Bezichtigen? Zo voldoe je aan je onderzoeksplicht

Een huis bezichtigen is een vak apart. Je hebt een kwartier of met geluk een half uur de tijd om de woning van boven tot onder te bekijken. Daarna moet je beslissen of je een bod doet of niet. Het is dus belangrijk dat je niet alleen let op je gevoel, maar ook op de staat van de woning. Je wilt immers voldoen aan je onderzoeksplicht en - belangrijker nog - geen kat in de zak kopen. Hoe pak je dat aan?
Gepubliceerd
22 december 2017
Laatst geupdate
11 juni 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 22 december 2017
- Laatst geüpdate: 11 juni 2019
- Leestijd: 4 minuten

Een huis bezichtigen is een vak apart. Je hebt een kwartier of met geluk een half uur de tijd om de woning van boven tot onder te bekijken. Daarna moet je beslissen of je een bod doet of niet. Het is dus belangrijk dat je niet alleen let op je gevoel, maar ook op de staat van de woning. Je wilt immers voldoen aan je onderzoeksplicht en - belangrijker nog - geen kat in de zak kopen. Hoe pak je dat aan?

Bezichtigen-onderzoeksplicht

Onderzoeksplicht tijdens het bezichtigen

Als je een huis koopt, heb je onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat je verplicht bent om de woning grondig te inspecteren en eventuele gebreken op te sporen. Daarbij is het van belang dat je kijkt naar zowel de bouwkundige als de juridische staat van de woning. Doe je dat niet en stuit je later op een gebrek? Dan is de verkoper niet meer verantwoordelijk en draai je zelf op voor de kosten. Tenzij het een gebrek is dat je echt niet had kunnen ontdekken, zoals een rotte dakconstructie. De verkoper heeft namelijk ook meldingsplicht. 

9 tips om te voldoen aan je plicht

Met jouw onderzoeksplicht is de kans dus kleiner dat je een gebrekkig huis koopt of vastzit aan vervelende bepalingen. Naast verplicht, is dat natuurlijk ook erg fijn voor jezelf. Met de volgende 9 tips weet je precies waar je op moet letten. 

1. Staat van de woning

De staat van de badkamer, keuken en het schilderwerk vallen je waarschijnlijk vanzelf wel op. Maar er zijn nog meer zaken waar je tijdens de bezichtiging op moet letten. Controleer het houtwerk van de kozijnen, de staat van het beton en metselwerk en verzakkingen van het huis. 

2. Bodemverontreiniging

Voordat je de hele tuin opnieuw laat inrichten, is het handig om te checken of de woning niet op een verontreinigende grond staat. Dat zou zonde zijn van al je plantjes. De staat van de grond kun je eenvoudig inzien op bodemloket.nl of opvragen bij de gemeente waarin het huis staat.

3. Asbest en schimmels

Is er asbest aanwezig in het isolatiemateriaal? Of zitten er schimmels in de muren? Vraag dit na bij de verkoper. Dankzij de meldingsplicht moet hij of zij op zulke vragen altijd eerlijk antwoord geven. Meestal weet de aankoopmakelaar ook wel of het huis asbest of schimmels kan bevatten.

4. Fundering

De staat van de fundering is niet iets wat je met het blote oog kan zien, maar daardoor niet minder belangrijk. Sterker nog: het is van groot belang dat er geen funderingsproblemen zijn. Dit is immers de constructie waarop de woning is gebouwd. Vaak is bij de gemeente bekend wat de staat is van de funderingen per wijk. Woon je in Amsterdam, dan kun je ook een funderingscode opvragen bij de gemeente.

5. Kwalitatieve verplichting

Als er sprake is van een kwalitatieve verplichting, heb je als huiseigenaar bepaalde verplichtingen of moet je zaken tolereren. Zo mag je bijvoorbeeld geen geluidsoverlast maken of moet je accepteren dat er kabels over het erf lopen. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in een notariële akte en kun je opvragen bij het Kadaster. Toch wel fijn als je weet waar je aan vast zit zodra je het koopcontract tekent.

6. Kettingbeding

Een kettingbeding is een bepaalde voorwaarde of overeenkomst waaraan je moet voldoen als eigenaar van de woning. In tegenstelling tot een kwalitatieve verplichting is een kettingbeding vaak een verplichting om iets wél te doen. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van de kozijnen in een bepaalde kleur. Het kettingbeding staat, samen met een ‘doorgeefverplichting’, beschreven in het koopcontract . Vaak geldt er een boete als het beding wordt overtreden.

7. Erfdienstbaarheden

De term zegt het al: erfdienstbaarheid is een erf dat dienstbaar is aan een ander (vaak aangrenzend) erf. Jouw buren mogen dus lopen of rijden over jouw erf om bij hun huis te komen. Het komt vaak voor dat mensen niet op de hoogte zijn van de erfdienstbaarheid van een woning. Je hebt vast wel eens een aflevering gezien van de Rijdende Rechter waarin buren ruziën over het recht van overpad. Vraag daarom altijd de erfdienstbaarheid op bij het Kadaster.

8. Bestemmingsplan

Blijven die fijne natuurgebieden in de buurt behouden of worden er straks allemaal flats gebouwd? In een bestemmingsplan kun je vinden wat de gemeente van plan is met de wijk waarin je straks misschien gaat wonen. Dit staat meestal vast voor 10 jaar. De moeite waard dus om een kijkje te nemen.

9. Erfpacht

Ga na of er erfpacht rust op jouw potentiële droomhuis. Als dat het geval is, word je met de koop van de woning namelijk niet eigenaar van de grond. Ook ben je dan verplicht om een soort huur, ook wel canon, te betalen om de grond te gebruiken. De erfpachtkosten kunnen flink oplopen en hebben zelfs invloed op jouw maximale hypotheek. Soms is het mogelijk om de erfpacht voor een langere periode af te kopen. Een hypotheekadviseur kan jou vertellen of dit voordelig is in jouw situatie.

Bouwkundige keuring uitvoeren?

Vind je het lastig om alles zelf uit te zoeken? Begrijpelijk! Dan kun je ook een bouwkundige keuring laten uitvoeren. In ons gratis e-book ‘Bouwkundige keuring’ lees je hoe je zo’n keuring regelt en wat het je precies kan opleveren. Zo weet je tenminste zeker dat je alles hebt gedaan om aan je onderzoeksplicht te voldoen!Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe belangrijk is een bouwkundige keuring?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek