Beleggen voor beginners: dit zijn de basics

  • Gepubliceerd: 19 januari 2018
  • Laatst geüpdate: 17 mei 2019
  • 3 minuten

Heb jij spaargeld op je rekening staan en zie je dit niet echt groeien vanwege de huidige spaarrente? Een steeds populairder alternatief is beleggen. Voordat je hieraan begint, is het goed om er iets meer over te leren. Dus ben jij op zoek naar info over beleggen voor beginners? In dit artikel en de bijbehorende video vertellen we je over de basics van beleggen.

Ben je niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Geen probleem, alle informatie en de tekst op het bord vind je hieronder.

 

Wat is beleggen?

Laten we beginnen met de vraag: wat is beleggen? Heel simpel gezegd is het een vorm van investeren. Met beleggen zet je je geld aan het werk met als doel dit te laten groeien. Dit kan door het kopen van bijvoorbeeld aandelen, waarvan jij denkt dat ze straks meer waard worden, zodat je ze later met winst kan verkopen. 

Risico en rendement van beleggen

Het verschil tussen de kosten van de aankoop en de opbrengst bij de verkoop noemen we het rendement. Elke belegger is natuurlijk uit op zoveel mogelijk rendement.

In de praktijk betekent het proberen te behalen van een hoger rendement ook dat je meer risico loopt. Risico en rendement gaan namelijk hand in hand. Wil je minder risico lopen, dan  moet je vaak genoegen nemen met minder rendement.

Waarin kan je beleggen?

Dit kan in veel verschillende dingen. Natuurlijk is cryptocurrency tegenwoordig veel in het nieuws, en ook investeren via crowdfunding wordt steeds populairder. Binnen beleggen zijn er twee belangrijkste beleggingscategorieën. Deze lichten we hieronder uit. 

Beleggen in aandelen

Dit is waar de meesten aan denken wanneer het gaat over beleggen: investeren in aandelen. Maar wat zijn aandelen precies? Aandelen spreken bij veel mensen tot de verbeelding: je koopt een ‘stukje’ van een bedrijf en bent dan mede-eigenaar. Dit betekent dat je meedeelt in de winst van het bedrijf wat als dividend aan je uitgekeerd kan worden.

Rendement door waardestijging
Naast het dividend dat je kan ontvangen, bestaat het rendement voor jou als belegger in de waardestijging van je aandelen. Die kunnen bijvoorbeeld in waarde stijgen als men verwacht dat het bedrijf in de toekomst meer winst zal gaan maken.

Risico van aandelen
Door te beleggen in aandelen loop je relatief wel veel risico. Als het immers slecht gaat met het bedrijf waar jij aandelen in hebt gekocht, kan de waarde van die aandelen fors dalen. Bij een faillissement worden je aandelen zelfs waardeloos. Dit risico kun je verkleinen door bijvoorbeeld via een ETF te beleggen in een index in plaats van een enkel bedrijf.

Obligaties

Een stuk minder bekend maar wel degelijk erg interessant is het beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening. Zowel overheden als bedrijven kunnen via obligaties geld lenen van beleggers. Jij ontvangt hier rente voor. Die rente wordt in beleggingstaal de coupon genoemd.

Einddatum van de obligatie
In de meeste gevallen kennen obligaties een einddatum. Dat is dus de dag waarop de obligatie, zeg maar de lening, wordt afgelost. Omdat je in principe aan het eind van de looptijd, tenzij het bedrijf failliet is gegaan, de waarde van de obligatie terugkrijgt, is beleggen in obligaties minder risicovol dan beleggen in aandelen. Maar dit betekent ook dat, in het algemeen, het rendment bij beleggen in obligaties wat lager is.

Waarin kun je nu het beste beleggen?

Er is helaas niet één beleggingsproduct dat altijd en voor iedereen de slimste keuze is. Hoeveel risico je kan en wilt nemen hangt af van je persoonlijke situatie. Als je begint met beleggen bij Knab, stellen wij dit, aan de hand van een vragenlijst, vast.

Lees alles over beginnen met beleggen in dit handige stappenplan.

Blijven spreiden

Een van de veelgemaakte fouten bij beleggen is al je geld in één aandeel stoppen. Hanteer daarom de volgende vuistregel: als jij je risico’s wilt beperken, zul je moet spreiden. Je kunt spreiden over verschillende soorten beleggingsproducten zoals aandelen en obligaties, maar ook over verschillende bedrijven, indexen en landen. Ook je instapmoment als belegger kun je spreiden, door bijvoorbeeld maandelijks geld in te leggen.

Je geld laten groeien bij Knab

Ben je enthousiast geworden nu je iets meer weet van beleggen? Bij Knab kun je op twee manieren je geld investeren. Via Knab Beleggen houden wij de beurs voor je in de gaten en nemen wij de beleggingsbeslissingen voor je. Je kunt al beleggen vanaf € 100.

Ga naar Knab Beleggen

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab