Checklist huis bezichtigen: maak van je bezichtiging een succes

Als je een huis gaat bezichtigen, is het slim om je goed voor te bereiden. Maar tijdens het bezichtigen van een huis kan het best zijn dat je zo opgaat in het rondkijken, dat je misschien vergeet om bepaalde dingen te checken of te doen. Wij hebben daarom een checklist huis bezichtigen voor je met dingen om niet te vergeten - of juist te laten - tijdens een bezichtiging. Met deze tips wordt het makkelijker om van je bezichtiging een succes te maken.
Laatst geüpdatet
13 maart 2024
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 13 maart 2024
- Leestijd: 2 minuten
Als je een huis gaat bezichtigen, is het slim om je goed voor te bereiden. Maar tijdens het bezichtigen van een huis kan het best zijn dat je zo opgaat in het rondkijken, dat je misschien vergeet om bepaalde dingen te checken of te doen. Wij hebben daarom een checklist huis bezichtigen voor je met dingen om niet te vergeten - of juist te laten - tijdens een bezichtiging. Met deze tips wordt het makkelijker om van je bezichtiging een succes te maken.

Huis bezichtigen

Checklist huis bezichtigen

Op de checklist huis bezichtigen vind je een overzicht van vragen die je kunt stellen en onderwerpen die je kunt onderzoeken tijdens de bezichtiging. Je hebt immers onderzoeksplicht als je besluit het huis te kopen, dus het is goed om het serieus te nemen. Denk aan:

  • Welke voorzieningen zijn er in de omgeving?
  • Wat is de ligging ten opzichte van de zon?
  • Wat is de staat van onderhoud?
  • Wat is de staat van de voorzieningen in de badkamer en keuken?

Tip 1: Plan het overdag in

Daglicht is belangrijk bij het bezichtigen van een huis. Het helpt je sowieso om scheurtjes en andere gebreken te spotten, die je misschien over het hoofd ziet bij kunstmatig licht. Bij daglicht kun je sowieso beter bepalen  of je het huis überhaupt wel mooi vindt. Daarnaast zie je meteen hoe het licht in de tuin of op het balkon valt.

Tip 2: Zet je pokerface op

Geef niets weg van je emoties als je door het huis loopt. Ook niet als je halsoverkop verliefd wordt en in je hoofd alle kamers al hebt ingedeeld. Het komt niet echt professioneel over als je als een kind in Disneyland door de kamers stuitert. Bovendien wordt het ook lastiger om objectief te bieden op het huis als je een roze bril op hebt.

Uiteraard is het ook niet de bedoeling om met het gezicht van een oorwurm door het huis heen te gaan. Maar het gaat om een grote uitgave, het is goed om er ook zakelijk mee om te gaan.

Tip 3: Vergeet geen vragen te stellen

Dit klinkt als een open deur, maar als je onder de indruk bent van een huis, kan het zomaar zijn dat je even vergeet vragen te stellen over de woning. Vraag bijvoorbeeld naar de stookkosten, dan kan je inschatten hoe goed de isolatie is. Of probeer erachter te komen waarde verkoper eigenlijk verhuist. Om de belangrijkste vragen tijdens het bezichtigen van een huis niet te vergeten, heeft Knab ze voor je op een rijtje gezet.

Tip 4: Check hoelang de woning al te koop staat

Om te weten hoe populair de woning is, kun je uitzoeken hoelang de woning überhaupt al aangeboden wordt. Je kan dit aan de verkoper vragen, maar je kan dit in veel gevallen ook online opzoeken. Een bekende manier is via de website van miljoenhuizen.nl.

Als het huis al een tijdje te koop staat, maak je waarschijnlijk meer kans als je een bod uitbrengt. Ook als dit bod lager uitvalt dan de verkoopprijs. Ze zitten tenslotte al een tijdje op kopers te wachten, dus is de kans groot dat ze akkoord gaan met een lager bod.

Tip 5: Maak foto’s

Het komt altijd van pas als je foto’s maakt tijdens het bezichtigen. Vraag wel van tevoren even toestemming aan de makelaar of verkoper. Zo kun je later terugkijken hoe die ene kamer er ook alweer uitzag. En als je een gebrek ontdekt, kun je die mooi fotograferen als bewijs. Mocht daar op een later moment discussie over ontstaan.

Tip 6: Meet de boel op

Neem altijd een meetlint mee als je een huis gaat bezichtigen. Zo kun je ten eerste checken of de kamers inderdaad zo groot zijn als geadverteerd. En als je meer dan een beetje geïnteresseerd bent, kun je mooi meten of jouw meubels eventueel in de kamer en door de deuren heen passen. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Tip 7: Test het huis zelf

Je wilt weten of de woning geschikt is om in te wonen, dus het is echt niet raar als je het huis een beetje gaat uitproberen. Trek kastjes open, zet de kranen aan en trek het toilet door. Je wilt dat alles werkt en functioneert. Overweeg je het huis te verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te kopen? Check direct of het huis daar geschikt voor is.

Je krijgt sowieso een rondleiding van de makelaar of verkoper, maar loop ook zelf een rondje door het huis. Zo ontdek je misschien verborgen gebreken die je anders over het hoofd had gezien.

Tip: Neem een knikker mee als je gaat bezichtigen en leg deze op de grond in de verschillende kamers. Als die bij je wegrolt, weet je dat de vloer schuin loopt.

Tip 8: Check de apparaten in de woning

Als je niet van plan bent een nieuwe keuken te nemen, doe je er goed aan om de apparatuur in de keuken te checken. Wat is de staat ervan en hoe oud is het? Zo kun je rekening houden met eventuele vervanging. En check ook de cv-ketel. Is die goed onderhouden? Als de ketel al wat ouder is, bestaat een grote kans dat je die moet gaan vervangen en dat brengt flink wat kosten met zich mee.

Tip 9: Zorg dat je niet wordt afgeleid

Als je kinderen hebt, wil je natuurlijk dat zij zich ook thuis gaan voelen in een nieuw huis. Daardoor lijkt het misschien een goed idee om ze mee te nemen naar een bezichtiging. Echter eisen ze meestal veel aandacht op, willen ze overal aanzitten en zijn ze niet gezegend met oneindig geduld. Dat kan dusdanig afleiden dat je de helft van het huis niet goed meekrijgt.  

Hetzelfde geldt als je constant met je telefoon in je handen staat om het thuisfront op de hoogte te houden, of wanneer je zo gezellig aan het kletsen bent met de verkoper. Je wilt alles goed in je opnemen, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken. Dan helpt het niet als je met name dat gezellige gesprek met de verkoper herinnert.

Tip 10: Maak een praatje met de buren

Je buren hoeven niet meteen je beste vrienden te worden, maar het is wel fijn als je niet binnen enkele maanden de cameraploeg van ‘Bonje met de buren’ op de stoep hebt staan. Als je buren aanwezig zijn, kan het daarom nooit kwaad om even handjes te schudden. En misschien hebben zij nog wat te vertellen over de buurt of je eventuele toekomstige aankoop.

Neem een checklist huis bezichtigen mee

Een huis is een enorme koop, dus ga secuur te werk en neem de tijd tijdens je bezichtiging. Laat je niet opjagen. Om niets te vergeten, is het handig om een checklist mee te nemen naar de bezichtiging. Knab heeft voor jou een gratis checklist bezichtigen die je kan uitprinten en meenemen. Zo kun je alles mooi afvinken en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Daarnaast is het handig om van tevoren te weten of je het huis kan betalen. Dan ga je een stuk zekerder zo'n bezichtiging in. Reken het direct uit met onze snelle, gratis tool



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek