Spaarvormen: het verschil tussen flexibel, kwartaal en deposito sparen

Heb jij spaargeld op de bank staan voor een verre reis, een koophuis of die mooie nieuwe auto? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk je spaardoel bereiken. Dat kan door de hoogste rente te krijgen. Maar hoe regel je die? Misschien wel door te kiezen voor andere spaarvormen. Zo kun je bijvoorbeeld een hogere rente krijgen als je je geld langer vastzet. Wij leggen je graag uit hoe het zit.
Gepubliceerd
16 november 2017
Laatst geüpdatet
31 oktober 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 november 2017
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2022
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij spaargeld op de bank staan voor een verre reis, een koophuis of die mooie nieuwe auto? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk je spaardoel bereiken. Dat kan door de hoogste rente te krijgen. Maar hoe regel je die? Misschien wel door te kiezen voor andere spaarvormen. Zo kun je bijvoorbeeld een hogere rente krijgen als je je geld langer vastzet. Wij leggen je graag uit hoe het zit.

Spaarvormen flexibel kwartaal deposito sparen-806422-edited.jpg

Spaarvormen: welke kies jij?

Bij het kiezen van een spaarvorm zijn jouw spaardoelen en financiële situatie enorm belangrijk. Zit je bijvoorbeeld vaak krap bij kas of heb je geld achter de hand nodig om de onverwachte lasten van je koophuis op te vangen? Dan is het verstandig om te allen tijde je geld van je spaarrekening te kunnen halen. Maar spaar je voor je kinderen of voor een reis die je over een jaar gaat maken, dan is een andere spaarvorm misschien weer handig. Door goed over deze factoren na te denken, kun je besluiten welke spaarvorm het beste bij je past. Of je nou alleen of samen een spaarrekening hebt.

Alle actuele rentetarieven vind je op onze website. 

Flexibel sparen

De meest voorkomende spaarvorm is flexibel sparen. Het maakt niet uit hoeveel geld je op zo’n rekening stort, er is geen minimum inleg en je krijgt altijd de rente - die wordt dagelijks vastgesteld - over het bedrag dat je spaart. Het grote voordeel hierbij is dat je altijd je geld van de rekening af kunt halen. Flexibel sparen is dus ideaal voor onvoorziene omstandigheden zoals een kapotte wasmachine of een fikse autoreparatie.

Spaarrente flexibel sparen
Bij flexibel sparen heb je altijd te maken met een variabele rente. Het is dus niet zo dat je voor de hele periode altijd de spaarrente krijgt die geldt op het moment dat je de rekening opent. De rente kan tussentijds wijzigen, zowel omhoog als omlaag. Je hebt dus geen zekerheid over de rente die je ontvangt.

Kwartaal sparen*

Als je jouw spaargeld langer dan drie maanden op een spaarrekening kunt laten staan, dan is kwartaal sparen voor jou voordelig. Dat werkt zo: je ontvangt over je spaargeld een basisrente tot je een kalenderkwartaal je geld op de rekening hebt staan. Daarna krijg je een bonusrente. Dit geldt alleen als je spaargeld een volledig kalenderkwartaal op de rekening hebt staan. Tussentijds mag je het er dus niet van afhalen, dan loop je de bonusrente mis.

Voorbeeld: Je zet het geld 30 december op je spaarrekening en haalt het er 12 mei vanaf. Dan ontvang je de bonusrente over één kwartaal. Zet je het 30 december op je spaarrekening en haal je het er 12 maart vanaf? Dan ontvang je alleen de basisrente.

*Het is op dit moment niet langer mogelijk om een Kwartaal Spaarrekening te openen bij Knab.

Spaarrente kwartaal sparen
De basisrente is meestal op een kwartaal spaarrekening is iets lager dan de flexibele spaarrente bij dezelfde bank. Maar laat je het geld een kwartaal lang staan en ontvang je de bonusrente, dan wordt het rentepercentage hoger dan op een flexibele spaarrekening. Ieder kalenderkwartaal ontvang je de rente. Laat je het geld vervolgens nog een kalenderkwartaal staan, dan krijg je daar dus ook weer rente over uitbetaald. Let op: net als bij flexibel sparen, kan ook hier de rente dagelijks wijzigen. Dit geldt voor zowel de basis- als de bonusrente.

Deposito sparen

Weet je zeker dat je jouw geld voor een lange periode kunt missen? Dan is deposito sparen een goede optie. Je zet je geld dan voor een langere tijd op een spaarrekening. Dit kan al vanaf één maand, maar ook voor zes jaar. Hoe langer je het spaargeld laat staan, hoe meer rente je krijgt. Je bepaalt van tevoren hoe lang je je geld vastzet en kunt er in de tussentijd in principe niet bij. Heb je het echt nodig, dan mag je het geld altijd van de rekening afhalen, maar daar zijn wel kosten aan verbonden.

Spaarrente deposito sparen
De spaarrente die je ontvangt op een depositorekening spreek je van tevoren af. Deze kan dus niet tussentijds ineens omlaag gaan. Je ontvangt de rente elk jaar en hij wordt ieder jaar dat je deposito loopt een stukje hoger.

Kun je niet kiezen tussen de spaarvormen?

Geen probleem! Bij Knab hoef je namelijk niet te kiezen. Je krijgt bij ons - voor een vaste prijs per maand - een compleet betaalpakket, inclusief zoveel spaarrekeningen als je wilt. Check nu deze en andere voordelen van een spaarrekening openen bij Knab. 

Naast sparen zijn er ook nog andere manieren om vermogen op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan beleggen. Ook hiervoor kun je bij Knab terecht.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.




Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.


Deel via:
Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab