Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zzp: waarom sluit je deze af?

 • Gepubliceerd: 17 augustus 2018
 • Laatst geüpdate: 16 oktober 2019
 • 3 minuten

Terwijl je als zzp’er aan het werk bent kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Misschien maak je per ongeluk iets kapot bij je opdrachtgever of geef je een verkeerd advies, waardoor je klant financiële schade oploopt. Als jij dan vervolgens aansprakelijk wordt gesteld, kan dat vervelende gevolgen hebben. Gelukkig kun je hiervoor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten.

Bereken vrijblijvend je premie


Welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er voor zzp'ers?

De aansprakelijkheidsverzekering kun je aanspreken als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Dit kan zowel financiële schade als letselschade zijn. Vooral bij letselschade kunnen de kosten hoog oplopen.

Voor jou als zzp’er zijn er twee soorten aansprakelijkheidsverzekering:

 • de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering; en
 • de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Met bedrijfsaansprakelijkheid ben je verzekerd als jij bijvoorbeeld iets kapot maakt bij je opdrachtgever. Beroepsaansprakelijkheid dekt schade door onder andere beroepsfouten.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Wat dekt Bedrijfsaansprakelijkheid?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan je dus zomaar gebeuren dat je een kop koffie over de apparatuur van je opdrachtgever gooit. Of een ladder op iemand z’n voet zet, waardoor diegene medische zorg nodig heeft. Allemaal schadeoorzaken met een prijskaartje. De andere partij kan in dit geval jou aansprakelijk stellen voor de schade, omdat jij de schuldige bent.

Deze verzekering is een aanrader voor zzp’ers, omdat je een ongeluk niet altijd kunt voorkomen. Als zelfstandige zonder zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moet je zelf opdraaien voor de kosten, die al snel kunnen oplopen. Met deze verzekering dek je dat af. Je bent in de meeste gevallen verzekerd voor de volgende schadesituaties:

 • Die je zelf veroorzaakt
 • Die jouw product veroorzaakt
 • Milieuschade

Wat dekt Beroepsaansprakelijkheid?

Met sommige beroepen loop je de kans dat een door jou gemaakte fout tijdens je werkzaamheden, grote gevolgen heeft. Denk aan een boekhouder die een verkeerde berekening maakt of een adviseur die een compleet verkeerd advies geeft.

Met deze verzekering ben je gedekt als je aansprakelijk bent voor financiële schade (ook wel vermogensschade) van de klant, die ontstaat doordat jij een fout maakt tijdens je werk. Bijvoorbeeld door een onjuist advies. Dit soort fouten kunnen leiden tot heel grote claims. Niet alle beroepen brengen een dergelijk risico met zich mee. Overweeg daarom voor jezelf in hoeverre een fout maken tijdens de uitvoering van je werk schade oplevert, voordat je deze verzekering afsluit.

In het kort, je bent met de beroepsaansprakelijkheid gedekt voor:

 • Schade als gevolg van een beroepsfout
 • Herstel van de schade
 • Kosten voor juridisch verweer

Is de aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Er zijn maar weinig verzekeringen echt verplicht. Ook de aansprakelijkheidsverzekering hoef je niet per se af te sluiten. Maar waarschijnlijk wil je ook niet onverwacht voor hoge kosten komen te staan, omdat je iets liet vallen of verkeerd hebt berekend. Iedereen maakt tenslotte wel eens fouten. Afhankelijk van jouw werk is het daarom het overwegen waard om een bedrijfs,- dan wel beroepsaansprakelijkheidverzekering af te sluiten.

Als je niet voor een aansprakelijkheidsverzekering kiest

Niet om je bang te maken, maar we willen wel erop wijzen welke gevolgen het met zich meebrengt als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt als zzp'er. Het maakt hierbij niet uit of het om financiële-, materiële of letselschade gaat.

Als jij aansprakelijk wordt gesteld - en je hebt geen verzekering -, mag je zelf de bijbehorende kosten ophoesten. Heb je hier het geld niet voor? Dan is het niet een kwestie van je bedrijfje opdoeken en opnieuw beginnen. Er kan aanspraak gemaakt worden op je persoonlijke bezittingen. Je kan zelfs je huis verliezen. Houd hier dus rekening mee. 

Andere verzekeringen die je nodig hebt als zzp’er

Als zzp’er kan het sowieso slim zijn om enkele verzekeringen af te sluiten. Je bent tenslotte zelfstandig en hebt geen compleet bedrijf achter je staan om kosten op te vangen. Overweeg daarom bijvoorbeeld om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, voor het geval je onverwacht je werk niet meer kunt uitvoeren.

Zo heb je allerlei verzekeringen die jouw inkomen en financiën beschermen bij schade of diefstal. Waarschijnlijk heb je het al druk genoeg met je werkzaamheden en daardoor geen tijd om je hierin te verdiepen. Knab heeft daarom voor jou de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers op een rij gezet.

Regel je verzekeringen via Knab

Ben jij op zoek naar een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Bereken je premie en sluit de verzekeringen eenvoudig af. Wanneer je hiernaast nog twee andere verzekeringen afsluit, ontvang je tot wel 10% korting op de afsluitkosten premie!

Bereken vrijblijvend je premieJudith Hof
Judith werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Sluit je zzp verzekeringen online af via Knab Lees hier meer

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland