Pensioensparen: pensioenopbouw met belastingvoordeel
Gepubliceerd
18 oktober 2017
Laatst geüpdatet
26 oktober 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 januari 2017
- Laatst geüpdate: 26 oktober 2021
- Leestijd: 2 minuten
Kan jij na je pensionering nog steeds lekker rondkomen? Dat zou natuurlijk fijn zijn, maar dan is het misschien een goed idee om zelf iets extra te doen voor je pensioen. Pensioensparen, bijvoorbeeld. Maar wat is dat, hoe spaar je en hoeveel? En wat zijn de voor- en nadelen?
Wat is pensioensparen?
Pensioensparen is een spaarvorm waarbij je geld opzij zet op een gesloten rekening voor na je pensionering, in aanvulling op je AOW en het pensioen dat je eventueel via je werkgever opbouwt.
Pensioensparen kan bij een verzekeraar of een bank via een specifiek lijfrenteproduct. Je stort eenmalig of periodiek een bedrag, dat de bank of verzekeraar uitkeert vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Of dat in termijnen of in één keer is, bepaal je zelf.
De voordelen op een rij
Het kapitaal dat je opbouwt, kun je niet op elk moment opnemen. Je moet het geld dus echt kunnen missen. Daar staat tegenover dat je het bedrag dat je stort, mag aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting.
Maar dat is nog niet alles: de belastingdienst rekent het opgebouwde bedrag niet tot je eigen vermogen in box 3. Hierdoor betaal je ook geen vermogensrendementsheffing over je aanvullend pensioen.
Hoeveel belastingvrij sparen?
Ben jij van plan om je vermogen in een keer apart te zetten? Wacht daar nog maar even mee. Er zit namelijk een limiet aan het bedrag dat je belastingvrij mag sparen.
Hoeveel je precies mag sparen heeft te maken met je jaarruimte en je reserveringsruimte. Je jaarruimte is jouw pensioentekort in een bepaald jaar. Simpel gezegd: het bedrag dat je minder aan pensioen opbouwt dan dat eigenlijk had gekund. Daarnaast mag je de niet-benutte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken voor je aanvullend pensioen. Dat is je reserveringsruimte.
Weeg de opties tegen elkaar af
Sparen voor een aanvullend pensioen brengt een hoop voordelen met zich mee. Maar vraag jezelf wel af of je het geld echt kunt missen. Als je van plan bent om binnenkort je huis te verbouwen of een nieuwe auto te kopen, is het misschien verstandiger om het geld op een open spaarrekening te zetten.
Geld op een spaarrekening kun je altijd opnemen, maar is belastingtechnisch gezien minder voordelig dan een lijfrente. Toch zijn er ook meer risico's aan verbonden: je kunt je geld altijd kwijtraken. Vraag aan een financieel adviseur wat verstandig is in jouw situatie.
Drie manieren van lijfrente
Weet je zeker dat je via een lijfrente wilt sparen voor je pensioen? Dan kan dat op verschillende manieren. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we ze hieronder voor je toegelicht.
Lijfrenteverzekering
Een lijfrenteverzekering is een levensverzekering die je afsluit bij een verzekeringsmaatschappij. Er zijn meerdere varianten mogelijk, waarbij je verschillende aanvullende producten kunt afsluiten. Een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering, bijvoorbeeld.
Aan een lijfrenteverzekering kleven ook nadelen. Zo zijn de kosten erg hoog, wat weer ten koste gaat van je pensioen. En gaat de verzekeraar failliet? Dan is je opgebouwde kapitaal niet beschermd en kan je misschien wel fluiten naar je geld. Houd dus rekening met deze risico's.
Lijfrentebeleggingsrecht
Een lijfrentebeleggingsrecht is een geblokkeerde beleggingsrekening bij een beleggingsinstelling. Het geld dat je stort, wordt voor jou belegd in een beleggingsfonds. Daar hoef je dus geen financiële kennis voor te hebben.
Een faillissement van het beheer heeft in principe geen invloed op jouw opgebouwde kapitaal. Dat is immers belegd in een fonds. Maar let op: beleggen betekent hoe dan ook risico’s nemen. Je kunt je inleg gedeeltelijk of helemaal kwijtraken. Bovendien zijn er ook kosten aan verbonden.
Lijfrentespaarrekening (pensioensparen)
Pensioensparen is redelijk eenvoudig: je stort een bepaald bedrag op een geblokkeerde spaarrekening. Kom je te overlijden? Dan wordt het bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. Je hebt ook te maken met een garantieregeling. Als de bank failliet gaat, valt het gespaarde bedrag tot € 100.000 onder de Nederlandse Depositogarantie. Wel fijn, die zekerheid.
Let op!
Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies. De voorgespiegelde rendementen zijn fictief en dienen alleen ter illustratie.
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.