Extra aflossen hypotheek: slimme tips

Heb jij spaargeld en overweeg je extra af te lossen op je hypotheek? Dat kan een goed idee zijn. Door extra aflossen kun je jouw maandlasten namelijk behoorlijk verlagen. Maar het is niet altijd verstandig. Soms betaal je namelijk een boete aan je geldverstrekker. Hoe zit dat? Wanneer is het slim en waar begin je met extra aflossen hypotheek?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij spaargeld en overweeg je extra af te lossen op je hypotheek? Dat kan een goed idee zijn. Door extra aflossen kun je jouw maandlasten namelijk behoorlijk verlagen. Maar het is niet altijd verstandig. Soms betaal je namelijk een boete aan je geldverstrekker. Hoe zit dat? Wanneer is het slim en waar begin je met extra aflossen hypotheek?

Extra aflossen hypotheek

Waarom extra aflossen hypotheek?

De laatste jaren zit de woningmarkt in de lift en stijgt de gemiddelde woningprijs. Maar een paar jaar geleden was dat nog wel anders. We weten daardoor maar al te goed dat de huizenprijzen kunnen zakken. Het is dus niet gek dat je als huiseigenaar overweegt om extra af te lossen op je hypotheek. Je hypotheekschuld extra verlagen kan onder andere handig zijn bij hypotheken op basis van beleggingen of aflossingsvrije hypotheken. En wanneer de hypotheekschulden hoger zijn dan de waarde van het huis.

Extra aflossen hypotheek verstandig?

Als je je huis verkoopt en de hypotheek hoger is dan de waarde van je woning, houd je een hypotheekschuld over. Als je woning onder water staat, kan extra aflossen verstandig zijn. Je kunt ook een spaarpot creëren waarmee je, als het nodig is, de restschuld geheel of gedeeltelijk kunt aflossen. Hetzelfde geldt als je een hypotheekvorm hebt waarbij een restschuld overblijft aan het einde van de looptijd. De schuld moet toch een keer worden afbetaald. Laat je altijd goed adviseren over de gevolgen van extra aflossen, want eenmaal afgelost is afgelost. 

Extra aflossen op leningdeel met hoogste hypotheekrente

Stel: je hebt je goed laten voorlichten over aflossen en het is in jouw geval een goed idee. Veel hypotheken bevatten meerdere leningdelen met verschillende rentetarieven. Op welk leningdeel los je af? Check eerst bij je geldverstrekker wat het gaat kosten om af te lossen. Moet je een boeterente betalen of niet? Voor zover je boetevrij kunt aflossen, is het verstandig om eerst het hypotheekdeel af te lossen waar je de hoogste hypotheekrente over betaalt.

Daarnaast is het van belang dat je let op de duur van de resterende rentevaste periode. Als de rente van een leningdeel binnenkort afloopt, moet je in je overweging meenemen wat de hypotheekrente gaat worden na de verlening van de rentevaste periode. Dan kan het best zijn dat je toch beter op dat leningdeel kunt gaan aflossen, of juist niet.

 

Alleen spaargeld investeren dat je kunt missen

Het geld dat je gebruikt voor je hypotheek aflossen, kun je later niet weer zonder fiscale gevolgen onttrekken aan de woning. Je kunt wel een geldlening afsluiten, maar de rente die je hierover betaalt zal niet aftrekbaar zijn. Het is belangrijk dat je een buffer hebt voor grote uitgaven, bijvoorbeeld voor een nieuwe koelkast of als je eerder wilt stoppen met werken.

Niet extra aflossen, maar extra sparen in de gekoppelde spaarvorm

Je kunt ook investeren in de aflossing van de hypotheekschuld door extra bedragen te storten in de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering of spaarrekening. Op deze manier houd je de hypotheekrenteaftrek maximaal en bouw je toch extra kapitaal op om op einddatum de hypotheek mee af te betalen. Er worden wel strikte eisen gesteld aan deze manier van vermogensopbouw. Je moet eerst een hypotheekadviseur raadplegen voordat je op deze manier extra kapitaal gaat storten.

Extra geïnvesteerd geld in jouw huis blijft in de eigen woning

Indien je bij het verkopen van jouw huis een overwaarde realiseert, moet deze opbrengst weer geïnvesteerd worden in je nieuwe huis. Dit geldt als je binnen drie jaar een nieuw huis koopt. Doe je dat niet? Dan is de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe woning niet volledig aftrekbaar van je inkomen.

Je volgende woning kopen doe je zo

Wil je meer weten over wat je precies moet doen als je een volgende woning koopt? Of extra aflossen verstandig is, je overwaarde of juist een restschuld hebt? Check het e-book Volgende woning kopen, daar staat alles in. En dat is helemaal gratis! 
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:
Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek