Bieden op een huis met meerdere partijen: wat nu?

Stel je voor: jij hebt een huis gevonden waar je jezelf al helemaal ziet wonen. Je hebt op basis van de woningwaarde een openingsbod bepaald en hebt het neergelegd bij de verkoopmakelaar. Dat is op zichzelf al best lastig, dus je mag trots zijn op jezelf. Maar enige tijd later krijg je slecht nieuws van de verkoopmakelaar: er zijn nog drie bieders in de running. Oh nee! Je wilt het huis zo graag hebben! Geen nood: in dit blog lees je hoe het zit als jij gaat bieden op een huis met meerdere kapers op de kust. 
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
31 oktober 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2019
- Leestijd: 4 minuten

Stel je voor: jij hebt een huis gevonden waar je jezelf al helemaal ziet wonen. Je hebt op basis van de woningwaarde een openingsbod bepaald en hebt het neergelegd bij de verkoopmakelaar. Dat is op zichzelf al best lastig, dus je mag trots zijn op jezelf. Maar enige tijd later krijg je slecht nieuws van de verkoopmakelaar: er zijn nog drie bieders in de running. Oh nee! Je wilt het huis zo graag hebben! Geen nood: in dit blog lees je hoe het zit als jij gaat bieden op een huis met meerdere kapers op de kust. 

Gratis oriëntatiegesprek

Bieden op een huis met meerdere kapers (2).png 

Bieden op een huis met meerdere partijen: een truc?

Als er meerdere bieders zijn heb jij een minder sterke onderhandelingspositie: voor jou immers drie anderen. Balen dus als de verkoopmakelaar vertelt dat er meerdere geïnteresseerden zijn. Maar is het niet gewoon een tactiek om jou je bod op te laten schroeven? Zet dat idee maar uit je hoofd.

Als je van de verkopend makelaar hoort dat er meerdere bieders zijn, dan mag je er echt op vertrouwen dat het waar is. Het risico dat jij afhaakt terwijl er geen andere geïnteresseerden zijn, is voor de verkoper al snel te groot. 

Hoger openingsbod dan de andere partijen

Kies jij voor een populair huis en wil je het heel graag hebben, dan kun je er niet omheen. Jij moet op de proppen komen met een aantrekkelijk openingsbod. Laat je niet gek maken, houd je aan je tactiek en bied nooit meer dan wat jij van tevoren had bedacht.

Benieuwd wat je maximaal kunt bieden? Met deze handige tool bereken je eenvoudig hoeveel hypotheek jij kunt krijgen.

Bieden zonder voorbehoud?
Een bod bestaat trouwens niet alleen uit de prijs, maar ook uit zaken als
ontbindende voorwaarden. Als jij bijvoorbeeld kunt aangeven dat jij gegarandeerd jouw bod kunt betalen omdat je die zekerheid al hebt van de hypotheekadviseur, dan zal de verkoper eerder geneigd zijn om voor jou te kiezen. Handig!

De vraagprijs bieden is geen garantie 

Bied jij meteen maar heel riant de vraagprijs of zelfs meer, dan nog sleep je helaas niet gegarandeerd het huis binnen. De vraagprijs is slechts een uitnodiging tot onderhandeling, en niet een vaste prijs. Door die vraagprijs te bieden, ben je slechts eén van de bieders. De verkoper kan dan beslissen of hij jouw bod aanvaardt, of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen. 

Wie het eerst biedt…

Maar wacht eens even: jij bood van alle geïnteresseerden als eerste op het huis! Je hebt wel eens gehoord dat makelaars niet met andere bieders mogen onderhandelen als er al iemand in onderhandeling is. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Toch? Helaas niet. Ten eerste ben jij helemaal nog niet in onderhandeling na het plaatsen van een openingsbod. Dat ben je pas als de verkoopmakelaar reageert op jouw bod met een tegenbod.

Daarnaast mag de verkoopmakelaar officieel gewoon met meerdere bieders tegelijk onderhandelen, tenzij hij aangeeft dat niet te zullen doen. Met hoeveel bieders wordt onderhandeld, moet wel altijd gemeld worden aan alle partijen.

Een onderhandeling tegelijk bij meerdere bieders

De verkoopmakelaar mag dus met meerdere bieders tegelijk onderhandelen, maar kan er in overleg met de verkoper wel voor kiezen om niet te reageren op een ander openingsbod tot de onderhandeling met jou - de eerste bieder - is beëindigd.

Als een bod van een ander beter is dan datgene waarover met jou wordt onderhandeld, kan jou worden gevraagd om een eindbod te doen. Is dit bod minder interessant dan het bod van jouw concurrentie, dan worden de onderhandelingen met jou helaas gestaakt om met de ander verder te onderhandelen.

Inschrijvingsprocedure bij meerdere bieders

Soms zijn er zoveel belangstellenden die een goed bod uitbrengen, dat het moeilijk is om te bepalen wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper op advies van zijn makelaar overschakelen op een inschrijvingsprocedure.

Iedereen mag dan binnen een bepaalde tijd een bod op het huis neerleggen bij de verkoopmakelaar. Er kan om een eindbod worden gevraagd, maar ook om een openingsbod. Alle bieders krijgen in dat laatste geval nog de kans om hun bod bij te schaven. Degene met de beste voorwaarden en het hoogste bod krijgt als eerste de kans om in onderhandeling te gaan.

Meer weten over wat er allemaal bij bieden komt kijken? Lees dan vooral ons gratis e-book over bieden. Hierin vind je ook een handige voorbeeldbrief waarmee je direct je bod kunt plaatsen.

Mag de makelaar vertellen wat anderen bieden? 

De makelaar zal je nooit vertellen wat de andere geïnteresseerden hebben geboden. Een verkoopmakelaar mag de verschillende partijen namelijk niet tegen elkaar op laten bieden. Je moet echt zelfstandig tot je bod komen. Lastig, want zo weet je niet zeker of je met jouw bod kans maakt.

Besef alleen wel dat deze regel er is om jou te beschermen tegen jezelf. Je wilt toch niet veel meer bieden dan het huis waard is, alleen maar omdat je in een soort bidding war verzeild bent geraakt? 

Houd je aan je tactiek bij het bieden

Als je moet bieden op een huis met meerdere bieders op het huis, is het verstandig om je niet mee te laten slepen in het heetst van de onderhandelstrijd. Bedenk van te voren wat jij maximaal kunt en wilt betalen en ga daar niet overheen. Zo'n tactiek maken voor het kopen van een huis, zorgt dat je beter bij je plan blijft,  ook als jij denkt dat je dan geen kans maakt.

Als jij een openingsbod moet inleveren kan het wel een idee zijn om wat hoger te beginnen dan je aanvankelijk had bedacht. Blijf met je bod natuurlijk wel onder wat jij maximaal wilt betalen, om ruimte over te houden voor onderhandelingen. Maar om überhaupt in de onderhandelingen te komen is het nodig om je bod zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de verkoper.

Houd je inkomsten en uitgaven overzichtelijk 
Om inzichtelijk te krijgen wat je maximal kan betalen, is het handig om het Financieel Plan van Knab te gebruiken. Hiermee krijg je inzicht in je netto besteedbare inkomen, inkomsten en uitgaven. Toch handig om op een rijtje te hebben. 

Wanneer heb je een deal?

Als de verkoper jouw bod accepteert, spring jij vast een gat in de lucht. Jij hebt mooi alle andere bieders afgetroefd. Pas als jullie het voorlopig koopcontract ondertekenen kun je opgelucht ademhalen, want dan heb jij als koper zekerheid. Mocht je je toch bedenken - al zal die kans klein zijn - kun je tot het tekenen van het koopcontract eventueel nog je bod intrekken

Na het tekenen van de koopakte heb jij een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Daarna kun je alleen nog onder de overeenkomst uit als je een beroep doet op de ontbindende voorwaarden.

Voorlopig koopcontract? Ontbindende voorwaarden? Weet je even niet wat dit allemaal precies inhoudt? Als jij een huis wilt kopen is het handig om je hier goed in te verdiepen. Lees daarom dit e-book Voorlopig koopcontract tekenenJade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek