Oudedagsreserve: hoe werkt dat?

Als zzp’er je pensioen opbouwen kan op veel verschillende manieren. Maar welk bedrag zet je opzij? De oudedagsreserve is een aantrekkelijke manier van sparen voor je pensioen, omdat je er pas later belasting over betaalt. Maar hoe werkt dat nou precies? En waar moet je rekening mee houden? 
Gepubliceerd
19 juli 2018
Laatst geüpdatet
26 januari 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 18 juli 2018
- Laatst geüpdate: 26 januari 2022
- Leestijd: 2 minuten

Als zzp’er je pensioen opbouwen kan op veel verschillende manieren. Maar welk bedrag zet je opzij? De oudedagsreserve is een aantrekkelijke manier van sparen voor je pensioen, omdat je er pas later belasting over betaalt. Maar hoe werkt dat nou precies? En waar moet je rekening mee houden? 

oudedagsreserve

Wat is oudedagsreserve?

De oudedagsreserve is een deel van de fiscale winst die ondernemers kunnen reserveren voor later. Het gereserveerde bedrag kun je aftrekken van de winst bij jouw belastingaangifte. Hierdoor betaal je op de korte termijn minder belasting, maar het is wel slechts een uitstel van betaling. Wanneer je met pensioen gaat of stopt met je bedrijf, betaal je alsnog belasting over het totale gereserveerde bedrag.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de oudedagsreserve moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • In het jaar dat je de aftrek wil toepassen moet je aan het urencriterium voldoen
  • Je hebt aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt 

Hoeveel mag ik opzij zetten?

De regels voor de oudedagsreserve kunnen jaarlijks door de Belastingdienst gewijzigd worden. Voor 2022 geldt dat je maximaal 9,44% van de fiscale winst mag reserveren voor de oudedagsreserve, met een maximumbedrag van € 9.632. Draai je als ondernemer verlies, dan mag je in dat jaar niets aan je oudedagsreserve toevoegen.

Stel dat je in een jaar € 40.000 euro winst maakt, dan kun je dus maximaal € 3.776 reserven voor de oudedagsreserve. Let op: het totaal opgebouwde reserveringsbedrag mag niet hoger zijn dan het ondernemingsvermogen.

Van uitstel komt geen afstel

De oudedagsreserve is enkel een uitstel van belastingheffing. Op het moment dat je met pensioen gaat, zal de oudedagsreserve weer vrijkomen. Dit geldt ook als je eerder dan je pensioen stopt met je bedrijf. Het gereserveerde bedrag wordt dan opgeteld bij de winst. En daarover betaal je belasting. Heb je dat geld niet apart gezet, dan kan je voor vervelende verrassingen komen te staan.

Zet je oudedagsreserve om in pensioen

Een oudedagsreserve moet je dus niet zien als een makkelijke aftrekpost voor belastingvoordeel. Het is alleen voordelig als je het geld ook echt voor je pensioen gebruikt. Je kunt het bijvoorbeeld in een lijfrente- of bankspaarproduct storten. Het premiebedrag of de inleg wordt dan op je totale oudedagsreserve in mindering gebracht. Pas wanneer je de lijfrente of bankspaarrekening laat uitkeren, betaal je er belasting over. Zo staat je geld veilig voor later en zorg je ervoor dat je reserves niet hoger worden dan je ondernemingsvermogen. 

Let op: dit is geen advies. Raadpleeg altijd je financieel adviseur. De onderwerpen waarover we schrijven kunnen in de toekomst aan verandering onderhevig zijn of in je persoonlijke situatie afwijken van de situatie die in dit artikel wordt geschetst. Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers