Zelfstandigenaftrek: heb jij er ook recht op?

Als zelfstandig ondernemer moet je aan veel dingen denken. Je runt immers je eigen bedrijf en daar komt veel bij kijken. Een belangrijke zaak die je vooral niet moet vergeten, is het feit dat jij als zzp’er recht hebt op bepaalde aftrekposten: fiscale voordelen waar jij als zzp’er gebruik van kunt maken. Een van deze fiscale voordelen is de zelfstandigenaftrek. Heb jij daar ook recht op? Lees gauw verder.
Gepubliceerd
15 november 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 15 november 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Als zelfstandig ondernemer moet je aan veel dingen denken. Je runt immers je eigen bedrijf en daar komt veel bij kijken. Een belangrijke zaak die je vooral niet moet vergeten, is het feit dat jij als zzp’er recht hebt op bepaalde aftrekposten: fiscale voordelen waar jij als zzp’er gebruik van kunt maken. Een van deze fiscale voordelen is de zelfstandigenaftrek. Heb jij daar ook recht op? Lees gauw verder.

Zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek: wat is een aftrekpost eigenlijk?

Als jij je eigen bedrijf op hebt gezet, kun je hier en daar vast wel wat meevallers gebruiken. Daarom zijn er bepaalde fiscale voordelen speciaal voor ondernemers. Een aftrekpost is een bepaald bedrag dat je mag aftrekken van je bruto jaarinkomen, waardoor je over een minder groot bedrag belasting hoeft te betalen. Hierdoor valt je belasting lager uit. De zelfstandigenaftrek is een van de aftrekposten waar jij als ondernemer gebruik van kunt maken.

Wat is zelfstandigenaftrek?

Als zelfstandig ondernemer mag jij jaarlijks een bepaald, vastgezet bedrag als aftrekpost indienen. Dit bedrag is voor 2021 vastgesteld op € 6.670. Dat betekent dus dat jij als ondernemer € 6.670 van je belastbaar inkomen mag aftrekken. Dat is fijn! Je geeft de aftrekpost eenvoudig aan in je belastingaangifte.

De aftrek mag niet hoger zijn dan de totale jaarlijkse winst van je bedrijf. Ben jij net begonnen als ondernemer en maak je te weinig winst om hier volledig aanspraak op te maken? Dan kun je het overgebleven bedrag verrekenen in de komende negen jaar, mits je winst in die jaren wel hoog genoeg is.

De zelfstandigenaftrek wordt stapsgewijs verlaagd. Hier lees je wat de verlaging van de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 voor jou betekent. 

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Deze aftrek voor ondernemers is een fijn fiscaal voordeel voor ondernemers. Dit krijg je natuurlijk niet zomaar. Om in aanmerking te komen voor deze aftrekpost, moet je tenminste aan de onderstaande voorwaarden voldoen.

Je bent ondernemer voor de Belastingdienst
De Belastingdienst moet verifiëren of jij wel voldoet aan de eisen van het ondernemerschap. Daarom moet je een vragenlijst van 20 vragen invullen, die gaan over thema’s als: zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang. Want als ondernemer loop je bijvoorbeeld meer risico dan als je in dienstverband bent en dat moet je kunnen bewijzen. Na het invullen van deze vragenlijst weet jij of je voldoet aan de eisen voor de diverse aftrekposten.

Je voldoet aan het urencriterium
Je moet jaarlijks minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden. Vergis je niet in het aantal vereiste uren: het gaat hier om meer dan een parttime baan. Dus als jij bijvoorbeeld een webshop runt naast je normale fulltime baan, kom je niet in aanmerking. Belangrijk: of je nu in november of in februari van dat jaar start: je moet de 1225 uur halen. Hier vallen alle uren onder die je bezig bent met je onderneming, dus ook eventuele reistijd en administratietijd. Je mag daarnaast best in loondienst zijn, zolang je maar meer tijd besteedt aan je onderneming dan aan je andere baan.

Tip: om je urenadministratie goed bij te houden, is een heldere boekhouding van groot belang. De Belastingdienst kan namelijk om inzage van jouw boekhouding vragen. Sluit bijvoorbeeld een zakelijke rekening af met een gekoppeld boekhoudprogramma. 

Je hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt aan het begin van het kalenderjaar
Zolang jij nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt aan het begin van het kalenderjaar waarin jij je onderneming gaat beginnen, heb je gewoon recht op deze aftrekpost. Ben je ouder aan het begin van het jaar, dan heb je recht op 50% van deze aftrekpost.

En jij?

Voldoe jij aan deze eisen? Dan heb jij waarschijnlijk recht op zelfstandigenaftrek. En dat is maar wat fijn! Maar er is meer: omdat de overheid beginnende ondernemers graag een extra steuntje in de rug wil geven, bestaat er ook de startersaftrek. Heb jij daar ook recht op? Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland