Huis bezichtigen: waar moet je op letten?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten
Als je op Jumba, Funda of via je makelaar een huis bent tegengekomen dat perfect bij je wensen én je budget lijkt te passen, wil je deze woning natuurlijk zo snel mogelijk van binnen bekijken. Hiervoor maak je een afspraak met de verkoopmakelaar. Zorg ervoor dat je je goed voorbereidt op het bezoek aan de woning. Bij een huis bezichtigen zijn er veel zaken waar je op moet letten. Hieronder een aantal belangrijke punten op een rij.
1. Huis bezichtigen begint met goede voorbereiding
Vraag jezelf van tevoren af waar jouw huis allemaal aan moet voldoen en schrijf dit op. Zo kun je tijdens de bezichtiging controleren of het huis wel echt zo ideaal is. Om geen belangrijke zaken over het hoofd te zien, kun je een checklist huis bezichtigen meenemen, bijvoorbeeld deze checklist 'Bezichtigen'.
Verder is het verstandig om iemand mee te vragen naar de bezichtiging. Eventueel kun je jezelf ook door je aankoopmakelaar laten vergezellen. Zorg altijd dat je het huis bij daglicht kunt bekijken. Zo krijg je een goed beeld van de lichtinval en vallen gebreken, als scheuren en schimmels, eerder op.
2. Let op het gevoel bij binnenkomst
Wat voor gevoel krijg je als je het huis binnenkomt? De eerste indruk is belangrijk. Zie jij jezelf in de woonkamer zitten? Houd er rekening mee dat de verkopende partij ook graag op jouw gevoel inspeelt, door je “thuis” te laten voelen met een bosje bloemen op tafel, bijvoorbeeld. Lees daarom eens dit artikel met tips voor mensen die hun huis sneller willen verkopen. Zo ben jij hen een stapje voor.
3. Zorg dat je zelf rondkijkt tijdens de bezichtiging
Laat je niet teveel rondleiden aan het handje van de verkoopmakelaar. Kijk op je gemak rond in het hele huis. Je hebt als koper tenslotte een onderzoeksplicht. Vergeet daarom ook geen vragen te stellen. Schroom niet om in de kruipruimte of op zolder te kijken. Bekijk ook elke inbouwkast van binnen. Hoe is de indeling van de woning? Past deze indeling bij jouw woonplannen? Is het eventueel mogelijk om een muurtje door te breken zonder dat het huis instort? Vraag het aan de verkoopmakelaar. Kijk ook naar de apparatuur, zoals de geiser of de vaatwasser. Is alles in goede staat?
Om te zorgen dat je niet in de veelvoorkomende valkuilen trapt van het huis bezichtigen, hebben wij ze voor je op een rijtje gezet. Tijdens je voorbereiding - en het bezichtigen zelf - weet je dan mooi welke instinkers er zijn.
4. Denk aan de details
Nadat je een eerste verkenningstocht door het huis hebt gemaakt, kun je een tweede rondgang maken met het oog op details. Hoe is bijvoorbeeld de afwerking van deuren en ramen? Kom je scheuren of vochtplekken tegen? Vraag de makelaar altijd wat de oorzaak is van mogelijke gebreken. De makelaar is verplicht om je hierover te informeren. Vraag ook hoe de staat is van de fundering, dat kun je met het blote oog immers moeilijk zien.
Als je echt geïnteresseerd bent in een woning kun je er ook voor kiezen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De uitkomst hiervan kun je meenemen in je onderhandeling of - als de keuring pas na het tekenen van de koopovereenkomst wordt uitgevoerd - opnemen als ontbindende voorwaarde.
5. Buitenkant van de woning
Vergeet de buitenkant van het huis niet. Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Zijn deze nog in goede staat? Is het dak in orde en zit het houtwerk goed in de verf? Heeft de woning een verzorgde tuin of een net dakterras? Hoe is de buitenruimte gelegen ten opzichte van de zon? Heb je veel privacy of moet je de hele zomer tegen je buren aankijken?
6.Wees scherp op dingen die overlast kunnen veroorzaken
Over de buren gesproken: wat zijn dat voor mensen? Je kunt brutaal zijn en gewoon even aanbellen en tegelijkertijd wat te vragen over de buurt. Gluur anders even bij ze naar binnen of kijk hoe hun achtertuin of balkon eruit ziet. Staat het balkon volgebouwd met bierkratten, dan wijst dat mogelijk op een incidenteel feestje. Hoe zit het met overige geluidsoverlast? Hoor je het verkeer langs denderen als het raam openstaat? Word je 's nachts door vliegtuigen of treinen uit je bed gedreund? Staat er misschien kerktoren in de buurt van het huis? Of woon je straks tegenover een speelplein met schreeuwende kinderen? Goed om je hier bewust van te zijn.
7. Loop rond in de buurt
Misschien ben je al bekend met de buurt. Zo niet, dan is het een goed idee om een keertje rustig door de wijk te wandelen. Denk jij dat je jezelf thuis zult voelen in deze omgeving? Hoe zit het met de voorzieningen? Zijn er winkels en scholen op loopafstand? Is de buurt geschikt voor kleine kinderen? Is er plek om je auto gratis te parkeren?
Overige tips bij huis bezichtigen
Zoals gezegd, bereid je goed voor. Dan kun je het meest ontspannen de bezichtiging uitvoeren. Reken bijvoorbeeld uit of je het huis überhaupt wel kan betalen, mocht er direct om een bod gevraagd worden. Ben je bang dat je na afloop bent vergeten hoe die ene kamer er ook alweer uit zag? Maak dan foto's tijdens de bezichtiging. Achteraf toch iets vergeten te vragen? Neem dan gerust contact op met de verkoopmakelaar.
Is het Open Huizen Dag en ga je meerdere huizen bezichtigen? Bereid je dan goed voor en blijf niet te lang hangen als het huis niets is. Op deze dag kun je mooi gebruik maken van de mogelijkheid dat meerdere deuren voor je openstaan.
Waarop letten bij aankoop huis?
Benieuwd waar je nog meer allemaal op moet letten bij de aankoop van een huis? Check dan ons artikel hierover. Of download onze gratis checklist bezichtigen, zodat je niets over het hoofd ziet!
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.