiermee heeft de hypotheekaanbieder een soort garantie dat je niet onverhoopt zonder inkomen komt te zitten.

Overigens is de intentieverklaring niet bindend. Als je jaarcontract afloopt en je werkgever besluit je contract niet te verlengen, kun je je hier niet op beroepen. De verklaring geeft aan dat je werkgever de intentie heeft om je vast aan te nemen, of hij dit aan het eind van je contract ook daadwerkelijk doet is een tweede. 

Wil je meer weten over de verschillen tussen de werkgevers- en intentieverklaring? Dat lees je in dit artikel

Vul de werkgeversverklaring correct in

Als je eenmaal zover bent dat je een hypotheek gaat aanvragen, wil je natuurlijk dat alles zo snel mogelijk geregeld wordt. Het is daarom belangrijk dat je de verklaring correct invult en dat je geen fouten maakt tijdens het invullen. Anders dien je hem opnieuw aan te leveren. Zorg dat:

  • de verklaring door één persoon ingevuld wordt;
  • de informatie op de verklaring overeenkomt met je loonstrook (hoogte van je inkomen, datum indiensttreding, functietitel, etc.);
  • je geen typ-ex gebruikt om foutjes te corrigeren (laat in dat geval een nieuw formulier invullen);
  • er een geldige stempel van je werkgever op staat;
  • alle velden zijn ingevuld;
  • op het formulier dezelfde kleur inkt wordt gebruikt. 

Wat als je geen werkgeversverklaring kan krijgen?

Het is goed mogelijk dat jouw werkgevers geen werkgeversverklaringen afgeeft of dat jij jouw inkomen verkrijgt buiten een werkgever om. Kun je dan geen hypotheek afsluiten? Geen zorg, ook als je geen werkgeversverklaring kan krijgen, heb je mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een inkomensverklaring aanvragen of het UWV Verzekeringsbericht, om te bewijzen dat jij een inkomen hebt. 

Nog meer lezen over de werkgeversverklaring

Wil je meer weten over de werkgeversverklaring? In het gratis e-book ‘werkgevers- en intentieverklaring’ lees je er alles over. Hierin vind je naast alle hierboven besproken informatie, nog allerlei extra informatie. Zo weet jij straks precies wat je moet aanleveren en hoe je dit moet doen. Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .Deel via:

Lees alles over de werkgevers- en intentieverklaring  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek