Huis bezichtigen: 7 fouten die jij kunt vermijden

Een huis kopen is een grote beslissing. Deze nieuwe woning wordt de komende jaren jouw thuis. En aan de hypotheek die je ervoor nodig hebt zit je jarenlang vast. Het is dus wel belangrijk dat jij meteen in de roos schiet en een huis koopt dat helemaal bij jouw wensen en eisen aansluit. Om hier zeker van te zijn, moet je zorgen dat je op alles let als je een huis gaat bezichtigen. Er zijn een hoop fouten die je heel simpel kunt vermijden, waardoor jij een stuk efficiënter en beter bezichtigt. Na het lezen van dit blog trap je mooi niet meer in de valkuilen van een huis bezichtigen.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
16 oktober 2019
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 16 oktober 2019
- Leestijd: 5 minuten

Een huis kopen is een grote beslissing. Deze nieuwe woning wordt de komende jaren jouw thuis. En aan de hypotheek die je ervoor nodig hebt zit je jarenlang vast. Het is dus wel belangrijk dat jij meteen in de roos schiet en een huis koopt dat helemaal bij jouw wensen en eisen aansluit. Om hier zeker van te zijn, moet je zorgen dat je op alles let als je een huis gaat bezichtigen. Er zijn een hoop fouten die je heel simpel kunt vermijden, waardoor jij een stuk efficiënter en beter bezichtigt. Na het lezen van dit blog trap je mooi niet meer in de valkuilen van een huis bezichtigen.

Huis bezichtigen

1. Huis bezichtigen zonder voorbereiding

Natuurlijk weet jij zo uit je hoofd wel wat jij ongeveer zoekt in een huis, maar zet jouw wensen en eisen eens netjes op een rijtje. Zo voorkom je dat jij straks eindeloos huizen zoekt en bezichtigt die jij ‘wel leuk’ vind, maar waarvan je het maar moeilijk vindt om te bepalen of het nou echt is wat jij wilt. Zo'n wensenlijst is onmisbaar als jij huizen wilt bezichtigen.

Je moet trouwens wel realistisch blijven: jouw wensen en eisen moeten aansluiten bij jouw budget. Denk dus niet alleen aan wat je allemaal zoekt in een huis, maar ook aan wat je kunt betalen.

2. Je budget niet kennen

Een huis zoeken zonder je budget te kennen, is een grote faux pas. Grote kans dat jij jezelf hierdoor alleen maar lekker maakt met de meest prachtige huizen die jij, zo blijkt dan later, toch niet kunt betalen. Je hoeft niet meteen naar de hypotheekadviseur te rennen, maar het is wel handig als jij ongeveer weet wat jij maximaal kunt lenen.

Er zijn online handige tools te vinden waarmee jij jouw maximale hypotheek kunt berekenen aan de hand van jouw inkomen en financiële verplichtingen, zoals een studieschuld. Maar let op: je moet niet alleen weten wat je maximaal kunt lenen. Bedenk ook wat jij maximaal wílt lenen om nog leuk te kunnen leven. Hoe hoog mogen die maandelijkse hypotheeklasten eigenlijk zijn als jij bijvoorbeeld ook twee keer per jaar op vakantie wilt gaan?

Er bestaan ook tools waarmee je kan uitrekenen of je een specifiek huis kan betalen. Als je bijvoorbeeld al een huis op het oog hebt, kun je hiermee checken welke mogelijkheden je hebt. Knab heeft ook zo'n tool! Je vult enkele gegevens in en ziet direct welke hypotheek je ongeveer kan krijgen en of je eventueel eigen geld moet inleggen. Dan weet je direct waar je aan toe bent. 

3. Bezichtigen zonder hulpmiddelen

Als jij de dag na het bezichtigen weer terug denkt aan het huis, zijn er altijd dingen die jij je niet helemaal meer kunt herinneren. Hoe groot was die eetkamer nou? Past je eettafel er wel fatsoenlijk in? Had je nu maar een meetlint meegenomen, en pen en papier. Dit zijn eigenlijk onmisbare hulpmiddelen. Ook handig: een fototoestel. Als jij foto’s maakt van het huis kun je het later op je gemak nog eens bekijken.

Maar het belangrijkst is toch wel een checklist voor bezichtigen. Met dit handige geheugensteuntje weet je precies waar je op moet letten tijdens het bezichtigen. En als je eenmaal weer thuis bent heb je ook nog eens zwart op wit wat jou wel en niet bevalt aan de woning. Hoef jij achteraf niet meer te twijfelen. 

4. Op slag verliefd raken

Je hebt je nu goed voorbereid en hebt huizen gevonden die passen bij jouw budget, wensen en eisen. Tijd om te bezichtigen! Je stapt het eerste huis binnen en bent op slag verliefd. Wat een sfeer! Wat een ruimte! En wat staat er een heerlijk geurende appeltaart in de oven...

Pas op voor die roze bril. Daardoor zie jij misschien niet meer dat het huis stiekem wel het een en ander mankeert. Het lijkt nu je droomwoning maar in hoeverre voldoet dit huis wel echt aan al je eisen? En is de vraagprijs wel reëel? Houd je checklist dus gewoon bij de hand en probeer kritisch te kijken. Breng vooral niet meteen maar een bod uit maar denk eerst goed na.

5. Je laten afleiden door de inrichting

De inrichting van het huis beïnvloedt de sfeer van de woning behoorlijk. Maar laat je hier niet door afleiden! Ja, die bank is erg lelijk. En dat behang is ronduit verschrikkelijk. Maar als het huis van jou wordt pas je dat toch makkelijk aan? Over die bank hoef jij je helemaal geen zorgen te maken want die neemt de verkoper mooi met zich mee.

Probeer daarom altijd om jezelf eens goed in te beelden hoe het huis eruit ziet met een fris likje verf, in de kleuren die jij wilt, met meubels in jouw stijl. Misschien is het huis dan stiekem wèl iets voor jou. De keuken en de badkamer zijn overigens een ander verhaal. Zijn ze van alle gewenste gemakken voorzien? Als je niet meer hoeft te verbouwen scheelt dat jou straks behoorlijk in de kosten als jij besluit het huis te kopen. 

6. Niet op details letten

Heb je alles globaal bekeken en de eerste indruk verwerkt? Dan moet je echt even een tweede maal rondlopen om de minder opzichtige zaken te checken. Gaan de deuren en ramen makkelijk open en dicht? In welke staat zijn de muren en het plafond? Misschien staat het je tegen, maar ga tijdens het bezichtigen ook even naar de kruipruimte, kelder en zolder. Dat zijn ook wezenlijke onderdelen van het huis.

En hoe oud is de cv-ketel? Als jij ‘m snel moet vervangen na de koop van het huis is dat weer een extra kostenpost. Heb je alles binnen bekeken, controleer dan ook nog de buitenzijde van het pand. Hoe ziet het schilderwerk er bijvoorbeeld uit? Dit heeft allemaal invloed op de woningwaarde.

7. Geen vragen stellen

Wist je dat jij onderzoeksplicht hebt als jij een huis koopt? Als koper heb jij de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk te ontdekken in welke staat het huis zich bevindt. Een grote fout dus als jij tijdens het bezichtigen geen vragen stelt aan de verkoper. Door goed gerichte vragen te stellen weet je meteen een stuk beter hoe de vork in de steel zit. Zie jij misschien vochtplekken op het plafond of scheuren in de muren? Vraag aan de verkoper of de makelaar waar deze vandaan komen. De verkoper heeft mededelingsplicht en moet jou dus eerlijk antwoord geven op al jouw vragen. Handig, want zo ben je verborgen gebreken al een heel eind voor. 

In onze gratis te downloaden checklist voor de bezichtiging vind jij alle punten terug waar je echt op moet letten. Inclusief alle vragen die je moet stellen aan de verkoper!Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek