Mag de makelaar een bod vertellen: ja of nee?

Je hebt een huis bezichtigd en bent van plan om een bod uit te brengen. Maar er zijn meerdere partijen geïnteresseerd in het huis. Wat zijn dan de regels bij het onderhandelen en wat is hierbij de rol van de makelaar? Mag de makelaar bijvoorbeeld het bod vertellen van een andere partij?
Laatst geüpdatet
10 februari 2020
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 10 februari 2020
- Leestijd: 4 minuten

Je hebt een huis bezichtigd en bent van plan om een bod uit te brengen. Maar er zijn meerdere partijen geïnteresseerd in het huis. Wat zijn dan de regels bij het onderhandelen en wat is hierbij de rol van de makelaar? Mag de makelaar bijvoorbeeld het bod vertellen van een andere partij? 

Mag de makelaar bod vertellen?

Mag de makelaar het bod vertellen? 

Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen. Lastig, omdat je dan niet weet of jouw bod kans maakt. Maar een makelaar mag de verschillende partijen niet tegen elkaar op laten bieden. 

Het gaat niet alleen om het bod

Zoals gezegd, de makelaar mag de prijs van een huis niet opdrijven door de verschillende partijen tegen elkaar op te laten bieden. Sowieso is het tegen de regels dat de makelaar onderhandelt met verschillende partijen tegelijkertijd. Hij kan wel verschillende partijen een bod laten doen en eventueel aangeven dat je bod te laag is. 

De makelaar wil uiteindelijk de beste deal voor zijn klant (de verkoper van de woning). De hoogte van het bod hoeft hierbij niet het belangrijkste te zijn. Misschien bied jij wel iets lager, maar ben je veel flexibeler met de opleverdatum. Dan kun je een veel interessante partij zijn, dan de hoogste bieder die volgende maand de sleutel al wil. 

Wat mag de makelaar wel

Goed, de makelaar mag de verschillende geïnteresseerden in een huis dus niet tegen elkaar uitspelen. Maar wat mag de makelaar allemaal wel? 

Doorgaan met bezichtigingen

Ook als jij al een bod hebt gedaan, mag de makelaar doorgaan met bezichtigingen. Andersom kan de makelaar dus al in onderhandeling zijn, terwijl jij een eerste bezoek brengt aan een huis. Een onderhandeling hoeft tenslotte niet altijd tot verkoop te leiden en met bezichtigingen heeft de makelaar andere geïnteresseerden achter de hand als een onderhandeling stuk loopt. 

Jouw bod negeren

De verkoopmakelaar hoeft niet op jouw bod in te gaan. Misschien bied je wel hoger dan de andere partij, maar is jouw bod niet interessant genoeg. Bijvoorbeeld omdat jij wel ontbindende voorwaarden hebt, maar de andere partij zonder biedt.

De onderhandeling met jou afbreken

Denkt de verkoopmakelaar dat hij er met jou niet uit gaat komen tijdens de onderhandelingen? Dan heeft hij het recht om het af te breken. Dit kan ook gebeuren als de makelaar bij een andere gegadigde een beter resultaat denkt te behalen. 

Inschrijving organiseren

Heb je al een bod gedaan, maar zijn er meerdere geïnteresseerden? Dan kan de makelaar voor een ‘inschrijving’ kiezen. Daarbij brengen alle belangstellenden eenmalig schriftelijk een bod uit. In overleg met de makelaar, kiest de verkoper vervolgens één van de biedingen uit. Waarschijnlijk vraagt de makelaar in dat geval aan jou of je jouw hoogste, definitieve bod wilt uitbrengen. 

Regels bij het onderhandelen

Zoals je ziet, mag de makelaar nog best wat in de zoektocht naar kopers. De enige spelregels die gelden, komen van het tuchtrecht van NVM-makelaars. Zoals de regel dat de makelaar niet het bod van andere partijen mag doorgeven. Echter zijn er geen wettelijke- of tuchtregels over het uitbrengen van een bod. Ben jij bijvoorbeeld de eerste kijker of eerste bieder? Dat betekent niet dat jij het recht hebt op een voorkeurspositie. 

Je openingsbod bepalen

Als je een huis op het oog hebt, is het dus belangrijk om een goed openingsbod te doen. Dan maak je de meeste kans. Maar hoe bepaal je nou het juiste openingsbod? Download onze gratis checklist ‘Zo bepaal je het openingsbod’. Hierin vind je onder andere: 

  • hoe je de juiste koopsom bepaalt;
  • welke ontbindende voorwaarden je kunt opnemen;
  • hoe je de deadline van je bod bepaalt.


Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek