Overdracht huis: wat ga je precies doen?

Na het tekenen van het koopcontract, heb je al bijna een huis gekocht. Wat nu? Nou, nu is het tijd voor de laatste stap: de overdracht bij de notaris. Hier krijg je eindelijk die felbegeerde sleutelbos in handen. Maar wat houdt de overdracht van een huis in en wat doet je precies bij de notaris? Je leest het hier!
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
26 mei 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 26 mei 2020
- Leestijd: 2 minuten

Na het tekenen van het koopcontract, heb je al bijna een huis gekocht. Wat nu? Nou, nu is het tijd voor de laatste stap: de overdracht bij de notaris. Hier krijg je eindelijk die felbegeerde sleutelbos in handen. Maar wat houdt de overdracht van een huis in en wat doet je precies bij de notaris? Je leest het hier!

Overdracht huis: eindelijk je huis binnen!

Overdracht huis: wat is het eigenlijk?

Tijdens de overdracht wisselt de woning officieel van eigenaar. Dit is de laatste stap in het huizenkoop proces, maar dus ook een hele belangrijke stap. Je tekent voor het eigenaarschap van de woning en het aangaan van de hypotheek, waarna je de sleutels krijgt. Daarna ben jij dan eindelijk echt de woningeigenaar en is de koop in principe helemaal afgerond! Je kunt dan naar hartenlust aan het verhuizen en verbouwen slaan.

Wanneer is de overdracht?

De overdracht huis gebeurt een tijdje ná het tekenen van het voorlopig koopcontract. Hoelang daarna, dat hebben jij en de verkoper samen afgestemd. Meestal zit daar minimaal zes weken tussen.

De overdracht van een bestaande woning

Heb je een bestaand huis gekocht? Dan bestaat de overdracht uit twee delen. Eerst doe je nog een laatste inspectieronde in de woning en daarna ga je passeren bij de notaris. Hebben jullie niks afgesproken over de laatste inspectieronde? Vraag hier dan actief zelf om. Het is belangrijk dat je weet in welke staat de woning is, als je ervoor tekent om eigenaar te worden!

Laatste inspectieronde tijdens de overdracht

Voordat je naar de notaris gaat, ga je samen met de verkopende partij naar het huis om te kijken of het helemaal volgens afspraak wordt achtergelaten.

  • Hebben jullie - aan de hand van deze gratis checklist 'roerende zaken' - afgesproken dat jij bepaalde zaken in huis overneemt, bijvoorbeeld de gordijnen, koelkast of zonwering? Dan check je natuurlijk of dat allemaal in orde is.
  • Kijk goed of alle ruimtes en eventuele inbouwkasten leeg zijn. Je wilt natuurlijk niet eerst de spullen van de verkoper moeten opruimen, voordat jij je huis kunt betrekken.
  • Controleer of alle gebreken inmiddels volgens afspraak zijn hersteld.

Gebreken tijdens de inspectie

Wordt er tijdens de inspectie toch een (verborgen) gebrek ontdekt? Dan ga je met de verkoper in overleg over hoe deze het gaat oplossen. Komt er een echt ernstig gebrek aan het licht? Dan is het mogelijk om een deel van de koopsom van het huis bij de notaris in een depot te plaatsen. In dat geval krijgt de verkoper dat deel pas als het probleem opgelost is. 

Passeren bij de notaris

Is de woning helemaal volgens afspraak opgeleverd? Dan ga je nu naar de notaris voor het officiële gedeelte: het passeren. Hierbij zijn zowel de koper en de verkopende partij aanwezig. Ook de notaris zelf is erbij.

Soms is het zo dat een van de twee partijen niet aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld omdat die op vakantie is, of al verhuisd naar het buitenland. In dat geval kan de notaris gevolmachtigd worden. Daar moet dan wel voor de overdracht voor getekend worden en natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden. Meestal is er geen directe afgezant van de hypotheekverstrekker bij de overdracht; maar wordt deze vertegenwoordigd door iemand van het notariskantoor. 

Hoe gaat het passeren bij de notaris in z'n werk? 

Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte.

Het tekenen van de leveringsakte
Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar. De notaris leest deze akte helemaal voor, of soms een verkorte versie. Als hij daarna de exacte datum en tijd onder de leveringsakte heeft toegevoegd kunnen jullie je krabbeltje zetten. Hierna ben jij dus de trotse nieuwe eigenaar van je droomwoning!

Het tekenen van de hypotheekakte 
Sluit jij een hypotheek af voor deze woning? Dan teken je bij de notaris ook de hypotheekakte, waarmee je een lening aangaat waar jouw woning het onderpand voor is. Met deze ondertekening ga je dus een grote financiële verplichting aan. Zodra je deze akte getekend hebt, kan de notaris de koopsom van de woning direct uitkeren aan de verkoper van de woning.

Benieuwd wat een notaris kost? Lees alles over de kosten van de notaris.

De overdracht van een appartement

Heb je een appartement gekocht? Zodra het passeren bij de notaris is gebeurd, is de verkoper geen lid meer van de Vereniging van Eigenaren (VvE), maar ben jij dat. Logisch, want de verkoper is dan geen eigenaar meer. Mocht de vorige eigenaar een betalingsachterstand hebben bij de VvE, dan ben jij daar als nieuwe eigenaar niet voor aansprakelijk. Dit legt de notaris keurig vast. De VvE zal een eventueel probleem dus moeten oplossen met de oude eigenaar.

De overdracht van een nieuwbouwwoning

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan word je pas officieel eigenaar bij de oplevering. Waarschijnlijk ga je al in een veel eerder stadium van de bouw, of zelfs al voor de start van de bouw, naar de notaris om de koop-/aanneemovereenkomst nieuwbouw te tekenen. Daarmee teken je voor de grond of voor een gedeeltelijk afgebouwd huis, zonder dat je het eindresultaat kunt zien. Om die reden mag je vóórdat de officiële sleuteloverdracht plaatsvindt nog een keertje checken of je woning naar wens wordt opgeleverd. Ook kun je eventueel een opleveringskeuring laten doen.

De overdracht kost geld

Na het lezen van dit blog, weet je wat de overdracht inhoudt. Maar we zijn nog niet ingegaan op wat de overdracht van een huis kost. Je betaalt voor een bestaande woning bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en die notaris waar je naartoe moet, werkt ook niet voor nop. Ben jij benieuwd welke kosten er nog bovenop de koopsom komen? Bekijk het in onze gratis checklist 'Bijkomende kosten'.



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:
Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek