8 tips om de risico’s van beleggen te beperken
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 4 minuten
Je bent geïnteresseerd in beleggen, maar je wilt niet het risico lopen om je inleg in één klap kwijt te raken. Begrijpelijk! Helaas is 100% veilig beleggen niet mogelijk, omdat je altijd te maken zult hebben met risico’s. Toch zijn er manieren om de risico’s van beleggen zoveel mogelijk te beperken. Hieronder geven we je 8 tips.
1. Risico’s van beleggen beperken begint met een plan
Wil jij de risico’s van beleggen beperken, dan ontkom je niet aan het maken van een plan. Zo onderscheid je een gok van een weloverwogen investering. Bedenk bijvoorbeeld goed hoeveel risico jij bereid bent om te lopen met je beleggingen. Ga jij voor hoge rendementen en de nodige risico’s die daarbij horen? Of wil jij liever minder risicovol beleggen en neem je een potentieel lager rendement op de koop toe?
Dit soort overwegingen zijn belangrijk bij het bepalen van jouw risicoprofiel. Wanneer jij belegt bij Knab stellen wij zelf een risicoprofiel voor jou vast door middel van een uitgebreide vragenlijst.
2. Beleg alleen met geld dat je kunt missen
Bij een goed beleggingsplan hoort natuurlijk het bepalen van je inleg. Omdat deze tip zo belangrijk is, lichten we hem even apart uit. Beleg alleen met geld dat je niet op de korte termijn nodig hebt. Vermogen opbouwen kost nu eenmaal tijd, waardoor je in principe belegt voor de lange termijn. Door te beleggen accepteer je ook de risico’s die beleggen met zich meebrengt.
Hou hoe dan ook een financiële buffer aan die je kunt gebruiken voor (on)voorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine. Hoeveel geld je het beste achter de hand houdt, kun je berekenen met deze tool van het Nibud.
3. Spreid je beleggingen
In het kader van het beperken van risico’s van beleggen, is het nooit verstandig om al je geld in één aandeel (of een beperkt aantal aandelen) te stoppen. Ook succesvolle aandelen die al jaren stijgen, kunnen ineens minder presteren en dan zit jij mogelijk tegen een lelijk verlies aan te kijken. Dit risico kun jij zoveel mogelijk beperken door je beleggingen te spreiden.
Je kunt bijvoorbeeld spreiden over verschillende beleggingscategorieën zoals ‘zakelijke waarden’ (aandelen, beursgenoteerd vastgoed en grondstoffen), ‘vastrentende waarden’ (bv. staats- en bedrijfsobligaties) en ‘liquide middelen’ (bv. spaargeld).
Daarnaast kun je spreiden over verschillende regio’s en sectoren binnen de beleggingscategorieën. Op deze manier bouw je een gevarieerde beleggingsportefeuille op.
4. Beleg in indextrackers
Naast het zelf spreiden van je beleggingen, kun je er ook voor kiezen om te beleggen in indextrackers, ook wel ETF’s genoemd. Met trackers beleg je automatisch in de ‘onderliggende waardes’ die de tracker representeert.
Neem bijvoorbeeld de MSCI World index, een wereldwijde aandelenindex. Door middel van zogenoemde ‘indextrackers’ beleg je in één klap in alle aandelen die zijn opgenomen in deze MSCI World index. Indexbeleggen is daardoor een minder risicovolle belegging: je bent namelijk minder afhankelijk van de koers van individuele aandelen.
5. Kies voor een periodieke inleg
Naast het spreiden van beleggingsproducten kun je ook je inlegmomenten spreiden. Bij Knab noemen we dit periodiek inleggen. Het werkt zo: in plaats van bijvoorbeeld € 15.000 in één keer in te leggen, leg je maandelijks een bedrag van € 500 in.
Hierdoor loop je onder andere minder risico wanneer net na jouw eenmalige inleg de aandelenmarkten flink kelderen. Door periodiek in te leggen, kun je in het geval van een koersdaling weer ‘goedkoop’ instappen. Wanneer je voor een lange periode (bijvoorbeeld 30 jaar) periodiek inlegt, bouw je in de loop van de tijd een mooi vermogen op. Tevens is het een goed idee om tegen het einde van de looptijd over te stappen op minder risicovol beleggen.
6. Vermijd beleggingsproducten die je niet begrijpt
Opties, futures, swaps en turbo’s; de beleggingswereld zit vol met ingewikkelde beleggingsproducten, ook wel derivaten genoemd. Vermijd ze als je er geen verstand van hebt. Zeker wanneer je belegt met grotere bedragen.
Bij derivaten is het lastig om de risico-rendemenstverhouding goed te doorgronden: je kunt grote winsten boeken, maar ook alles verliezen. Je beperkt de risico’s van beleggen door te weten (en snappen) waar je in belegt. Doe je huiswerk en hou het vooral simpel.
7. Voorkom beginnersfouten
Veel beginnende beleggers maken fouten. Sterker nog, ook ervaren beleggers zitten wel eens mis, zeker als het sentiment tegenzit. Dat hoort er nu eenmaal bij. Financiële markten kunnen onvoorspelbaar zijn en aandelen doen soms niet wat je verwacht. Goede beleggers onderscheiden zich door te leren van hun missers. Voorkom, wanneer je begint met beleggen, in ieder geval deze 5 beginnersfouten.
8. Laat je vermogen beheren
Hoe goed je de risico’s van beleggen ook beperkt, zelf beleggen blijft spannend. Vroeg of laat kun je te maken krijgen met een flinke correctie waardoor je portefeuille binnen korte tijd flink in waarde kan dalen. Wat doe je dan: verkopen, wachten of extra bijkopen?
Als jij dit soort keuzes liever niet zelf maakt, kan beheerd beleggen een interessante optie zijn. Hiervoor betaal je dan wel beheerkosten, maar je profiteert ook van de expertise en ervaring van een professionele fondsbeheerder.
Laten beleggen via Knab
Wanneer jij je geld laten beleggen door Knab heb je geen omkijken naar je beleggingen. Wij houden namelijk de markt voor je in de gaten en we nemen de moeilijke beslissingen voor je. Daarnaast betaal je bij ons een van de laagste tarieven in de markt.
Privé beleggen als zzp’er?
Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.