Hypotheekadviseur ingeschakeld? Tien vragen die je echt moet stellen

Een gesprek met de hypotheekadviseur moet je goed voorbereiden. Je wilt immers zoveel mogelijk nuttige informatie inwinnen. Zo is het slim om voor het gesprek een aantal belangrijke vragen op een rijtje te zetten. Al zal een goede adviseur deze punten zelf natuurlijk ook naar voren brengen. Laat de adviseur weten wanneer iets niet duidelijk is. 'Waarom?', is nooit een domme vraag. Hieronder volgen nog tien vragen om aan de adviseur te stellen.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten

Een gesprek met de hypotheekadviseur moet je goed voorbereiden. Je wilt immers zoveel mogelijk nuttige informatie inwinnen. Zo is het slim om voor het gesprek een aantal belangrijke vragen op een rijtje te zetten. Al zal een goede adviseur deze punten zelf natuurlijk ook naar voren brengen. Laat de adviseur weten wanneer iets niet duidelijk is. 'Waarom?', is nooit een domme vraag. Hieronder volgen nog tien vragen om aan de adviseur te stellen.

Hypotheekadviseur ingeschakeld?

1. Hypotheekadviseur: hoeveel kan ik lenen?

Als je een huis gaat kopen wil je vooral weten hoeveel geld je kunt lenen. De maximale hoogte van je hypotheek bepaalt immers of jouw droomhuis bereikbaar is. Hiervoor kijkt de adviseur onder andere naar je inkomen, je vermogen, afgesloten leningen en bijvoorbeeld alimentatiekosten. Op de website van Knab kun je gemakkelijk zelf je maximale hypotheek berekenen.

2. Wat zijn de gevolgen van een maximale hypotheek?

Een maximale hypotheek kan gevolgen hebben voor je uitgavenpatroon. Misschien heb je straks minder geld te besteden voor uitgaan of vakanties. Daarnaast kan er in je leven iets veranderen, waardoor je inkomen achteruit gaat en je de maandlasten niet meer op kan brengen. Is het wel zo'n goed idee om een maximale hypotheek af te sluiten?

3. Welke hypotheekvorm past bij mij? En waarom?

Er bestaan verschillende hypotheekvormen. Wil je bijvoorbeeld een hypotheek met een maandelijkse aflossing en een vaste einddatum? Of juist een aflossingsvrije hypotheek? Vraag de adviseur welke risico's aan welke hypotheek kleven. Laat hem of haar verschillende scenario's doorberekenen. 

4. Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie kan de financiële gevolgen van bijvoorbeeld werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid beperken. Vraag de adviseur of het mogelijk en verstandig is om hiervoor te kiezen.

5. Wat houdt de rentevaste periode in?

Een korte rentevaste periode betekent meestal dat je minder rente betaalt en dus lagere maandlasten hebt. Na afloop van deze periode krijg je wellicht te maken met een hogere rente. Bij een lage hypotheekrente kan het verstandig zijn een lange rentevaste periode te kiezen. Maar misschien wil je eerst wat meer uitleg over rentevaste periode van een hypotheekadviseur, maak meteen een gratis belasfpraak.

6. Wat als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft?

De hypotheekrenteaftrek blijft een terugkerend onderwerp op de politieke agenda. Of deze aftrekpost over vijftien jaar nog bestaat is maar de vraag. Wat zijn voor jou de gevolgen van het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek?

7. Wat gebeurt er in mijn situatie met de geadviseerde hypotheek bij...?

  • Overlijden: is de hypotheek nog betaalbaar als je partner overlijdt? Is een overlijdensrisicoverzekering handig of zelfs verplicht?
  • Arbeidsongeschiktheid: wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?
  • Werkloosheid: moet je jezelf tegen werkloosheid verzekeren?
  • Scheiden: hoe moet het met de hypotheek na een scheiding?
  • Trouwen of samenwonen: is een samenlevingscontract handig?
  • Verandering in de gezinssituatie: kan ik de maandlasten nog opbrengen als ik kinderen krijg?
  • Verhuizen: kan de hypotheek meeverhuizen?
  • Pensioen: kan ik de hypotheek op mijn oude dag nog steeds betalen?
  • Minder werken: blijft de hypotheek betaalbaar of ben ik een slaaf van mijn eigen huis?
  • Erfenis: kan ik vervroegd aflossen? Soms moet je een boete betalen voor het vervroegd aflossen van je hypotheek.

8. Zijn er bijkomende kosten?

Dit is vooral belangrijk als je een maximale hypotheek afsluit. Denk hierbij aan de notaris, de afsluitkosten van de hypotheek, overdrachtsbelasting, eventuele taxatiekosten en verbouwingen.

9. Het hypotheektraject?

Hoe verloopt het verdere traject tot het afsluiten van de hypotheek? Wie regelt bijvoorbeeld de formaliteiten? En wat is de rol van de adviseur? Neemt hij of zij nog regelmatig contact op na het afsluiten van de hypotheek?

10. Wat kost de hypotheekadviseur?

Tegenwoordig ontvangen hypotheekadviseurs geen commissie meer van de bank voor het afsluiten van een hypotheek, maar betaal jij als klant zelf voor dit traject. Handig: want je weet zeker dat de adviseur onafhankelijk en objectief de hypotheek kiest die het beste is voor jou als klant.

Benieuwd wat er komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek? Dan hebben wij een handig stappenplan voor je. In ons gratis e-book 'Stappenplan hypotheek afsluiten' lees je:

  • hoelang het duurt voordat je hypotheek rond is;
  • welke stappen je doorloopt;
  • wat je kunt verwachten van de overdracht bij de notaris.


Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek