Huis kopen om te verhuren: de hypotheek en meer

  • 3 minuten
  • 13 december 2018
De afgelopen jaren heb jij flink wat geld gespaard. Hoewel het altijd veilig op een spaarrekening heeft gestaan, is de rente die je ontvangt de laatste tijd wel erg laag. Een koopwoning staat al langer op je wensenlijstje, maar je zoekt ook naar opties om geld te investeren. Wat nou als je deze ideeën kon bundelen? Door je koopwoning te verhuren, levert deze op de lange termijn misschien wel geld op. Maar let op, er komen flink wat regels kijken bij een huis kopen om te verhuren. Laten we ze eens doornemen.

Huis verhuren

Huis kopen om te verhuren terwijl je er zelf niet woont

Nu je besloten hebt om een koopwoning te verhuren, moet je jezelf eerst afvragen of jij ook de woning gaat betrekken. Koop je puur en alleen om de woning te verhuren? Dan ben je niet langer een particulier, waardoor je geen “gewone” hypotheek af kunt sluiten. Je kunt misschien terecht bij een paar banken die hypotheken voor vastgoed aanbieden, zoals NIBC. Toch zullen deze geldverstrekkers extra veel zekerheid willen. Een vast inkomen en voldoende eigen geld zijn dus een must.

Lees je goed in
Bovendien moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente om te mogen verhuren. Enne, vergeet de brandveiligheid en de verschillende belastingen niet. Koop je een appartement? Dan heb je ook nog eens toestemming nodig van de Vereniging Van Eigenaren (VvE) voor je mag verhuren. Genoeg stof om je in te verdiepen dus!

Woning tijdelijk verhuren?

Wanneer je van plan bent om je woning slechts tijdelijk te verhuren, is het een ander verhaal. Je kunt je vorige woning, die nog te koop staat, verhuren tot deze verkocht wordt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een vakantiewoning kopen om tijdelijk te verhuren.

Toestemming van de bank
Voor je je woning verhuurt, heb je toestemming nodig van je hypotheekverstrekker. Zolang jij je lening nog niet hebt afgelost, heeft de bank recht op het onderpand (jouw woning). Dat betekent dat - als jij je hypotheek niet meer kunt betalen - ze het huis kunnen verkopen en met de restwaarde de hypotheek kunnen aflossen. Daarom is de bank niet altijd even blij met jouw verhuurplannen. Verhuren maakt je woning namelijk minder waard. Ook heeft een huurder verschillende rechten, wat ervoor zorgt dat hij/zij moeilijker de woning uit te zetten is.

Te koop staande woning verhuren

Krijg jij jouw woning maar niet verkocht en heb je daarom besloten om deze te verhuren? Naast toestemming van de geldverstrekker, moet je met een aantal andere zaken rekening houden. Zo kun je je woning het beste via de Leegstandswet verhuren. Let op, hier zitten verschillende voorwaarden aan verbonden. Je hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig en er worden eisen gesteld aan de huurovereenkomst.

Belastingtechnisch verhaal
Een ander belangrijk punt om in gedachten te houden: wanneer je je woning verhuurt, loop je fiscaal voordeel mis. Je hebt niet langer recht op hypotheekrenteaftrek en je betaalt vermogensrendementheffing. Hier staat wel tegenover dat je geen belasting betaalt over de huurinkomsten. Weeg dus de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Vakantiewoning verhuren

Heb jij in de planning staan om een vakantiewoning op een ontspannen plek te kopen? Dat klinkt ideaal! Maar wat doe je met de woning wanneer jij er niet zit? Een optie is om de recreatiewoning tijdelijk te verhuren. Maar ook hier zitten - zoals je inmiddels gewend bent - weer voorwaarden aan verbonden. Een voorbeeld: wanneer de vakantiewoning die je op het oog hebt op een bungalowpark staat, moet je eerst checken of je deze überhaupt wel mág verhuren.

Hypotheek voor je vakantiewoning

Om nog maar te zwijgen over de financiering van je toekomstige vakantiewoning. Bij verschillende banken kun je een hypotheek afsluiten voor een vakantiewoning. De voorwaarden van zo’n “recreatiehypotheek” zijn bijvoorbeeld dat de vakantiewoning van steen of beton is, niet permanent bewoond wordt en onder andere een eigen badkamer heeft. Geef ook bij je hypotheekaanvraag aan dat je de vakantiewoning wilt verhuren, om er zeker van te zijn dat je geldverstrekker hier oké mee is.

Let op: of je je vakantiewoning nou verhuurt of niet, je kunt met een recreatiehypotheek sowieso geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Bovendien moet je vermogensrendementheffing betalen. Check dus ook hier weer of de kosten tegen de opbrengsten opwegen. Wil jij nog meer uit je vermogen halen? Met het gratis Financieel Plan van Knab heb je meteen inzicht in jouw financiële situatie, met handige spaar- en bespaartips om jouw vermogen maximaal te benutten. 

Maximale hypotheek berekenen

Bij het verhuren van je woning komt dus flink wat kijken. Overweeg jij een huis te kopen? Check dan hoeveel je hiervoor kunt lenen. Bereken eenvoudig je maximale hypotheekKaylee Portegies Zwart
Kaylee is blogger bij Knab, waar je al je financiële zaken overzichtelijk op één plek hebt. Van je hypotheek tot aan verzekeringen.


Snel inzicht in jouw opties voor een hypotheek  Gratis oriëntatiegesprek

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek