Huis bezichtigen: 10 vragen die je echt moet stellen

Een huis bezichtigen doe je niet alleen door goed rond te kijken in de woning, maar ook door kritische vragen te stellen aan de verkoper. Alles wat je nu te weten komt, kan later weer van pas komen tijdens de eventuele onderhandelingen. Slim dus om je goed voor te bereiden. Gebruik daarvoor onze checklist én tien vragen met uitleg waarom je deze nu echt moet stellen.
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Een huis bezichtigen doe je niet alleen door goed rond te kijken in de woning, maar ook door kritische vragen te stellen aan de verkoper. Alles wat je nu te weten komt, kan later weer van pas komen tijdens de eventuele onderhandelingen. Slim dus om je goed voor te bereiden. Gebruik daarvoor onze checklist én tien vragen met uitleg waarom je deze nu echt moet stellen.

Huis bezichtigen? Stel deze 10 vragen en vergeet je checklist niet!

Ga het huis bezichtigen met een checklist

Een huis is voor de meeste stervelingen de grootste koop van hun leven. Neem dus rustig de tijd om te bezichtigen en ga secuur te werk. Denk hierbij aan:

  • De omgeving: Wat vind je van de buurt van de woning, de straat en de mensen die je er ziet? Wat voor voorzieningen heb je in de buurt?
  • De buitenkant van het huis: Hoe ziet het dak eruit? Staat de woning niet scheef? Hoe ziet het verfwerk eruit?
  • De binnenkant van het huis: Wat vind je van de indeling? Hoe zien de muren en plafonds eruit? Zijn de badkamer en keuken helemaal tiptop in orde of moet hier nog veel aan gebeuren voordat het naar volle tevredenheid werkt en eruit ziet?

Maak tijdens de bezichtiging voor jezelf altijd het onderscheid tussen dingen die je kunt veranderen en dingen die je niet kunt veranderen. Een badkamer die niet naar je smaak is, kun je makkelijk wat aan doen. Op een drukke weg of asociale buren heb je (meestal) geen invloed.

Lastig? Welnee, met onze uitgebreide gratis checklist bezichtigen komt dat helemaal goed. Print uit en neem mee, dan weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.

Huis bezichtigen als een pro

Goed. Het is dus belangrijk om alle keukenkastjes open te trekken tijdens de bezichtiging, maar ook om goede vragen te stellen aan de verkoper of verkopend makelaar. Waar moet je allemaal aan denken? Ga je binnenkort een huis bezichtigen, dan moet je deze tien vragen sowieso stellen.

1. Hoelang staat het huis al te koop?

Hoelang het huis al te koop staat is belangrijk om te vragen. Dit geeft je namelijk inzicht in hoe populair de woning is. Staat het huis al langer dan zes maanden te koop? Dan is de kans groot dat de verkopers akkoord gaan met een lager bod. Ze zijn immers al een hele poos vol smacht op een koper aan het wachten. Hoe langer de woning te koop staat, hoe lager je eventueel jouw openingsbod kunt inzetten.

Let op: De plaatsingsdatum op Funda is niet altijd gelijk aan de periode dat een huis te koop staat. Het kan best dat de makelaar het huis opnieuw op Funda heeft gezet. Altijd vragen dus. 

2. Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

Als het antwoord op deze vraag “ja” luidt, dan kun je erop rekenen dat de verkoper graag zo snel mogelijk wil verkopen. Het hangt er alleen wel vanaf hoe snel de verkoper in zijn of haar nieuwe woning kan. Vraag hier dus ook zeker even naar. Als je weet of en hoe snel de verkoper in de volgende woning kan, heb jij meteen een indicatie wanneer jij zelf het huisje kan betrekken. Belangrijk om te weten natuurlijk.

3. Hoelang heeft de verkoper in het huis gewoond?

Stel je voor dat blijkt dat de verkopers na een hele korte tijd al verhuizen. Dan krijg je vast het gevoel dat er een addertje onder het gras zit. Daarom is het altijd handig om deze vraag te stellen. Zoek ook zeker even uit of eerdere verkopers allemáál snel zijn verhuisd. Dat kan namelijk duiden op problemen waar jij ook niet op zit te wachten, bijvoorbeeld in de buurt. Dat kun je maar beter meteen te weten komen.

Tip: Via de website van het Kadaster kun je (tegen betaling) een lijst van vorige woningeigenaren opvragen.

4. Waarom wordt de woning verkocht?

Probeer bij de verkoper of de verkopend makelaar altijd de reden te achterhalen waarom de woning wordt verkocht. Is de verkoper gescheiden of is er iemand overleden? Dat is natuurlijk wel even iets anders dan dat er problemen zijn met de buren of dat er gebreken zijn in de woning. Daarnaast kun je uit de reden van verhuizing info halen over hoe snel de verkoper van de woning af wil.

5. Zijn er veel andere geïnteresseerden?

Als je wel fan bent van de woning en overweegt om een bod uit te brengen, is het slim om te weten hoeveel concurrentie je hebt. Vraag niet alleen hoeveel mensen er al zijn komen kijken, maar ook naar of er al een bod is uitgebracht. De verkopend makelaar mag je niets vertellen over de hoogte van andere boden, maar wel over hoeveel mensen een bod hebben uitgebracht.

Lees hier meer over in het blog ‘Bieden op een huis met meerdere kapers op de kust: help!

6. Hoe is het om in deze buurt te wonen?

Vraag de verkoper of verkopend makelaar op de man af hoe de buurt eigenlijk is om in te wonen. Is het een aanrader of vindt de verkoper dat er wel minpunten zijn? Let op, wat voor hem of haar minder prettig is kan voor jou juist een verademing zijn. Vraag dus altijd door naar de reden achter een mening. Je kunt het natuurlijk ook aan wat mensen op straat vragen of even aanbellen bij de buren.

7. Hoe zit het met de kosten voor het onderhoud van de woning?

Waarschijnlijk koop je het liefste een woning waar je niet te veel onderhoud aan hebt. Daarom is het handig om te vragen hoeveel het onderhoud de verkoper ongeveer heeft gekost. Wat heeft de verkoper allemaal al onder handen genomen? Misschien zijn de kozijnen net geverfd en een aantal dakpannen vervangen. Dat scheelt jou weer werk en geld. Zijn er dingen aan de woning die wel aan vervanging toe zijn? De verkoper weet dat natuurlijk als de beste.

8. Wat zijn de oorzaken van eventuele gebreken?

Zorg dat je tijdens de bezichtiging een goede indruk krijgt van de staat van het pand. Zijn er vochtplekken of scheuren te zien op de muren? Openen en sluiten de deuren en ramen wel goed? En hoe ziet de kruipruimte eruit? Mocht jou iets opvallen aan het huis, stel er dan meteen vragen over aan de verkoper.

Vraag hoe het komt dat er bijvoorbeeld vochtplekken te zien zijn en wat de verkoper er al aan gedaan heeft om dit te voorkomen of verbeteren. Je wil natuurlijk niet met verborgen gebreken komen te zitten omdat jij zelf niet goed doorgevraagd hebt.

9. Hoeveel geld ben je kwijt aan maandlasten voor bijvoorbeeld gas en licht?

Een 'hot topic' zijn natuurlijk de energieprijzen. Check goed welk energielabel het huis heeft. Daarnaast is het helemaal niet vreemd om te vragen naar wat gas en licht maandelijks kost. Zo krijg je namelijk een vrij goede indicatie van wat jij uiteindelijk zou moeten betalen aan de woning. 

10. Zijn er spullen die ik over kan nemen?

Een woning koop je in principe zonder roerende zaken, dus bijvoorbeeld zonder vloer. Maar misschien wil de verkoper graag bepaalde dingen achterlaten in huis. Of wie weet heb jij wel je oog op iets laten vallen. Wil je roerende zaken overnemen van de verkoper, dan moet je daar goede afspraken over maken. Daar helpt deze checklist roerende zaken je bij.

Tip: De verkoper laat zaken die moeilijk te verwijderen - of op maat gemaakt zijn - meestal het liefst zitten. Denk aan vloeren en het zonnescherm. Houd dit in je achterhoofd tijdens eventuele onderhandelingen over de overnameprijs. 

Checklist fiscale gevolgen woning kopen

Als je een woning koopt, verkoopt of je hypotheek oversluit, heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte en/of je voorlopige aanslag. Zo zijn sommige kosten bijvoorbeeld aftrekbaar en heb je mogelijk recht op de hypotheekrenteaftrek. Met deze online checklist van de Belastingdienst zie je precies waar je in jouw situatie recht op hebt. En hoe je dat eenvoudig regelt.



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:

Kun jij jouw droomwoning betalen?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek