Wat zijn beleggingsfondsen en wanneer kunnen ze interessant zijn?
Gepubliceerd
14 juli 2020
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 juli 2020
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten
Je overweegt om te gaan beleggen, maar wilt niet dag en nacht de beurs in de gaten houden. En je wilt ook niet onnodig veel risico lopen. In dat geval kan het aantrekkelijk zijn om te investeren in beleggingsfondsen. Daarmee koop je een kant-en-klaar beleggingspakket en spreid je het risico.
Wat is een beleggingsfonds?
Een beleggingsfonds is een samengesteld beleggingspakket. Je kunt het zien als een mandje met daarin een mix van verschillende producten waar je in kunt beleggen. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen, obligaties of andere categorieën zijn - of een mix daarvan. Beleggingsfondsen worden vooral gebruikt omdat ze toegankelijk zijn en om de risico’s van beleggen te spreiden.Hoe werkt een beleggingsfonds?
Beleggingsfondsen worden samengesteld en beheerd door een fondsbeheerder. Dit is een expert die de beurs analyseert en een selectie maakt van aandelen, obligaties of andere categorieën. Je investeert dus automatisch in meerdere beleggingscategorieën tegelijk. Daardoor spreid je je beleggingen en dat zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van de prestaties van bijvoorbeeld een individueel aandeel.Wat voor beleggingsfondsen zijn er?
Er bestaan veel verschillende beleggingsfondsen, maar ze vallen meestal binnen drie categorieën: aandelenfondsen, obligatiefondsen en mixfondsen. Binnen deze drie categorieën zijn er veel mogelijkheden. Zo focussen aandelenfondsen zich vaak op een specifieke sector of werelddeel en bestaan obligatiefondsen uit bedrijfs- en/of staatsobligaties. Mixfondsen combineren vaak aandelen, obligaties en andere categorieën zoals grondstoffen en vastgoed.Wanneer kunnen beleggingsfondsen interessant zijn?
Beleggingsfondsen zijn een laagdrempelige manier om te beleggen. Je profiteert namelijk van de ervaring en expertise van een professioneel fondsbeheerder. Dit kan aantrekkelijk zijn wanneer je geen ervaring hebt met beleggen, of als je geen tijd of zin hebt om voortdurend de beurs in de gaten te houden. Daarnaast biedt een beleggingsfonds gemak: je hoeft namelijk niet alle onderliggende beleggingsproducten los te kopen.Zijn er ook nadelen?
Het belangrijkste nadeel van beleggingsfondsen is dat je kosten betaalt voor het beheer. Dat is meestal een percentage van je belegd vermogen. Sommige aanbieders rekenen ook administratiekosten of servicekosten. Daarnaast bieden beleggingsfondsen geen garantie en gelden alle gebruikelijke risico’s van beleggen.Verschillen met ETF’s
Naast beleggingsfondsen zijn ook exchange-traded funds (ETF’s) de laatste jaren populair geworden. Men denkt vaak dat deze twee beleggingsproducten hetzelfde zijn, maar dat is niet helemaal waar. Een ETF is - net als een beleggingsfonds - een samengesteld beleggingsproduct. Het verschil is dat ETF’s zijn samengesteld om een bepaalde index te ‘volgen’, zodat je rendement in lijn is met dat van die specifieke index. Dit noemen we ook wel indexbeleggen.
Beleggingsfondsen zijn vaak samengesteld rondom een bepaald ‘thema’, zoals opkomende markten of Amerikaanse techbedrijven. Daarnaast worden beleggingsfondsen meestal actief beheerd, terwijl dat bij ETF’s vaak niet het geval is.
Waar kun je beleggingsfondsen kopen?
Bij de meeste banken, vermogensbeheerders en beleggingsplatforms kun je deelnemen in beleggingsfondsen. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan, maar door het grote aanbod is het misschien lastig om te kiezen welk beleggingsfonds bij jou past. Heb je nog weinig of geen ervaring met beleggen, dan kun je ervoor kiezen om je geld te laten beleggen door een expert.Is beleggen bij Knab iets voor jou?
Als je belegt via Knab Beheerd Beleggen wordt je geld belegd door onze fondsbeheerders. We maken gebruik van beleggingsfondsen, waardoor je belegt in een mix van aandelen, obligaties, grondstoffen en vastgoed. Je belegt in verschillende categorieën, waardoor je de risico’s spreidt. En het mooie is: je hoeft er zelf bijna niks voor te doen. Meer weten?
Privé beleggen als zzp’er?
Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?
Goed om te weten
Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.