Huis bezichtigen: waar moet je op letten?

  • 3 minuten
  • 25 september 2018

Als je op Jumba, Funda of via je makelaar een huis bent tegengekomen dat perfect bij je wensen én je budget lijkt te passen, dan wil je deze woning natuurlijk zo snel mogelijk van binnen bekijken. Hiervoor maak je een afspraak met de verkoopmakelaar. Zorg ervoor dat je je goed voorbereidt op het bezoek aan de woning. Bij een huis bezichtigen zijn er veel zaken waar je op moet letten. Hieronder een aantal belangrijke punten op een rij.

Huis bezichtigen: de voorbereiding

Vraag jezelf van tevoren af waar jouw huis allemaal aan moet voldoen en schrijf dit op. Zo kun je tijdens de bezichtiging controleren of het huis wel echt zo ideaal is. Om geen belangrijke zaken over het hoofd te zien, kun je deze checklist 'Bezichtigen' meenemen.

Verder is het verstandig om iemand mee te vragen naar de bezichtiging. Eventueel kun je jezelf ook door je aankoopmakelaar laten vergezellen. Zorg altijd dat je het huis bij daglicht kunt bekijken. Zo krijg je een goed beeld van de lichtinval en vallen gebreken, als scheuren en schimmels, eerder op.

Huis bezichtigen

Gevoel bij binnenkomst

Wat voor gevoel krijg je als je het huis binnenkomt? De eerste indruk is belangrijk. Zie jij jezelf in de woonkamer zitten? Houd er rekening mee dat de verkopende partij ook graag op jouw gevoel inspeelt, door je “thuis” te laten voelen met een bosje bloemen op tafel, bijvoorbeeld. Lees daarom eens dit artikel met tips voor mensen die hun huis sneller willen verkopen. Zo ben jij hen een stapje voor.

Rondkijken

Laat je niet teveel rondleiden aan het handje van de verkoopmakelaar. Kijk op je gemak rond in het hele huis. Schroom niet om in de kruipruimte of op zolder te kijken. Bekijk ook elke inbouwkast van binnen. Hoe is de indeling van de woning? Past deze indeling bij jouw woonplannen? Is het eventueel mogelijk om een muurtje door te breken zonder dat het huis instort? Vraag het aan de verkoopmakelaar. Kijk ook naar de apparatuur, zoals de geiser of de vaatwasser. Is alles in goede staat?

Denk aan de details

Nadat je een eerste verkenningstocht door het huis hebt gemaakt, kun je een tweede rondgang maken met het oog op details. Hoe is bijvoorbeeld de afwerking van deuren en ramen? Kom je scheuren of vochtplekken tegen? Vraag de makelaar altijd wat de oorzaak is van mogelijke gebreken. De makelaar is verplicht om je hierover te informeren. Vraag ook hoe de staat is van de fundering, dat kun je met het blote oog immers moeilijk zien.

Als je echt geïnteresseerd bent in een woning kun je er ook voor kiezen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De uitkomst hiervan kun je meenemen in je onderhandeling of - als de keuring pas na het tekenen van de koopovereenkomst wordt uitgevoerd - opnemen als ontbindende voorwaarde.   

Buitenkant van de woning

Vergeet de buitenkant van het huis niet. Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Zijn deze nog in goede staat? Is het dak in orde en zit het houtwerk goed in de verf? Heeft de woning een verzorgde tuin of een net dakterras? Hoe is de buitenruimte gelegen ten opzichte van de zon? Heb je veel privacy of moet je de hele zomer tegen je buren aankijken?

Overlast

Over de buren gesproken: wat zijn dat voor mensen? Je kunt brutaal zijn en gewoon even aanbellen en tegelijkertijd wat te vragen over de buurt. Gluur anders even bij ze naar binnen of kijk hoe hun achtertuin of balkon eruit ziet. Staat het balkon volgebouwd met bierkratten, dan wijst dat mogelijk op een incidenteel feestje. Hoe zit het met overige geluidsoverlast? Hoor je het verkeer langsdenderen als het raam openstaat? Word je 's nachts door vliegtuigen of treinen uit je bed gedreund? Staat er misschien kerktoren in de buurt van het huis? Of woon je straks tegenover een speelplein met schreeuwende kinderen?

De buurt

Misschien ben je al bekend met de buurt. Zo niet, dan is het een goed idee om een keertje rustig door de wijk te wandelen. Denk jij dat je jezelf thuis zult voelen in deze omgeving? Hoe zit het met de voorzieningen? Zijn er winkels en scholen op loopafstand? Is de buurt geschikt voor kleine kinderen? Is er plek om je auto gratis te parkeren?

Overige tips bij huis bezichtigen

Ben je bang dat je na afloop bent vergeten hoe die ene kamer er ook alweer uit zag? Maak dan foto's tijdens de bezichtiging. Wil je achteraf nog iets vragen? Neem dan gerust contact op met de verkoopmakelaar. Meestal behoort zelfs een tweede bezichtiging tot de mogelijkheden.

Gebruik maken van een handige checklist 'Bezichtig jouw droomwoning' bij je bezichtiging? Download 'm hier gratis. 


Wouter Adamse
Wouter heeft dit artikel geschreven voor Knab. Het platform waar je inzicht krijgt in je geldzaken. Zodat je betere beslissingen kunt nemen over je geld.


Zie niets over het hoofd bij de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek