Aangifte inkomstenbelasting: wat je moet weten

Elk jaar is het weer een bron van stress voor velen. De aangifte inkomstenbelasting. Voor sommigen is het zo gepiept, voor anderen komt er een hele administratie bij kijken. Maar wat moet je nou precies opgeven? Wat kun je aftrekken? En wanneer moet je aangifte bij de Belastingdienst binnen zijn? Je leest de antwoorden op deze vragen  in dit artikel.
Gepubliceerd
15 november 2018
Laatst geüpdatet
5 januari 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 15 november 2018
- Laatst geüpdate: 5 januari 2021
- Leestijd: 4 minuten

Elk jaar is het weer een bron van stress voor velen. De aangifte inkomstenbelasting. Voor sommigen is het zo gepiept, voor anderen komt er een hele administratie bij kijken. Maar wat moet je nou precies opgeven? Wat kun je aftrekken? En wanneer moet je aangifte bij de Belastingdienst binnen zijn? Je leest de antwoorden op deze vragen  in dit artikel.

Zzp’er? Lees dan het artikel Hoe doe je belastingaangifte als zzp’er? 

Aangifte inkomstenbelasting-925442-edited

Wanneer belastingaangifte doen?

Elk jaar kan je vanaf 1 maart je belastingaangifte doen. Wanneer je de aangifte voor 1 april hebt ingediend, dan krijg je sowieso voor 1 juli bericht. Je aangifte moet uiterlijk 1 mei bij de Belastingdienst binnen zijn. Kun je de deadline niet halen? Dan kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Doe dit wel voor 1 mei! Wanneer je te laat je aangifte indient riskeer je een fikse boete.

Voorlopige aanslag aanvragen

Weet je al ongeveer wat het komende jaar je financieel gaat brengen? Bijvoorbeeld omdat je waarschijnlijk hetzelfde inkomen hebt en er geen grote ingrijpende veranderingen in je leven te verwachten zijn. Dan kan het handig zijn om een voorlopige aanslag aan te vragen. Je betaalt het bedrag dat je verwacht te betalen dan maandelijks in plaats van in een keer. Of je krijgt maandelijks alvast je belastingteruggave in delen terug. In het volgende jaar doe je dan de definitieve aanslag en worden je betalingen of teruggaves verrekend.

Wat heb je nodig om aangifte te doen?

Voor je met de belastingaangifte kunt beginnen, heb je eerst een aantal zaken nodig. Denk bijvoorbeeld aan je jaaropgaven, het fiscaal jaaroverzicht van je bank en je DigiD. Welke documenten je precies nodig hebt, hangt af van welke belastingen op jou van toepassing zijn. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van de documenten die je nodig hebt.

Belastingaangifte over 3 boxen

In Nederland werken we met drie belastingboxen. Box 1 gaat over belastbaar inkomen uit werk en woning, box 2 is belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang en box 3 is belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. Als particulier zijn voor jou met name box 1 en 3 van belang.

Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning

Onder box 1 vallen alle inkomsten zoals je salaris, uitkering, fooien of eigenwoningforfait. Al deze inkomsten tel je bij elkaar op en daar trek je eventuele aftrekposten weer vanaf.  

Voorbeelden van inkomsten die onder box 1 vallen:

 • loon, uitkering of pensioen 
 • fooien
 • ontvangen alimentatie en lijfrente-uitkeringen
 • eigenwoningforfait
 • kapitaalverzekeringen eigen woning
 • winst uit onderneming
 • inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter

Aftrekposten box 1

In box 1 kun je de belasting verminderen door aftrekposten toe te passen. Per aftrekpost zijn er vaak specifieke regels over hoeveel je mag aftrekken.

Er zijn veel verschillende aftrekposten die je allemaal kunt vinden op de website van de Belastingdienst, maar hier geven we een paar voorbeelden:

 • openbaar vervoer
 • kosten van de eigen woning
 • premies voor lijfrenten
 • persoonsgebonden aftrek zoals alimentatie, zorgkosten, studiekosten en giften

Tarieven 2020 en 2021 inkomstenbelasting box 1

Nadat je de aftrekposten van de inkomsten hebt afgetrokken, houd je een bedrag over waar je belasting over betaalt. In box 1 worden twee schijven gehanteerd. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt.

Over 2020 hanteert de Belastingdienst de volgende tarieven, indien nog geen recht op AOW:

Belastbaar inkomen Tarief 2020
€ 0 t/m € 68.507 37,35%
€ 68.507 of meer 49,50%

Over 2021 hanteert de Belastingdienst de volgende tarieven, indien nog geen recht op AOW:

Belastbaar inkomen Tarief 2021
€ 0 t/m € 68.507 37,10%
€ 68.507 of meer 49,50%

Ben jij AOW-gerechtigd? Kijk dan hier voor de belastingtarieven voor AOW

Heffingskortingen toepassen

Wanneer je het belastingbedrag in box 1 berekend hebt, kun je het te betalen bedrag in mindering brengen door een aantal heffingskortingen toe te passen. Er bestaan veel verschillende heffingskortingen, maar we lichten de belangrijkste voor je uit:

Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen. Iedereen die belasting betaalt heeft recht op deze korting. Hoeveel korting je precies krijgt, hangt onder meer af van de hoogte van je inkomen.

Arbeidskorting

De arbeidskorting is een heffingskorting die je krijgt als je in loondienst werkt. Je werkgever houdt bij het berekenen van de loonheffing al rekening met de arbeidskorting. Die hoef je niet apart aan te vragen.

Box 3: sparen en beleggen

In de laatste box betaal je belasting over je vermogen. Je vermogen is de optelsom van je spaargeld, beleggingen en andere bezittingen, min eventuele schulden. Over dit bedrag betaal je vermogensrendementsheffing

Heffingsvrij vermogen

In 2021 hoef je geen belasting te betalen tot een vermogen van € 50.000 (voor fiscaal partners: € 100.000), dat is de heffingsvrije grens. Boven dat bedrag houdt de Belastingdienst over 2021 rekening met een fictief rendement. Dit is een gemiddelde schatting van de overheid van het rendement dat Nederlanders gemiddeld over hun vermogen behalen. Over dit rendement betaal je 31% belasting.

Vermogensrendementsheffing in 2021

 Schijf Alleenstaande Met fiscaal partner Fictief rendement Belastingtarief
-

€ 0 t/m € 50.000

€ 0 t/m € 100.000

0%

0%

 1

€ 50.000 t/m € 100.000

€ 100.000 t/m € 200.000

1,90%

0,589%

2

€ 100.000 t/m € 1.000.000

€ 200.000 t/m € 2.000.000

4,50%

1,395%

3

Vanaf € 1.000.000

Vanaf € 2.000.000

5,69%

1,7639%

 

 
Bekijk hier de tarieven vermogensbelasting in 2019 of de vermogensbelasting in 2020.

Eigen woning?

Heb je een eigen woning? Dan moet je een aantal extra zaken opgeven bij je belastingaangifte. Eigenwoningforfait Het eigenwoningforfait is een bedrag dat je bij je inkomen optelt en hier betaal je belasting over in box 1. Het bedrag is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. 

Aftrekposten eigen woning

Er bestaan verschillende aftrekposten voor je woning, zoals de hypotheekrenteaftrek en erfpachtcanons. Wil je precies weten hoe je belastingaangifte als huiseigenaar doet en op welke aftrekposten je recht hebt? Download onze checklist belastingaangifte als huiseigenaar

Wil jij geen geld mislopen bij je belastingaangifte? Lees dan ook nog even deze handige tips!  

Hoeveel belasting moet jij betalen in 2020 en 2021?

Je kunt het nu alvast berekenen met de handige Rekentool van Knab. Dan weet jij precies hoe jij er in 2021 voorstaat.  B

Bereken je inkomstenbelasting over 2020 en 2021Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoeveel inkomstenbelasting betaal jij in 2021? Bereken nu

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën