Boekhouding zzp voor starters: hoe begin je? | University video

Voor jezelf beginnen: hoe pak je dat aan? Het begint met een slimme boekhouding. Het slim inrichten van je betalingsverkeer kan het verschil maken. In deze Knab University video legt onze expert Oskar de basis uit om jouw boekhouding zzp in te richten.
Gepubliceerd
1 augustus 2018
Laatst geüpdatet
30 november 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 1 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 30 november 2021
- Leestijd: 3 minuten

Voor jezelf beginnen: hoe pak je dat aan? Het begint met een slimme boekhouding. Het slim inrichten van je betalingsverkeer kan het verschil maken. In deze Knab University video legt onze expert Oskar de basis uit om jouw boekhouding zzp in te richten. 

 

Ben je niet in de gelegenheid om de video te kijken? Lees dan gewoon de tekst hieronder. Je kunt hier ook alle informatie nog een keer rustig nalezen. 

Boekhouding zzp: zo begin je 

Als je starter bent, is het belangrijk om je zzp boekhouding goed in te richten. Want als je nu jouw administratie in één keer goed inricht, kan je dit later namelijk veel moeite, tijd én geld besparen. Bekijk ook de gratis checklist voor startende zzp'ers, voor meer slimme tips en tricks. 

Facturen maken en gratis template administratie

Als zzp’er krijg je te maken met facturen. Sommige facturen verstuur je naar klanten, andere facturen moet je zelf betalen. Kortom, je hebt inkomsten en uitgaven. Als je vaak met facturen werkt, kun je het jezelf makkelijk maken met een boekhoudpakket en dit koppelen aan je zakelijke rekening. Dan wordt dit automatisch geregeld. Je betaalt vaak wel voor het gebruik van boekhoudpakketten.

Als het aantal facturen meevalt, dan kun je ook mijn gratis template voor inkomsten en uitgaven gebruiken. Dat bespaart je weer zo’n € 100 per jaar. En hiermee is je winst en verlies heel goed inzichtelijk.

Mijn tip: werk minimaal één keer per week je administratie bij. Je wilt namelijk niet achteraf op zoek naar facturen en afschrijvingen die je niet meer kunt vinden of plaatsen. Ga daar even voor zitten. Zo houd je jouw inkomsten en uitgaven overzichtelijk.

Hoe kan je zakelijk bankrekening je helpen om je administratie goed in te richten?

Zorg ervoor dat je minimaal één zakelijke betaalrekening hebt en meerdere vrij opneembare spaarrekeningen in één pakket kunt hebben. Zo kun je jouw administratie netjes en overzichtelijk inrichten. Dit kan niet zomaar bij alle banken. Het is wel goed om dit uit te zoeken, omdat dit jou veel tijd en gemak kan opleveren. Bij Knab kun je een onbeperkt aantal rekeningen openen. Waarom je dit zou moeten doen? Dat leg ik je nu uit.

Waarom heb je verschillende rekeningen nodig voor een overzichtelijke administratie?

Als zzp’er verdien je geld. Maar dat is (helaas) niet allemaal voor jou. De Belastingdienst neemt een flinke hap uit het geld dat er op jouw rekening binnenkomt. Je moet namelijk de omzetbelasting of btw afdragen én je betaalt inkomstenbelasting. Anders dan in loondienst is er geen werkgever die al een deel van jouw inkomen afdraagt. Dat moet je als zzp’er dus zelf doen. Maar geen paniek, want je kunt op verschillende manieren ervoor zorgen dat je overzicht hebt én houdt over je zakelijke financiën.

Hoe kun je het beste je betaal- en spaarrekeningen inrichten?

Maak verschillende rekeningen aan voor de volgende zaken:

  • een betaalrekening, om geld te ontvangen en versturen van en naar andere partijen, zoals klanten en de Belastingdienst.
  • een spaarrekening, waarop je de btw parkeert die klanten aan jou betalen. Je zet dit apart voor jouw betaling aan de Belastingdienst. Dit geldt zowel voor het verlaagde btw-tarief als het reguliere btw-tarief van 21%. De btw is namelijk niet bestemd voor jou, maar volledig voor de Belastingdienst.
  • een spaarrekening voor jouw inkomstenbelasting. Afhankelijk van je inkomsten reserveer je zo’n 30 tot 50% van de winst uit je onderneming op deze spaarrekening. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid geld die jij in een jaar verdient. Houd ook rekening met de aftrekposten. Zo kun je jouw belastbare winst uit de onderneming verlagen en betaal je minder inkomstenbelasting.
  • een spaarrekening als buffer. Dit is het spreekwoordelijke appeltje voor de dorst. Als je tijdelijk minder werk hebt of even niet kunt werken kun je hier even mee vooruit. Je krijgt namelijk geen WW-uitkering als zzp’er. En als je een cursus wilt doen of een zakelijke investering wilt doen, zoals een laptop kopen, heb je geld paraat. en natuurlijk: een privé-rekening om je winst op te storten, dit is jouw ‘netto’-salaris.

En ben je nou geen administratie-held, schroom dan niet om een boekhouder of accountant in te schakelen.

Belastingaangifte als zzp'er

Wil je meer weten over de belastingaangiftes die je moet doen als zzp’er? Bekijk dan ook mijn University video over belastingaangifte doen voor zzp’ers.

Download nu het template boekhouden in Excel



Oskar Barendse
Oskar Barendse (FFP RPLP) is Financieel Expert bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning.



Deel via:

Download nu het gratis boekhoudtemplate  Download gratis

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers