Wat zijn obligaties en wanneer zijn ze een goede belegging?

Obligaties zijn iets minder bekend dan aandelen. Jammer, want obligaties kunnen namelijk in veel gevallen een aantrekkelijke belegging zijn. Maar wat zijn obligaties eigenlijk, en nog belangrijker, waarom zou je erin beleggen?
Gepubliceerd
15 november 2018
Laatst geüpdatet
18 oktober 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 15 november 2018
- Laatst geüpdate: 18 oktober 2023
- Leestijd: 4 minuten

Obligaties zijn iets minder bekend dan aandelen. Jammer, want obligaties kunnen namelijk in veel gevallen een aantrekkelijke belegging zijn. Maar wat zijn obligaties eigenlijk, en nog belangrijker, waarom zou je erin beleggen?

Vrouw checkt haar obligaties in beleggingsapp

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door een bedrijf of een overheid. Je leent dus geld uit en in ruil daarvoor ontvang je zogenaamde couponrente. Veel obligaties zijn verhandelbaar op de beurs en ze worden doorgaans gezien als een relatief veilige belegging.

Wat voor obligaties zijn er?

Er zijn meerdere soorten obligaties beschikbaar. Van de meest voorkomende soort, de ‘normale’ obligatie, zijn er twee soorten: staatsobligaties en bedrijfsobligaties.

Staatsobligaties

Staatsobligaties worden uitgegeven door overheden en ze worden vooral gebruikt om financieringstekorten te dekken. Omdat staten niet snel failliet gaan, worden staatsobligaties doorgaans gezien als het minst risicovolle type obligatie. Dit geldt vooral voor obligaties uitgegeven door Westerse overheden.

Bedrijfsobligaties

Bedrijfsobligaties worden uitgegeven door bedrijven. Ze zijn meestal risicovoller dan staatsobligaties omdat de rente en terugbetaling afhankelijk zijn van de kredietwaardigheid van het bedrijf. De kans op faillissement is bij bedrijven doorgaans hoger dan bij overheden.

Andere typen obligaties

Naast bovengenoemde varianten zijn er nog een aantal andere typen obligaties. Zo zijn er bijvoorbeeld zogenaamde converteerbare obligaties, reverse convertibles, zero-coupon obligaties en perpetuele obligaties. Deze typen zijn een stuk risicovoller dan de ‘normale’ obligaties, en de opzet ervan is doorgaans complexer.

Hoe maak je winst op obligaties?

Als je belegt in obligaties zijn er twee manieren waarop je rendement kunt behalen. Dat kan door middel van koerswinst en couponrente.

De koers van een obligatie

Wanneer je een obligatie koopt op de beurs, betaal je een bepaalde koers. Deze koers wordt uitgedrukt in procenten.Stel bijvoorbeeld dat de koers van een bepaalde obligatie 95 is. Als deze obligatie een nominale waarde (het totale bedrag dat de uitgever wil ophalen) heeft van € 1000, is hij op dat moment € 950 waard.

De koers van een obligatie is van een aantal zaken afhankelijk. Enkele factoren die invloed hebben zijn de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie, de hoogte van de marktrente en het sentiment op de financiële markten. Als de kredietwaardigheid bijvoorbeeld daalt, zal in de meeste gevallen de koers van de obligatie ook dalen.

Couponrente

Als je een obligatie koopt, word je vergoed door middel van couponrente. De hoogte van de rente hangt af van de kredietwaardigheid van het bedrijf of de overheid die de obligatie uitgeeft. Hierbij geldt meestal: hoe groter de kans dat de uitgever de obligatie terug kan betalen, hoe lager de couponrente.

De couponrente kan zowel vast als variabel zijn. Bij de vaste variant blijft de couponrente gedurende de hele looptijd hetzelfde. Bij variabele couponrente wordt de hoogte ervan per periode vastgesteld.

Hoe veilig zijn obligaties?

Obligaties zijn in vergelijking met aandelen over het algemeen een minder risicovolle belegging. Dit komt omdat een obligatie een lening is, die in principe wettelijk gezien terugbetaald moet worden. Dat betekent echter niet dat je met obligaties helemaal geen risico’s loopt.

Je loopt bijvoorbeeld het risico dat de financiële positie van de uitgever verslechtert, waardoor mogelijk de aflossingen en de couponrente (tijdelijk) niet kunnen worden betaald. Bij een faillissement kun je in het ergste geval (een deel van) je inleg verliezen. Lees meer over de risico’s van beleggen.

Is beleggen in obligaties iets voor jou?

Of het voor jou een goed idee is om in obligaties te beleggen, hangt helemaal af van jouw situatie. Over het algemeen kun je echter stellen dat obligaties interessant kunnen zijn voor mensen die:

  • van tevoren een goed beeld willen hebben van wat hun belegging oplevert;
  • op zoek zijn naar een betere spreiding van hun beleggingsportefeuille;
  • spaarrentes te laag vinden en aandelen te risicovol (maar wel bereid zijn bepaalde risico’s te accepteren).

Beleggen in obligaties bij Knab Wanneer je bij Knab belegt, laat je je geld beleggen door onze experts. Zij stellen een gevarieerde beleggingsportefeuille voor je samen. Dit betekent dat ze jouw beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategorieën, waaronder obligaties.

Hoeveel procent van een portefeuille zal bestaan uit obligaties, hangt onder andere af van je beleggingsprofiel en risicoprofiel. Wil je meer weten over hoe wij jouw geld beleggen en wat de risico’s en kosten zijn? Ga naar de homepage van Knab Beheerd Beleggen.

Wil jij beginnen met beleggen? Check ons stappenplan met handige informatie en tips.

Ontdek beleggen bij Knab

Goed om te weten
Dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Blijf dromen, start met beleggen.  Meer info