Sparen voor later: dit zijn je opties

Je weet dat het belangrijk is, een pensioen opbouwen. Maar als je van je werkgever geen (gunstige) pensioenregeling krijgt, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt immers ook lekker op vakantie, een fijn huis en af en toe uit eten. Waar haal je dan het geld vandaan om te sparen voor later? In dit artikel geven we je een aantal opties. 
Gepubliceerd
19 april 2018
Laatst geüpdatet
30 december 2021
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 18 april 2018
- Laatst geüpdate: 30 december 2021
- Leestijd: 6 minuten

Je weet dat het belangrijk is, een pensioen opbouwen. Maar als je van je werkgever geen (gunstige) pensioenregeling krijgt, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt immers ook lekker op vakantie, een fijn huis en af en toe uit eten. Waar haal je dan het geld vandaan om te sparen voor later? In dit artikel geven we je een aantal opties. 

Sparen voor later tips-211330-edited

Verschillende manieren om te sparen voor later

Wat je leeftijd ook is, het is nooit te vroeg om na te denken over je pensioen. Heb je een pensioenregeling bij je werk? Fijn! Maar zorg er dan wel voor dat je goed weet hoe deze in elkaar steekt. Niet iedere regeling zorgt namelijk voor een volledig pensioen op je oude dag. Voor je het weet zit je met een pensioengat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je pensioen aan te vullen. 

Belastingvrij sparen

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende manier: sparen. Hoewel de spaarrente op dit moment behoorlijk laag is, kun je een hogere rente krijgen door te kiezen voor een andere spaarvorm

Maar wacht even, hier betaal je toch belasting over? Klopt. Zeker als je een relatief hoog bedrag spaart - en dat heb je nodig voor je pensioen - betaal je vermogensrendementsheffing over je spaargeld. Gelukkig zijn de regels versoepeld en kun je meer sparen zonder belasting te betalen. Hoe dat precies zit, lees je in het artikel over belastingvrij sparen in 2021 en 2022. 

Pensioensparen

Een vorm van sparen die volledig gericht is op het uitbouwen van je pensioen is - de naam zegt het al - pensioensparen. Hierbij zet je geld opzij via een lijfrenteproduct. Dit betekent dat het bedrag dat je spaart voor je pensioen apart gehouden wordt van je overige spaargeld, door middel van een verzekering, belegging of spaarrekening. Je ontvangt hierover dan ook meer rente dan je op een reguliere spaarrekening zou krijgen. 

Check Knab Pensioensparen

Alternatieven voor sparen

Helaas zijn de spaarrentes niet meer wat ze ooit geweest zijn. De rendementen die je met sparen kunt behalen zijn daarom beperkt. Er zijn wel andere alternatieven waarmee je meer uit je geld kunt halen.

Geld investeren

Naast het geld op een aparte rekening te laten zetten, kun je het ook (laten) beleggen. Dat kan bijvoorbeeld door te beleggen in obligaties of aandelen

Een huis kopen

Een andere goede investering voor de toekomst is het kopen van een huis. Eerlijk is eerlijk, dat klinkt makkelijker dan het is met de huidige woningmarkt in gedachten. Maar mocht je de kans krijgen, dan is het zeker een slimme optie. Ook al ga je er zelf niet wonen en koop je een huis om te verhuren.

Maar ook al ga je er zelf wonen en heb je dus niet de extra opbrengsten van een huurprijs, dan is het kopen van een huis alsnog een goede spaarvorm. Als het goed is, los je immers af op je hypotheek dus over dertig jaar is dit huis gewoon van jou. Hopelijk ontstaat intussen ook nog eens een behoorlijke overwaarde

Aflossen op je hypotheek

Heb je al een huis gekocht? Dan kan het verstandig zijn om extra af te lossen op je hypotheek. Maar let op: onder meer vanwege hypotheekrenteaftrek is dit niet altijd voordelig. Check dus altijd goed, eventueel met een hypotheekadviseur, of extra aflossen in jouw situatie onderaan de streep echt voordelig is. 

Een leaseauto nemen

Ook het rijden van een leaseauto heeft impact op je pensioen. Mits je deze ook privé gebruikt. Dat zit zo: als je met jouw auto van de zaak jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, heb je te maken met een fiscale bijtelling. Door de Belastingdienst wordt die auto dan als extra inkomen gezien, maar over dit gedeelte van je inkomen bouw je geen pensioen op. Je kunt dan gebruik maken van de jaarruimte. Dit bedrag mag je aftrekken van je belastbare inkomen.

Goed voorbereid op je pensioen

Er zijn dus verschillende opties waarmee je vermogen kunt opbouwen voor later, ook als je geen pensioenregeling hebt. Maar wil jij nou ook nu precies weten wat erin en eruit gaat? Check dan eens het betaalpakket van Knab. Voor de vaste prijs van € 5 per maand krijg je: 

    • tot wel 5 betaalrekeningen 
  • zoveel spaarrekeningen als je wilt, mét rente;
  • slimme tools en alerts om meer uit je geld te halen. 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer weten? Neem dan even contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zelf extra pensioen opbouwen?  Check je opties