Huis bezichtigen zonder makelaar: een stappenplan

Ben jij op zoek naar een huis? De kans is groot dat je besluit om de boel op eigen houtje te verkennen. Omdat een huis bezichtigen zonder makelaar lastig kan zijn, hebben we dit handige stappenplan gemaakt. Zo ga jij als een pro te werk. 
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
16 oktober 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 16 oktober 2019
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij op zoek naar een huis? De kans is groot dat je besluit om de boel op eigen houtje te verkennen. Omdat een huis bezichtigen zonder makelaar lastig kan zijn, hebben we dit handige stappenplan gemaakt. Zo ga jij als een pro te werk. 

Huis bezichtigen zonder makelaar

Huis bezichtigen zonder makelaar? 

Wanneer je bij de aankoop van een woning een makelaar inschakelt, kan hij of zij je helpen bij het hele aankoopproces, inclusief de bezichtiging. Dat is fijn, maar een aankoopmakelaar kost geld en bij de bezichtiging heb je hem of haar niet altijd bij de bezichtiging nodig. Op de Open Huizen Dag kun je bijvoorbeeld ook bezichtigen zonder tussenkomst van een makelaar. De deuren van huizen die meedoen staan immers letterlijk voor je open. Je kunt dan later altijd nog een aankoopmakelaar in de arm nemen voor de lastige onderdelen, zoals het bieden of onderhandelen.

In de huidige woningmarkt kan het echter wel lastig om een bezichtiging gepland te krijgen zonder aankoopmakelaar. Dit hangt af van waar jij een huis zoekt. Merk je dat je er niet tussenkomt en dat alle huizen steeds al onder bod zijn voordat jij zelfs maar bent gaan bezichtigen? Dan kun je overwegen om toch een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat is het geld dan wellicht wel waard.

Maar stel dat jij zelf besluit om een huis te bezichtigen, zonder aankoopmakelaar. Waar kun je dan op letten? Bekijk de stappen hieronder.

Stap 1: zoek huizen

Waar begin je? Speur eerst het internet af naar huizen die aan jouw wensen voldoen. Op Funda kun je met één druk op de knop alle huizen zien die meedoen met de Open Huizen Dag. Je kunt je zoekopdracht verfijnen door te filteren op prijs, woonoppervlakte en soort bouw. Als je eenmaal een aantal geschikte huizen hebt gevonden, kun je een planning maken en een route uitstippelen. Zet je favoriete huizen bovenaan het lijstje. Je hebt namelijk maar één dag en die wil je zo efficiënt mogelijk inrichten.

Stap 2: doe je huiswerk

Je gaat waarschijnlijk aardig wat huizen bezoeken en je kunt niet overal uitgebreid de tijd nemen. Daarom is het handig om vooraf al wat huiswerk te doen. Zoek bijvoorbeeld uit wat je maximale hypotheek is. En wist je dat je vanuit de lucht een hele hoop kunt ontdekken over een huis? Of er basisfaciliteiten in de buurt zijn bijvoorbeeld, of hoe de tuin is ingedeeld. Daar hoef je gelukkig geen luchtballonvaart voor te maken. Dankzij Google Street View kun je dat allemaal heel gemakkelijk zien, gewoon thuis vanachter je computer.

Stap 3: schakel de hulp in van een vriend of familielid

Zodra je precies weet welke huizen je wilt bekijken, kun je iemand vragen mee te gaan tijdens de bezichtigingen. Je schakelt dan wel geen makelaar in, maar het kan geen kwaad om een kennis, vriend(in) of familielid mee te nemen. Zij houden je met beide benen op de grond. Bovendien zien twee paar ogen altijd meer dan één. Ken je toevallig nog iemand die werkzaam is in de bouw of verstand heeft van het kopen van een huis? Altijd handig als je gebruik kunt maken van hun kennis of technische inzicht.

Stap 4: onderzoek het huis als een pro

Ben je klaar met de voorbereidingen? Mooi! Dan kun je beginnen met het leukste onderdeel: bezichtigen. Als je door de buurt loopt en het huis binnen stapt, bekruipt je waarschijnlijk al meteen een bepaald gevoel. Sta hier even bij stil en beoordeel de omgeving. Als je eenmaal binnen bent, begint het echte werk. Met deze bezichtingstips onderzoek je het huis als een professional. Neem je onderzoeksplicht serieus. Je bent als koper namelijk zelf verantwoordelijk om te ontdekken in welke staat het huis zich bevindt. Trek kastjes en deuren open en stel de verkoper of makelaar de juiste vragen.

Stap 5: schrijf bijzonderheden op

Goed of slecht. Na jouw ronde door het huis zijn er waarschijnlijk wel wat dingen die opvielen. Een tip: schrijf de bijzonderheden van elk huis dat je bezichtigt op. Eenmaal thuis kun je dan nog eens rustig doorlezen wat je leuk en minder leuk vond aan bepaalde huizen. Hoef je niet meer te twijfelen achteraf. Handig!

Stap 6: plan een tweede bezichtiging

Ben je geïnteresseerd in één van de huizen die je hebt bezocht op de Open Huizen Dag? Schroom dan niet om een tweede afspraak in te plannen, op een rustiger moment. Met minder mensen in het huis kun je minder opzichtige zaken checken en meer letten op de details. Zie je scheuren of vlekken die wijzen op lekkages of verzakkingen? Gaan de deuren en ramen wel goed open en dicht? Je kunt overwegen om bij deze stap wel een makelaar in te schakelen. Die kan jou namelijk adviseren over het onderhoud en de vraagprijs.

Stap 7: breng een bod uit op het huis

Als jij jouw droomwoning hebt gevonden, wordt het spannend. Je kunt nu gaan bieden op het huis. Wij helpen je graag op weg met dit eBook vol met tips en uitleg over het bieden en onderhandelen, inclusief handige voorbeeldbrief. Daarmee kom je gegarandeerd goed beslagen ten ijs. Succes! Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je wilt weten over bieden op een huis - met voorbeeldbrief!  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek