Beginnen met beleggen, wanneer is hét moment?

"Is beleggen iets voor mij?" Aangezien de spaarrentes laag zijn, is dat een logische vraag. Misschien kun je slimmere dingen met je geld doen dan het allemaal op een spaarrekening te stallen. Beleggen, bijvoorbeeld. Maar wanneer begin je daarmee? Is het niet beter om even af te wachten tot de beurs weer lager staat? Beginnen met beleggen: wij geven je enkele tips & tricks.
Gepubliceerd
17 februari 2021
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 2 minuten

"Is beleggen iets voor mij?" Aangezien de spaarrentes laag zijn, is dat een logische vraag. Misschien kun je slimmere dingen met je geld doen dan het allemaal op een spaarrekening te stallen. Beleggen, bijvoorbeeld. Maar wanneer begin je daarmee? Is het niet beter om even af te wachten tot de beurs weer lager staat? Beginnen met beleggen: wij geven je enkele tips & tricks.

beginnen met beleggen

Beleggen ook voor de kleine(re) portemonnee

Beginnen met beleggen is spannend. Zeker als je het idee hebt dat je meteen met een groot bedrag zou moeten beginnen. Maar dat hoeft helemaal niet. Bij veel aanbieders kun je al beleggen met een klein bedrag - bijvoorbeeld € 100. Sommige aanbieders laten je zelfs beleggen met wisselgeld. Let wel goed op de kosten. Die verschillen sterk per aanbieder. Zeker als je met een klein bedrag belegt, kunnen de kosten relatief hoog zijn. Dat dat gaat ten koste van je uiteindelijke rendement.

Het beste moment om te beginnen met beleggen?

Helaas bestaat er geen gouden periode waarin je zeker weet dat je geld gaat verdienen. Of je het beste vandaag of morgen kunt beginnen met beleggen, kan niemand je vertellen. Stijgt de beurs al een tijdje? Dan ben je misschien te laat, maar - voor hetzelfde geld - gaat de beurs de komende tijd nog veel harder omhoog. Het omgekeerde geldt ook: staat de beurs historisch laag? Dat lijkt een aantrekkelijk moment om in te stappen, maar de index kan net zo goed nog veel dieper gaan. Eigenlijk heeft het dus ook geen zin om hierover na te denken: het optimale moment om te beginnen met beleggen bestaat immers niet.

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Spreiden door een periodieke inleg

Omdat je vooraf dus nooit het juiste moment kunt voorspellen, kan het verstandig zijn om periodiek (kleinere) bedragen in te leggen in plaats van in één keer een (groot) bedrag. Hiermee spreid je je kansen en beperk je het risico op slechte resultaten. Leg je gedurende langere tijd op vaste momenten - bijvoorbeeld maandelijks - een bedrag in? Dan heb je kans dat je je aankopen op zowel de 'duurdere' maar ook op de 'goedkopere' momenten doet.

Geld missen voor de langere termijn

Een hele belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: kan ik het geld dat ik wil beleggen voor een langere periode missen? Beleggen is namelijk minder riskant als je het geld voor een lange periode op je beleggingsrekening kunt laten staan. Historisch gezien is de beurs elke crisis uiteindelijk weer te boven gekomen, maar dan moet je niet in paniek raken als je beleggingen tijdelijk lager staan.

Als je bijvoorbeeld verwacht op korte termijn te verhuizen of een grote bruiloft wilt houden, is het verstandig om (ook) geld op een spaarrekening te laten staan. Daar kun je immers ieder moment bij. Beleg dus ook geen geld dat eigenlijk bedoeld is als financiële buffer voor als de auto stukgaat of voor een onverwachte belastingaanslag. Lastig om te bepalen wat een goede buffer is? Het Nibud heeft daar een handig hulpmiddel voor.

Heb je geen dure plannen, een goede financiële buffer en je extra spaargeld al een tijdje niet aangeraakt? Dan zou je kunnen overwegen om een gedeelte voor de lange termijn te beleggen. Mits je bereid bent om wat risico te nemen uiteraard.

Op safe of meer risico

Wil je zoveel mogelijk op safe spelen, kies dan bij de aanbieder voor een defensieve strategie. Zo’n strategie bevat vaak meer obligaties. Deze zijn over het algemeen stabieler dan aandelen, maar leveren vaak ook iets minder rendement op. Bereid om meer risico te nemen? Dan is een meer offensieve strategie wellicht iets voor jou. Zo’n strategie bevat juist weer meer aandelen. Het kan zijn dat je op de korte termijn verlies maakt, maar over het algemeen maak je op de langere termijn wel meer kans op een hoger rendement.

Focus op de lange termijn

Als je gaat beleggen, hoef je de beurs dus niet per se op de voet te volgen. Sterker nog: Uit onderzoek blijkt dat je beleggingsstrategie continu aanpassen op basis van het beursnieuws, niet meer rendement op hoeft te leveren. Het is beter om vast te houden aan een visie voor de langere termijn en niet mee te gaan in bepaalde hypes of in te spelen op korte termijn ontwikkelingen. De kans is aanwezig dat dit verkeerd uitpakt. Een verstandige manier van beleggen kan dus juist zijn om het heel saai te houden en een gespreide portefeuille voor een lange termijn aan te houden.

Verstandig beleggen mét de juiste kennis

Je weet nu zeker dat je de beurs wil betreden, maar twijfelt alleen nog over dit: moet ik me niet eerst beter inlezen over beleggen voor ik eraan begin? Natuurlijk staat het je altijd vrij om je eerst meer te verdiepen in de beleggingswereld voor je een deel van jouw spaargeld in de waagschaal stelt. Dat is juist heel verstandig. Misschien vraag je je wel af: wil ik mijn geld zelf beleggen of laten beleggen door een vermogensbeheerder?

Je geld laten beleggen door Knab?

Liever niet zelf beleggen? Laat je geld beheren door een expert.

Ontdek beleggen bij Knab

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, of je bereid bent risico’s te nemen en je doelen. Denk er dus goed over na.



Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak