Hoe begin je met vermogen opbouwen?

Om vermogen op te bouwen hoef je heus geen miljonair te zijn. Integendeel, ook met een bescheiden bedrag per maand kun je al beginnen met het opbouwen van vermogen. Op deze pagina lees je hoe je dit kunt aanpakken.

Ontdek beleggen bij Knab

Wanneer kun je het beste beginnen met vermogen opbouwen?
Op deze vraag bestaat eigenlijk maar één antwoord: zo vroeg mogelijk. Hoe langer je periodiek geld opzij zet, hoe hoger het bedrag dat je opbouwt en hoe groter de kans dat je een mooi rendement maakt of misschien ooit zelfs financieel onafhankelijk kunt worden. Dat wil overigens niet zeggen dat het ooit te laat is om vermogen op te bouwen. Begin er meteen mee!
Waarom zou je vermogen opbouwen?
Er zijn genoeg redenen om geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld voor een welverdiende vakantie of een nieuw paar schoenen dat eigenlijk net buiten je budget valt. Maar ook voor het opbouwen van vermogen voor de langere termijn zijn er genoeg redenen om iedere maand een vast bedrag te reserveren. Hieronder vind je een aantal belangrijke doelen.

4 doelen voor vermogensopbouw

Doel 1: Je financiële buffer
Een potje voor onvoorziene uitgaven moet je eigenlijk niet zien als vermogen, maar we raden je aan om hier als eerste geld voor opzij te zetten. Met een financiële buffer heb je genoeg achter de hand om een onverwachte uitgave op te vangen. Zet je financiële buffer op een aparte spaarrekening zodat je het niet per ongeluk uitgeeft.
Doel 2: Een eigen huis kopen
Veel mensen willen het liefst een eigen huis. Maar tegenwoordig mag je hypotheek niet meer dan 100% van je woningprijs bedragen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten zoals kosten koper en makelaarskosten zelf moet financieren. Als je overweegt om een huis te kopen, is het verstandig om hiervoor tijdig geld opzij te zetten.
Doel 3: De studie van je kinderen
Als je kinderen hebt, is de kans groot dat ze op een gegeven moment zullen gaan studeren. Helaas is de studiefinanciering geen gift meer en moeten studenten deze na hun studie terugbetalen. Veel ouders helpen hun kinderen door een deel van hun studiekosten te betalen. Het kan handig zijn om hiervoor een aparte spaarrekening te openen.
Doel 4: Vermogen opbouwen voor later
Bij veel werkgevers bouw je pensioen op. Maar werk jij (deels) als zzp’er, of biedt jouw werkgever geen pensioenregeling? Dan kan het verstandig zijn - of zelfs noodzakelijk - om geld opzij te zetten als aanvulling op je pensioen. Op die manier heb je de tijd om een mooi bedrag op te bouwen zodat je later een comfortabel inkomen hebt.
Vermogen opbouwen met weinig geld

Hou jij aan het eind van je geld nog maand over? Je bent niet de enige! Gelukkig kun je ook prima geld opzijzetten met een bescheiden budget. En als je dit consequent doet, kunnen ook bescheiden bedragen op den duur uitgroeien tot een mooi vermogen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter.

Zet iedere maand geld opzij
De snelste manier om vermogen op te bouwen is om iedere maand geld opzij te zetten. Doe dit niet aan het eind van de maand, maar meteen wanneer je salaris wordt gestort. Zo maak je van geld opzij zetten een prioriteit en voorkom je dat je het alleen doet wanneer je iets over hebt. Twijfel je hoeveel je per maand kunt missen? Lees hier een aantal tips.

Wat is de beste manier om vermogen op te bouwen?

Er zijn verschillende manieren om vermogen op te bouwen. Hieronder lichten we een aantal voorbeelden voor je uit. Welke manier voor jou het beste is, hangt af van jouw financiële situatie en wat je uiteindelijk wilt bereiken.
Sparen

Sparen is de populairste manier om vermogen op te bouwen. Dat komt vooral doordat sparen laagdrempelig en relatief veilig is. Maar niet alle spaarvormen zijn hetzelfde. Zo zijn er flexibele spaarrekeningen waarbij je geld vrij opneembaar is, of kun je kiezen voor een spaardeposito. Hierbij zet je je geld voor een bepaalde periode vast tegen een aantrekkelijker rentetarief. Lees meer over verschillende spaarvormen.

Sparen bij Knab

Beleggen

De laatste jaren zijn steeds meer mensen gaan beleggen. In de huidige tijden van lage spaarrentes kan beleggen een aantrekkelijke manier zijn om een deel van jouw vermogen sneller te laten groeien. Maar niet iedereen heeft tijd en zin om constant de beurs in de gaten te houden. Daarom kun je bij Knab je geld laten beleggen door een expert. Het is wel goed om te weten dat er aan beleggen kosten en risico’s zijn verbonden.

Beleggen bij Knab

Investeren in crowdfundprojecten

Steeds meer mensen ontdekken crowdfunding als een serieuze vorm van investeren. Sommige gevallen van crowdfunding werken namelijk als een zakelijke lening: jij leent geld uit aan veelbelovende bedrijven of projecten en in ruil daarvoor krijg jij rente uitgekeerd. In sommige gevallen kan de rente oplopen tot wel 9%. Ook voor crowdfunding geldt dat er kosten en risico’s aan verbonden zijn.

Lees meer over crowdfunding

Pensioensparen

Pensioensparen is een manier om met fiscaal voordeel extra pensioeninkomen op te bouwen. Je betaalt dan periodiek of eenmalig een premie aan een verzekeraar. Wanneer je met pensioen gaat, laat je het opgebouwde bedrag maandelijks of jaarlijks uitkeren. Het aantrekkelijke aan Pensioensparen is dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen over het bedrag dat je hebt opgebouwd.

Pensioensparen bij Knab

Welke vorm van vermogensopbouw past bij jou?

Ben jij een risicomijdend persoon, of wil jij juist graag wat extra risico nemen om je vermogen sneller te laten groeien? Sommige mensen zetten al hun vermogen op een spaarrekening en anderen zien juist meer in beleggen. Welke strategie het beste bij jou past, hangt onder andere af van jouw financiële situatie en je risicobereidheid. Veel mensen kiezen uiteindelijk voor een mix, bijvoorbeeld tussen sparen en beleggen.
Hoe haal je meer rendement uit je vermogen?
Vermogen opbouwen bestaat deels uit iedere maand geld opzij zetten en deels uit het behalen van rendement over je vermogen. En bij rendement geldt over het algemeen: hoe hoger het rendement is dat je wilt behalen, hoe hoger het risico is dat je daarvoor moet nemen. Zo is het potentiële rendement bij beleggen bijvoorbeeld hoger dan bij sparen, aangezien het risico dat je bij beleggen neemt hoger is.
Houd rekening met vermogensbelasting
Als je consequent geld opzij zet, kom je het vroeg of laat tegen: vermogensbelasting. In 2019 kun je tot een bedrag van € 30.360 belastingvrij sparen (€ 70.720 met een fiscaal partner). Ga je over die grens, dan zul je belasting moeten betalen over je vermogen. In sommige gevallen geldt er een vrijstelling, waardoor je verlaging of vrijstelling van vermogensbelasting kunt krijgen. Lees meer over vermogensbelasting.
Vermogensbeheer voor grotere vermogens

Heb jij al flink wat geld opzij gezet en wil je dit graag verder uitbouwen? Dan kun je overwegen om je vermogen te laten beheren door een expert. Dit gebeurt op een manier die past bij jouw financiële situatie, je risicobereidheid en het doel dat je voor ogen hebt.

Er zijn verschillende soorten vermogensbeheer. Sommige aanbieders vragen een minimuminleg, bijvoorbeeld € 25.000 of € 100.000. Bij Knab kun je vanaf elk bedrag je geld laten beleggen door onze experts. Let op: aan beleggen zitten kosten en risico’s verbonden.

Start meteen met vermogen opbouwen

Hoe eerder je begint, hoe beter! Stel een automatische spaaropdracht in zodat je iedere maand ongemerkt vermogen opbouwt. Probeer ook eens of beleggen iets voor jou is. Bij Knab kun je al vanaf € 100 beginnen met beleggen.

Ontdek Knab Beheerd Beleggen

Arthur Buijs - Content Specialist

"Vermogen opbouwen klinkt grootser dan het is. Wanneer je consequent bespaart op je uitgaven en iedere maand geld opzij zet, ben je al een eind op weg."

Goed om te weten

Deze informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies. Maak altijd je eigen overweging. Aan bovenstaande manieren om vermogen op te bouwen zijn kosten en risico’s verbonden. Je vermogen kan meer waard worden, maar ook minder. Wat voor jou de beste manier is om vermogen op te bouwen, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je financiële doelen en -horizon.