Waarom zou je beleggen in vastgoed op de beurs?

Je kunt op verschillende manieren beleggen in vastgoed. Dat kan bijvoorbeeld door een huis te kopen, maar er zijn ook andere manieren. Je kunt namelijk ook vastgoedfondsen kopen op de beurs. Dan beleg je in vastgoed zonder dat je geld letterlijk in stenen zit.
Gepubliceerd
29 november 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 28 november 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Je kunt op verschillende manieren beleggen in vastgoed. Dat kan bijvoorbeeld door een huis te kopen, maar er zijn ook andere manieren. Je kunt namelijk ook vastgoedfondsen kopen op de beurs. Dan beleg je in vastgoed zonder dat je geld letterlijk in stenen zit.

Samen beleggen in vastgoed

Beleggen in fysiek vastgoed

De meeste mensen zien het kopen van een huis niet direct als een belegging. Maar het is altijd fijn als je jouw huis uiteindelijk met winst kunt doorverkopen. Juist omdat de waarde van vastgoed fluctueert, wordt het ook vaak als belegging gebruikt. We spreken dan ook wel van beleggingspanden.

Je koopt dan bijvoorbeeld een huis om het te verbouwen en hopelijk met winst te verkopen. Of je koopt een pand met het doel om het te verhuren en op die manier een inkomen te genereren. Sommige mensen zijn hier zo goed in dat ze er hun werk van maken.

Er is echter een belangrijk nadeel: Het kopen van een beleggingspand kost veel geld. Daarnaast komt er veel expertise kijken bij verbouwingen en onderhoud van een pand. Dit is voor veel mensen een drempel. Je hebt daarnaast geen garantie dat je het pand weer met winst kunt doorverkopen.

Beleggen in vastgoed via de beurs

Beleggen in vastgoed kan ook zonder dat je fysiek een huis of een ander pand hoeft te kopen. Je kunt bijvoorbeeld via vastgoedfondsen eenvoudig investeren in lokaal of wereldwijd vastgoed.

Laagdrempeliger dan fysiek vastgoed

Een belangrijk voordeel om via de beurs te beleggen in vastgoed is dat je veel kleinere bedragen kunt investeren. Je kunt in principe zoveel of zo weinig inleggen als je wilt, aangezien je geld in vastgoedfondsen zit in plaats van in fysiek vastgoed.

Het nadeel van beleggen in vastgoed via de beurs is dat je praktisch geen invloed hebt op de keuzes die het fonds maakt. Verder zijn er kosten verbonden aan het beheer van een fonds.

Betere risicospreiding

Doordat je kleinere bedragen kunt beleggen, wordt het mogelijk om je beleggingen beter te spreiden dan wanneer je geld investeert in één vastgoedobject. Wanneer je belegt via vastgoedfondsen kun je investeren in diverse soorten vastgoedprojecten over de hele wereld. Je bent daardoor minder afhankelijk van de inkomsten van één object of project en zodoende verklein je het risico van je belegging.

Rendement en risico’s

Wanneer je belegt in vastgoed loop je de kans dat je je inleg kwijtraakt. Dit risico kun je verkleinen door je beleggingen te spreiden. Het kan ze echter niet helemaal wegnemen.

Aan de andere kant is zo dat tegenover een hoger risico een hoger potentieel rendement staat. Ben jij op zoek naar een hoog rendement? Dan moet je ook bereid zijn om een hoger risico (en soms ook lager rendement) te accepteren.

Waarom gespreid beleggen verstandig is

Iedere belegger doet er goed aan om zijn of haar beleggingen te spreiden. Hoever je hierin wilt gaan, hangt af van jouw beleggingsprofiel en het daarbij horende risicoprofiel.

Wanneer je belegt in een vastgoedfonds ben je zoals gezegd al bezig met het spreiden van je beleggingen. Het is daarnaast ook verstandig om je inleg te spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Je kunt hierbij denken aan aandelen, obligaties en grondstoffen. Zo verklein je de kans dat je je inleg verliest.

Laat je geld beleggen door Knab

Vind jij bovenstaand verhaal over het spreiden van je beleggingen nogal ingewikkeld klinken? Bij Knab laat je het beleggen over aan onze experts. Wij stellen een gevarieerde portefeuille voor je op zodat je belegd bent in verschillende beleggingscategorieën, zoals vastgoed, aandelen, obligaties en grondstoffen.

Jij bepaalt zelf je inleg en wij doen de rest. Je hebt dus zelf bijna geen werk aan je beleggingen. Je hoeft alleen maar je rendementsontwikkeling te volgen in de Knab App. Meer weten?

Ontdek beleggen bij Knab

De hierboven weergegeven informatie is puur informatief en kan niet als een individueel advies worden beschouwd.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak