Oudedagsreserve: hoe werkt dat?

Als zzp’er kun je op veel verschillende manieren je pensioen opbouwen. Maar welk bedrag zet je opzij? De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een aantrekkelijke manier van sparen voor je pensioen, omdat je er pas later belasting over betaalt. Maar hoe werkt dat nou precies? En waar moet je rekening mee houden? Let op: De oudedagreserve wordt afgeschaft. Per 1 januari 2023 kun je geen geld meer opzijzetten via deze regeling. Dat heeft te maken met de nieuwe pensioenwet, waar ook zzp'ers veel baat bij hebben. De informatie in dit artikel kan dus verouderd zijn.
Gepubliceerd
19 juli 2018
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 18 juli 2018
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Als zzp’er kun je op veel verschillende manieren je pensioen opbouwen. Maar welk bedrag zet je opzij? De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een aantrekkelijke manier van sparen voor je pensioen, omdat je er pas later belasting over betaalt. Maar hoe werkt dat nou precies? En waar moet je rekening mee houden? 

Let op: De oudedagreserve wordt afgeschaft. Per 1 januari 2023 kun je geen geld meer opzijzetten via deze regeling. Dat heeft te maken met de nieuwe pensioenwet, waar ook zzp'ers veel baat bij hebben. De informatie in dit artikel kan dus verouderd zijn. 

Man die spaart voor zijn pensioen-1

Wat is oudedagsreserve?

De oudedagsreserve is een deel van de fiscale winst die ondernemers kunnen reserveren voor later. Het gereserveerde bedrag mag je aftrekken van de winst bij je belastingaangifte. Hierdoor betaal je op korte termijn minder belasting. Het gaat hier wel uitdrukkelijk om uitstel en niet om afstel. Wanneer je met pensioen gaat of stopt met je bedrijf, betaal je alsnog belasting over het totale gereserveerde bedrag. Het is dus vooral fijn dat je nu - nu je wellicht minder geld overhoudt dan later - minder belasting betaalt.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de oudedagsreserve moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • In het jaar dat je de aftrek wil toepassen moet je aan het urencriterium voldoen.
  • Je hebt aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

Hoeveel mag ik opzijzetten?

De Belastingdienst kan de regels voor de oudedagsreserve jaarlijks wijzigen. Voor 2022 geldt dat je maximaal 9,44% van de fiscale winst mag reserveren voor de oudedagsreserve, met een maximumbedrag van € 9.632. Draai je als ondernemer verlies, dan mag je in dat jaar niets aan je oudedagsreserve toevoegen.

Stel dat je in een jaar € 40.000 euro winst maakt, dan kun je dus maximaal € 3.776 reserven voor de oudedagsreserve. Let op: Het totaal opgebouwde reserveringsbedrag mag niet hoger zijn dan je ondernemingsvermogen.

Van uitstel komt geen afstel

De oudedagsreserve is enkel een uitstel van belastingheffing. Op het moment dat je met pensioen gaat, komt de oudedagreserve weer vrij. Dit geldt ook als je eerder dan je pensioen stopt met je bedrijf. Het gereserveerde bedrag wordt dan opgeteld bij de winst. En daarover betaal je belasting. Heb je dat geld niet apart gezet, dan kan je voor vervelende verrassingen komen te staan.

Zet je oudedagsreserve om in pensioen

Een oudedagsreserve moet je dus niet zien als een makkelijke aftrekpost voor belastingvoordeel. Het is alleen voordelig als je het geld ook echt voor je pensioen gebruikt. Je kunt het bijvoorbeeld in een lijfrente- of bankspaarproduct storten. Het premiebedrag of de inleg wordt dan op je totale oudedagsreserve in mindering gebracht. Pas wanneer je de lijfrente of bankspaarrekening laat uitkeren, betaal je er belasting over. Zo staat je geld veilig voor later en zorg je ervoor dat je reserves niet hoger worden dan je ondernemingsvermogen. 

Afschaffing FOR in 2023

Vanaf 1 januari 2023 kun je niet meer doteren aan de oudedagreserve. De FOR wordt afgeschaft, omdat er een nieuwe pensioenwet aankomt. Via deze wet kunnen zzp'ers een veel groter deel van hun inkomen fiscaal voordelig apartzetten voor hun pensioen. De FOR is daarmee overbodig geworden.Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers