Zelfstandigenaftrek: heb jij er ook recht op?

Als zelfstandig ondernemer moet je aan veel dingen denken. Je runt immers je eigen bedrijf en daar komt veel bij kijken. Een belangrijke zaak die je vooral niet moet vergeten, is het feit dat jij als zzp’er recht hebt op bepaalde aftrekposten: fiscale voordelen waar jij als zzp’er gebruik van kunt maken. Een van deze fiscale voordelen is de zelfstandigenaftrek. Heb jij daar ook recht op?
Gepubliceerd
15 november 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 15 november 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Als zelfstandig ondernemer moet je aan veel dingen denken. Je runt immers je eigen bedrijf en daar komt veel bij kijken. Een belangrijke zaak die je vooral niet moet vergeten, is het feit dat jij als zzp’er recht hebt op bepaalde aftrekposten: fiscale voordelen waar jij als zzp’er gebruik van kunt maken. Een van deze fiscale voordelen is de zelfstandigenaftrek. Heb jij daar ook recht op?

Zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek: wat is een aftrekpost eigenlijk?

Als jij je eigen bedrijf hebt opgezet, kun je hier en daar vast wel wat meevallers gebruiken. Daarom zijn er bepaalde fiscale voordelen speciaal voor ondernemers. Een aftrekpost is een bepaald bedrag dat je mag aftrekken van je bruto jaarinkomen, waardoor je over een minder groot bedrag belasting hoeft te betalen. Hierdoor valt je belasting lager uit. De zelfstandigenaftrek is een van die aftrekposten.

Wat is zelfstandigenaftrek?

Als zelfstandig ondernemer mag jij jaarlijks een bepaald, vastgezet bedrag als aftrekpost indienen. Dit bedrag is voor 2024 vastgesteld op € 3.750. Dat betekent dus dat jij als ondernemer € 3.750 van je belastbaar inkomen mag aftrekken. Dat is fijn! Je geeft de aftrekpost eenvoudig aan in je belastingaangifte.

De aftrek mag niet hoger zijn dan de totale jaarlijkse winst van je bedrijf. Ben je net begonnen als ondernemer en maak je te weinig winst om hier volledig aanspraak op te maken? Dan kun je het overgebleven bedrag verrekenen in de komende negen jaar, mits je winst in die jaren wél hoog genoeg is.

De overheid verlaagt de zelfstandigenaftrek helaas wel de komende jaren tot € 900 in 2027. 

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Deze aftrek voor ondernemers is een fijn fiscaal voordeel voor ondernemers. Dit krijg je natuurlijk niet zomaar. Om in aanmerking te komen voor deze aftrekpost, moet je ten minste aan de onderstaande voorwaarden voldoen.

Je bent ondernemer voor de Belastingdienst
De Belastingdienst moet verifiëren of je wel voldoet aan de eisen van het ondernemerschap. Daarom moet je een vragenlijst invullen, met vragen die gaan over thema’s als: zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang. Want als ondernemer loop je bijvoorbeeld meer risico dan als je in dienstverband bent en dat moet je kunnen bewijzen. Na het invullen van deze vragenlijst weet jij of je voldoet aan de eisen voor de diverse aftrekposten.

Je voldoet aan het urencriterium
Je moet jaarlijks minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden. Vergis je niet in het aantal vereiste uren: het gaat hier om meer dan een parttime baan. Dus als jij bijvoorbeeld een webshop runt naast je normale fulltime baan, kom je niet in aanmerking. Belangrijk: Of je nu in november of in februari van dat jaar start: je moet de 1.225 uur halen. Hier vallen alle uren onder die je bezig bent met je onderneming, dus ook eventuele reistijd en administratietijd.

Tip: Om je urenadministratie goed bij te houden, is een heldere boekhouding van groot belang. De Belastingdienst kan namelijk om inzage van jouw boekhouding vragen. Sluit bijvoorbeeld een zakelijke rekening af met een gekoppeld boekhoudprogramma. 

Je hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt aan het begin van het kalenderjaar
Zolang je nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt aan het begin van het kalenderjaar waarin je je onderneming gaat beginnen, heb je gewoon recht op deze aftrekpost. Ben je ouder aan het begin van het jaar, dan heb je recht op 50% van deze aftrekpost.

En jij?

Voldoe je aan deze eisen? Dan heb jij waarschijnlijk recht op zelfstandigenaftrek. En dat is maar wat fijn! Maar er is meer: omdat de overheid beginnende ondernemers graag een extra steuntje in de rug wil geven, bestaat er ook de startersaftrek. Heb jij daar ook recht op? Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers