Zakelijk rijden: dit zijn de (belasting)regels

  • Gepubliceerd: 7 mei 2019
  • Laatst geüpdate: 1 oktober 2019
  • 3 minuten

Wanneer je als zzp'er aardig wat kilometers op de weg doorbrengt, wil je misschien een auto aanschaffen. Zo ben je sneller bij klanten of opdrachtgevers en niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Maar wat is eigenlijk voordeliger: een auto op de zaak of privé? En met welke belastingregels moet je rekening houden als het gaat om zakelijk rijden?


Zakelijk rijden in zijn privé auto


Zakelijk rijden met je privéauto

Veel zzp’ers kiezen ervoor om te blijven rijden in de auto die ze al hadden voordat ze als zelfstandige aan de slag gingen. Dat kan best voordelig zijn als je relatief veel privé-kilometers maakt. Voor de zakelijke ritten die je met je eigen auto maakt, mag je € 0,19 per gereden kilometer aftrekken van de opbrengst. 

Ook mag je de btw over het onderhoud en gebruik van de auto aftrekken. Wel alleen voor het deel dat wordt gebruikt voor de belaste omzet. Voor het privégebruik is geen aftrek mogelijk. 

Belastingvoordelen bedrijfsauto

Koop je een auto op naam van de zaak, dan mag je tijdens de aangifte inkomstenbelasting alle gemaakte kosten aftrekken van de winst uit onderneming. Dat geldt voor de kosten voor het aanschaffen van de auto, brandstof, onderhoud en verzekeringen. Ook de btw is volledig aftrekbaar.

Kilometervergoeding zzp

Gebruik je jouw bedrijfsauto ook privé? Dan is het belangrijk dat je een ritten- of kilometerregistratie bijhoudt. Dat kan op papier, handmatig in Excel of via een app die voldoet aan het Keurmerk RitRegistratieSystemen

Bijtelling voor privégebruik

Wanneer uit de registratie blijkt dat je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, krijg je te maken met bijtelling. Simpel gezegd zijn dat fiscale kosten die je betaalt voor het privégebruik van je auto. De bijtelling wordt tijdens de belastingaangifte automatisch verrekend met de autokosten, nog voordat je ze mag aftrekken.

Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van het bouwjaar, de catalogusprijs en de CO2-uitstoot van de auto. De bijtelling van nieuwe auto’s is bijvoorbeeld standaard 22% van de catalogusprijs. Voor auto’s zonder CO2-uitstoot is de bijtelling slechts 4%. Daarbij geldt een maximum van € 50.000. Over de meerprijs is de bijtelling wel weer 22%. Energiezuinig rijden wordt dus gestimuleerd.

Let op: de bijtelling is nooit hoger dan het bedrag dat je aan autokosten aftrekt. 

Btw verrekenen

Naast de bijtelling moet de btw voor het privégebruik van de auto worden verrekend. Je betaalt dus ieder jaar een deel van de btw die je van de terugkreeg, terug aan de Belastingdienst.  Dat kan op twee manieren:

1. Je rekent precies uit hoeveel je in één jaar hebt gereden en hoeveel procent daarvan privé was. Vervolgens betaal je de btw naar rato terug. 
2. Je betaalt een vast percentage van 2,7% over de cataloguswaarde inclusief BPM en btw. Na vijf jaar wordt het 1,5 % van de cataloguswaarde. 

Wat is voordeliger?

Welke optie fiscaal het gunstigst is, hangt af van jouw situatie. Maak je veel zakelijke kilometers per jaar? Dan is het vaak voordeliger om zakelijk te rijden. Maar andersom ook: bij relatief veel privékilometers kan het voordeliger zijn om je auto als privébezit te houden.

Rijd je minder dan 500 kilometers per jaar privé, dan beschouwd de Belastingdienst jouw auto als zakelijk vermogen. Daarvoor heb je wel een sluitende kilometerregistratie nodig.

Bedrijfsauto verzekeren: optioneel?

Wanneer je een auto of bus op naam van je bedrijf koopt, ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Een particuliere autoverzekering dekt namelijk simpelweg niet de schade die je maakt tijdens je werk. Bedrijfsauto’s rijden immers vaak meer kilometers en hebben meestal meerdere bestuurders, waardoor de kans op schade groter is.

De zakelijke autoverzekering is vaak duurder dan de particuliere variant. Gelukkig mag je de kosten voor een zakelijke verzekering in mindering brengen op je winst. Staat je auto of bus op je eigen naam, dan mag je hem ook particulier verzekeren. De kosten zijn dan niet aftrekbaar.

Stap je over van autoverzekering? Pluspunt is wel dat je je schadevrije jaren mag meenemen van je particuliere naar je zakelijke autoverzekering. Hier lees je hoe je de schadevrije jaren opvraagt

Regel voordelig de verzekeringen voor je auto

Ben jij op zoek naar een zakelijke autoverzekering? Bereken dan vrijblijvend je premie. Combineer de zakelijke autoverzekering met een eigen vervoerverzekering, zodat de spullen in je wagen goed verzekerd zijn. Als je meerdere verzekeringen afsluit, ontvang je immers een pakketkorting die kan oplopen tot 10%!Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Sluit je zzp verzekeringen online af via Knab  Lees hier meer

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland