Woningwaarde bepalen, hoe gaat dat?
Laatst geüpdatet
25 juli 2019
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 25 juli 2019
- Leestijd: 3 minuten
Inmiddels heb je online berekend wat je ongeveer maximaal kunt lenen. Fijn, stap 1 van de huizenjacht is achter de rug. Nu weet je ook binnen welke prijscategorie je naar huizen kunt zoeken. Toch is het opletten geblazen bij de aankoop van een huis. Soms kom je best wat huizen tegen waarvan je de vraagprijs veel te hoog of soms zelfs veel te laag vindt. Je wordt er eerlijk gezegd een beetje wantrouwend van en vraagt je af welke addertjes er onder het gras zitten. Kun je er nog wel op vertrouwen dat de vraagprijs reëel is? Er zit niets anders op dan dit zelf uit te zoeken voordat je op een woning gaat bieden. De woningwaarde bepalen, hoe gaat dat?
Woningwaarde bepalen: waarom is dit belangrijk?
Het is niet eenvoudig om de woningwaarde te bepalen, maar wel noodzakelijk. Hier hangt namelijk van af hoeveel jij kunt lenen. Het is dus van belang dat je met de koopprijs zo dicht mogelijk bij de werkelijke waarde van de woning komt. Je mag tegenwoordig nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Daardoor is de kans groot dat je per definitie eigen geld moet inzetten om de woning te kunnen kopen. Hoe verder je met jouw koopprijs boven de werkelijke waarde zit, hoe meer eigen geld je nodig zult hebben.
Wat speelt mee bij de waardebepaling?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om die werkelijke waarde zo dicht mogelijk te benaderen. Hieronder vind je 5 stappen die je kunt ondernemen:
1.Rapport van Calcasa
Je kunt tegen bepaling de woningwaarde opvragen via Calcasa. Je vult online de gegevens van de woning in en ontvangt direct een betrouwbaar waarderapport. Hierin vind je de modelwaarde van een woning en de meest recente verkoopprijs terug. De woningwaarde wordt gebaseerd op 25 gerealiseerde woningtransacties in de omgeving van jouw potentiële woning. Zo krijg je een realistisch beeld van de waarde van het huis!
2. Opvragen bij het Kadaster
Op Kadaster.nl kun je een indicatie opvragen van de woningwaarde. Je kunt er diverse rapporten opvragen aan de hand waarvan je erachter kunt komen of de vraagprijs van jouw droomwoning reëel is. Denk aan een rapport met vergelijkbare woningen of een overzicht van (recente en historische) koopsommen uit een bepaalde buurt.
Sinds 1 januari 2015 kun je ook de WOZ-waarde opvragen. Let wel, deze waardes van het Kadaster en de WOZ-waardes zijn modelwaarden, die alsnog flink kunnen afwijken van de vraagprijs en de werkelijke waarde van de woning.
3. Buurtonderzoek
Gelukkig hebben we tegenwoordig een ruime keuze aan websites (denk alleen al aan Funda.nl) waarop je in een paar muisklikken de prijzen van alle huizen in een buurt op een rij kunt zetten. Ga online dus op onderzoek uit en kijk wat voor soort woningen worden aangeboden, voor welke vraagprijs en check hoe lang ze al te koop staan. Wist je trouwens dat de invloed van roken op de woningwaarde behoorlijk is?
4. Aankoopmakelaar inschakelen
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om hulp van een expert, een aankoopmakelaar, in te schakelen als je een woning koopt. De aankoopmakelaar neemt je veel uitzoekwerk uit handen. Je betaalt daar natuurlijk wel voor, maar die kosten verdien je vaak ruimschoots terug vanwege zijn verfijnde onderhandelvaardigheden. De aankoopmakelaar kent de woningmarkt en de gemeente waarin je wilt kopen vaak door en door. Bovendien beschikt hij over de kennis en benodigde ervaring om de juiste prijs voor een woning te bepalen en daar ook woningwaarde en het openingsbod uit af te leiden.
Je kunt er ook voor kiezen om pas bij de tweede bezichtiging een aankoopmakelaar in te schakelen. Samen bezichtigen jullie de woning kritisch. Daarna laat je hem, namens jullie, de onderhandelingen. Op deze manier bespaar je kosten: je hebt de woning immers zelf gevonden en daarna de makelaar ingeschakeld.
5. Woningwaarde bepalen met een aankooptaxatie
Wil je meer zekerheid over de woningwaarde dan bovenstaande opties je kunnen bieden, maar wil je geen makelaar inschakelen? Dan kun je, uiteraard voordat je gaat bieden, een aankooptaxatie laten doen. Houd er wel rekening mee dat je voor deze taxatie moet betalen. Daar staat tegenover dat je rapport soms ook kunt gebruiken voor de aanvraag van je hypotheek. Handig, dan hoef je die kosten niet nog een keer te maken.
Woningwaarde bepaald, en nu?
Nadat je de woningwaarde hebt bepaald, kun je het openingsbod bepalen. Spannend! Je wilt een serieus bod doen, maar natuurlijk niet te veel betalen. Jouw openingsbod is afhankelijk van de waarde van je woning, maar daarnaast zijn er nog meer factoren die meespelen. Wil jij precies weten hoe je de juiste koopsom bepaalt voor jouw droomwoning? Download dan ons gratis checklist 'Zo bepaal je het openingsbod'.
Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.