Zakelijk rijden: dit zijn de (belasting)regels (2024)

Wanneer je als zzp'er aardig wat kilometers op de weg doorbrengt, wil je misschien een auto aanschaffen. Zo ben je sneller bij klanten of opdrachtgevers en niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Maar wat is eigenlijk voordeliger: een auto op de zaak of privé? En met welke belastingregels moet je rekening houden als het gaat om zakelijk rijden?
Gepubliceerd
7 mei 2019
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 7 mei 2019
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Wanneer je als zzp'er aardig wat kilometers op de weg doorbrengt, wil je misschien een auto aanschaffen. Zo ben je sneller bij klanten of opdrachtgevers en niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Maar wat is eigenlijk voordeliger: een auto op de zaak of privé? En met welke belastingregels moet je rekening houden als het gaat om zakelijk rijden?


Zakelijk rijden in zijn privé auto


Zakelijk rijden met je privéauto

Veel zzp’ers kiezen ervoor om te blijven rijden in de auto die ze al hadden voordat ze als zelfstandige aan de slag gingen. Dat kan best voordelig zijn als je relatief veel privé-kilometers maakt. Voor de zakelijke ritten die je met je eigen auto maakt, mag je € 0,23 per gereden kilometer (2024) aftrekken van de opbrengst. 

Ook mag je de btw over het onderhoud en gebruik van de auto aftrekken. Wel alleen voor het deel dat wordt gebruikt voor de belaste omzet. Voor het privégebruik is geen aftrek mogelijk. 

> Lees hier hoe het werkt als je een kilometervergoeding wilt vragen aan je opdrachtgevers of klanten. 

Belastingvoordelen bedrijfsauto

Koop je een auto op naam van de zaak, dan mag je tijdens de aangifte inkomstenbelasting alle gemaakte kosten aftrekken van de winst uit onderneming. Dat geldt voor de kosten voor het aanschaffen van de auto, brandstof, onderhoud en verzekeringen. Ook de btw is volledig aftrekbaar.

Heb je een bestelbus met 'grijs kenteken'? Dan heb je hiernaast nog andere belastingvoordelen, zoals lagere wegenbelasting en vrijstelling van BPM. 

Kilometerregistratie voor zzp'ers

Gebruik je jouw bedrijfsauto ook privé? Dan is het belangrijk dat je een ritten- of kilometerregistratie bijhoudt.  Dat kan op papier, handmatig in Excel of via een app die voldoet aan het Keurmerk RitRegistratieSystemen

Bijtelling voor privégebruik

Wanneer uit deze registratie namelijk blijkt dat je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, krijg je te maken met bijtelling. Simpel gezegd zijn dat fiscale kosten die je betaalt voor het privégebruik van je auto. De bijtelling wordt tijdens de belastingaangifte automatisch verrekend met de autokosten, nog voordat je ze mag aftrekken.

Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van het bouwjaar, de catalogusprijs en de CO2-uitstoot van de auto. De bijtelling van nieuwe auto’s is bijvoorbeeld standaard 22% van de catalogusprijs. Voor volledig elektrische auto's is de bijtelling 16% (2024). Daarbij geldt een maximum van € 30.000. Over het bedrag boven de € 30.000 is de bijtelling wel weer 22%. Energiezuinig rijden wordt dus gestimuleerd.

Let op: De bijtelling kan nooit hoger zijn dan het bedrag dat je aan autokosten aftrekt. 

Btw verrekenen

Naast de bijtelling, moet de btw voor het privégebruik van de auto worden verrekend. Je betaalt dus ieder jaar een deel van de btw die je van de Belastingdienst terugkreeg, terug aan de Belastingdienst. Dat kan op twee manieren:

1. Je rekent precies uit hoeveel je in één jaar hebt gereden en hoeveel procent daarvan privé was. Vervolgens betaal je de btw naar rato terug. 
2. Je betaalt een vast percentage van 2,7% over de cataloguswaarde inclusief BPM en btw. Na vijf jaar wordt het 1,5 % van de cataloguswaarde. 

Check hier welke kosten je kunt opvoeren bij de Belastingdienst bij een zakelijke leaseauto

Wat is voordeliger?

Welke optie fiscaal het gunstigst is, hangt af van jouw situatie. Maak je veel zakelijke kilometers per jaar? Dan is het vaak voordeliger om zakelijk te rijden. Maar andersom ook: bij relatief veel privékilometers kan het voordeliger zijn om je auto als privébezit te houden.

Rijd je minder dan 500 kilometers per jaar privé, dan beschouwt de Belastingdienst jouw auto als zakelijk vermogen. Daarvoor heb je wel een sluitende kilometerregistratie nodig.

Bedrijfsauto verzekeren: optioneel?

Wanneer je een auto of bus op naam van je bedrijf koopt, ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Een particuliere autoverzekering dekt namelijk simpelweg niet de schade die je maakt tijdens je werk. Bovendien rijden bedrijfsauto's vaak meer kilometers en hebben meestal meerdere bestuurders, waardoor de kans op schade groter is.

De zakelijke autoverzekering is vaak duurder dan de particuliere variant. Gelukkig mag je de kosten voor een zakelijke verzekering in mindering brengen op je winst. Staat je auto of bus op je eigen naam, dan mag je hem ook particulier verzekeren. De kosten zijn dan niet aftrekbaar.

Stap je over naar een andere autoverzekeraar? Pluspunt is wel dat je je schadevrije jaren mag meenemen van je particuliere naar je zakelijke autoverzekering. Hier lees je hoe je de schadevrije jaren opvraagt

Leg je ritten vast met het Knab Boekhoudpakket

Houd eenvoudig je ritten en kilometers bij met het Knab Boekhoudpakket. Daarin vind je allerlei handige functies om ritten te kopiëren en direct de afstand te berekenen. Het is ook mogelijk om meerdere vervoersmiddelen in te vullen. Ideaal als je ook met je privé-auto of fiets kilometers maakt!

Ontdek het Knab Boekhoudpakket

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:

Knab Boekhoudpakket: probeer nu gratis!  Check het pakket

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers