Hoeveel moet ik sparen per maand?

Je wilt lekker leven. Af en toe een weekendje weg, een fijn huis, lekker uit eten. Maar aan het einde van de maand moet er ook een bedrag naar je spaarrekening. Wel zo verstandig. Maar hoeveel moet je sparen per maand? Hoeveel spaargeld moet je hebben om ook dat leuke leven te leiden? Wij geven je wat tips.
Gepubliceerd
5 april 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 29 maart 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 4 minuten

Je wilt lekker leven. Af en toe een weekendje weg, een fijn huis, lekker uit eten. Maar aan het einde van de maand moet er ook een bedrag naar je spaarrekening. Wel zo verstandig. Maar hoeveel moet je sparen per maand? Hoeveel spaargeld moet je hebben om ook dat leuke leven te leiden? Wij geven je wat tips.

Hoeveel sparen per maand-699484-edited

Hoeveel moet je sparen per maand?

Het bedrag dat je per maand kunt missen is enorm afhankelijk is van jouw situatie en natuurlijk je inkomen. Daarom hanteert het Nibud een inkomensafhankelijk bedrag, wat neerkomt op 10% van je netto inkomen. Dit geld zet je opzij voor onregelmatige uitgaven, uitgaven die dus vallen buiten je vaste maandelijkse of jaarlijkse lasten. 

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld € 20.400 per persoon op de bank hebben staan. Schrik niet, dit betekent natuurlijk niet dat dit de standaard is. Zo blijkt dat - logischerwijs - alleenstaanden een stuk lager spaarsaldo hebben dan mensen uit een meerpersoonshuishouden zonder kinderen. 

Spaardoelen

Over welke spaardoelen hebben we het dan precies? Dit kan eigenlijk voor van alles zijn. Een bruiloft, een verre reis, de studie van de kinderen, een nieuwe woning of alleen het opknappen van de keuken. Maar vergeet vooral ook niet de onvoorziene kosten. Stel de wasmachine gaat kapot, er is lekkage aan het dak of je maakt ziektekosten die niet vergoed worden. 

Moet je altijd 10% opzij zetten?

Niet iedereen heeft maandelijks zoveel geld over dat 10% haalbaar is. Waar komt deze vuistregel dan vandaan? Het Nibud heeft dit percentage bepaald, omdat de onvoorziene uitgaven bij een minimum inkomen boven de 10% uitkomen. Zonder die 10% kan het dus maar zo zijn dat je in de financiële problemen komt.

Minder dan 10% sparen

Er zit echter wel een ‘maar’ aan die 10%. Dit percentage is namelijk gebaseerd op het kopen van bijvoorbeeld nieuwe kleding en meubels. Ga je naar de kringloop in plaats van de woonboulevard of krijg je wel eens kleding met familie en vrienden, dan scheelt dat alweer een stuk in de uitgaven. En een vakantie is natuurlijk ook hartstikke duur.

Overigens hoef je niet iedere maand 10% opzij te zetten. Als je de ene maand 30% red en de volgende misschien 5%, dan is er natuurlijk ook niets aan de hand. Zolang je gemiddeld maar rond die tien zit.

Spaarmethodes

Goed, 10% dus. Hoe krijg je dat voor elkaar? Daar zijn verschillende methodes voor. Zet bijvoorbeeld een automatische incasso aan die iedere maand, direct nadat je salaris gestort is, een bepaald bedrag van je betaal- naar je spaarrekening overboekt.

Of spreek met jezelf af dat je een percentage van de prijs van een grote aankoop die je doet overmaakt naar je spaarrekening. Wil je een nieuwe jas van € 150? Prima, maar dan gaat er € 15 naar je spaarrekening. Dit kan bij sommige banken trouwens automatisch, pinsparen heet dat.

Indirect sparen

Ben je nou niet goed in sparen en betrap je jezelf erop dat je aan het eind van de maand stiekem dat eerder overgemaakte bedrag weer van je spaarrekening afhaalt? Dan kun je misschien op een andere manier sparen.

  • Vakantiegeld
    Bij sommige werkgevers heb je bijvoorbeeld de keuze om je vakantiegeld maandelijks of jaarlijks uit te laten betalen. Kies je voor het laatste? Dan spaar je op jaarbasis standaard 8% van je salaris.
  • Hypotheekrenteaftrek
    Zo werkt het eigenlijk ook bij hypotheekrenteaftrek. Je kunt ervoor kiezen om een voorlopige teruggave in te stellen en het bedrag maandelijks te ontvangen. Een alternatief is om je gewoon één keer per jaar uit te laten betalen. Je ontvangt het bedrag dan na het doen van je belastingaangifte. 

Geld besparen

Kom jij nooit aan die 10% per maand? Ga dan bij jezelf na of dit wel zou kunnen. Een goede manier hiervoor is een huishoudboekje maken. Hierin zet je al je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Zo krijg je een handig overzicht waarin je precies kunt zien waar je op kunt besparen. Op een duur abonnement bijvoorbeeld of een verzekeringspremie. Ook stoppen met roken kan een hoop geld opleveren.  

Sparen en lenen

In de tijd dat de spaarrentes hoog waren, kwam het nog wel voor dat mensen een lening afsloten om hun spaarsaldo op te hogen. Lenen om te sparen dus. Je raad het al: nu de spaarrente weer zo laag is, heeft dat geen enkele zin.

Sterker nog: het kóst je alleen maar geld. De rente die je betaalt over een doorlopend krediet - die lening dus - is namelijk een stuk hoger dan de rente die je ontvangt over je spaargeld. Welke spaarvorm je ook kiest. 

Zo snel mogelijk sparen

10% of niet, feit blijft dat je natuurlijk zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld op je spaarrekening wilt hebben. Daarom bieden wij je niet alleen een van de hoogste spaarrentes van Nederland, maar geven we je ook handige tips om sneller te sparen.

Daarnaast hebben we slimme tools die jou helpen meer rendement uit je geld te halen. Zo kun je bijvoorbeeld een alert instellen als: 

  • de rente ergens anders hoger is;
  • je onnodig rood staat;
  • je beter saldo van je betaal- naar je spaarrekening kunt overboeken.

Sparen bij Knab

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab