Sparen of beleggen: wat levert het meeste op?

Sparen doe je al jaren, dat is je immers geleerd door je ouders vroeger. Maar inmiddels zijn de spaarrentes historisch laag, dat hoor je overal. Misschien kun je wel beter een alternatief zoeken, je spaargeld investeren bijvoorbeeld.
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
5 minuten
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 5 minuten

Sparen doe je al jaren, dat is je immers geleerd door je ouders vroeger. Maar inmiddels zijn de spaarrentes historisch laag, dat hoor je overal. Misschien kun je wel beter een alternatief zoeken, je spaargeld investeren bijvoorbeeld. 

Sparen of beleggen-092716-edited.jpg

Sparen of beleggen?

Het blijft een lastige vraag die niet zo één, twee, drie te beantwoorden is. Het zijn immers twee heel verschillende dingen dus het verschilt ook per situatie wat de beste oplossing is. In dit artikel zetten we de kenmerken van verschillende spaarvormen en beleggen op een rijtje, zodat je zelf die beslissing kunt nemen.

Spaarvormen en renteopbrengsten

Laten we beginnen met sparen. Je kunt kiezen uit verschillende spaarvormen met elk hun eigen kenmerken en bijbehorende rentepercentages. Een uitgebreide uitleg vind je in dit artikel over spaarvormen.

Het fijne aan sparen is dat je - in tegenstelling tot bij beleggen - vrijwel geen risico loopt. Jouw geld staat veilig op de bank dankzij de Nederlandse Depositogarantie die Nederlandse banken hanteren.  

Deposito sparen

De hoogste spaarrente krijg je als je kiest voor deposito sparen, maar dit betekent wel dat je een bepaalde periode geen aanspraak kunt maken op dat geld. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente die je ontvangt en hoe meer het je dus oplevert. 

Kwartaal sparen*

Ditzelfde geldt voor kwartaal sparen. Je krijgt een hogere rente, maar alleen als je het geld een volledig kalenderkwartaal op je rekening laat staan. Van 1 januari tot en met 31 maart bijvoorbeeld.

*Op dit moment is het niet langer mogelijk om een Kwartaal Spaarrekening te openen bij Knab.

Flexibel sparen

Flexibel sparen is de meest gebruikte vorm. Je krijgt hierbij de laagste rente, maar kunt wel altijd aanspraak maken op je geld. Bij Knab kun je daarnaast de rente op ieder moment laten uitbetalen, zodat je rente ontvangt over de rente. Dat scheelt toch weer.

Beleggingsvormen en rendement

Ook voor beleggen geldt dat er verschillende manieren zijn om te beleggen en bij iedere vorm een ander risico en rendement hoort.

Beleggen

Beleggen kan een goed alternatief voor sparen zijn. Overweeg je te beginnen met beleggen, dan is het belangrijk om te bepalen of je jouw spaargeld een jaar of tien kunt missen. Als je een lange periode belegt, geef je je portefeuille meer de kans om zich te herstellen nadat het mogelijk een tijdje tegenzit op de financiële markten.

Je kunt onder andere beleggen in aandelen of obligaties. In het eerste geval betekent dit dat je geld investeert in een bedrijf en in ruil daarvoor mede-eigenaar wordt. Beleg je in obligaties, dan leen je geld aan een bedrijf of overheid en ontvang je hierover rente, coupon heet dat. Beleggen in obligaties levert over het algemeen minder rendement op dan beleggen in aandelen. 

Rendement bij beleggen
Hoeveel rendement je kunt behalen is, verschilt per risicoprofiel. Een offensieve portefeuille kan in het algemeen meer rendement opleveren dan een defensieve, maar je loopt ook meer risico. Check voor meer informatie ook even dit artikel over beginnen met beleggen

Klinkt ingewikkeld? Als je niet zelf allerlei beleggingskeuzes wilt maken maar je geld liever toevertrouwt aan iemand die er meer verstand van heeft dan kun je kiezen voor vermogensbeheer. Hierbij wordt je risicoprofiel vastgesteld aan de hand van een aantal vragen. Lees meer over het verschil tussen je geld zelf beleggen en laten beleggen door een vermogensbeheerder.

Investeren via crowdfunding

Een opkomende beleggingsvorm is investeren via crowdfunding. Je kunt dan zelf een bedrijf uitkiezen waarvan jij denkt dat het succesvol gaat worden. Via een crowdfundplatform presenteren bedrijven zich aan jou en kun jij je gemakkelijk aanmelden als investeerder.

Rendement crowdfunding
Het bruto rendement dat je ontvangt ligt tussen de 5 en 9%; dat is vrij hoog voor een belegging. Houd daarbij wel rekening met een aantal factoren die zorgen voor een succesvolle crowdfund-investering. 

Investeren in cryptocurrency

Vanwege de explosieve schommeling van bijvoorbeeld de bitcoin, is investeren in cryptocurrency een hot item tegenwoordig. Er zijn heel veel verschillende cryptomunten waar je in kunt investeren en het werkt allemaal ongeveer hetzelfde: via een beveiligd online platform koop je een digitale munt voor in jouw wallet. Hoe meer vraag er is naar een specifieke munt, hoe meer die munt waard wordt. 

Rendement cryptocurrency
Net als bij de traditionele vorm van beleggen is het belangrijk dat je een bedrag investeert dat je een tijdje kunt missen, zodat je de schommelingen in de markt zo min mogelijk negatieve invloed uitoefenen op jouw investering.

Die schommelingen zijn zo onvoorspelbaar dat het met geen mogelijkheid te zeggen is wat het rendement is op cryptocurrency. Daarnaast loop je het risico dat jouw wallet gehackt wordt. Er is daarnaast geen wettelijk toezicht op crypto’s.

Het meeste uit je geld halen

Of je nu kiest voor sparen of beleggen, bij Knab helpen we je altijd om zoveel mogelijk rendement uit je geld te halen. Zo hebben we al vier keer het Gouden Spaarvarken gewonnen voor de meest renderende spaarrekening. Check snel deze en andere voordelen van sparen bij Knab

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Meer weten? Neem dan gerust even contact met ons op. 



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab