Zelf pensioen opbouwen: hoeveel leg je per maand in?

Iedere Nederlander heeft recht op AOW. Alleenstaanden krijgen 70% van het minimuloon, samenwonenden 50%. Veel Nederlanders bouwen daarnaast nog pensioen op via een werkgever, dan komt er nog een paar honderd tot duizend euro per maand bij. Voor sommigen is dat niet genoeg om later fijn van de leven. Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Maar hoeveel moet je dan maandelijks inleggen?
Gepubliceerd
18 november 2020
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 18 november 2020
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 5 minuten

Iedere Nederlander heeft recht op AOW. Alleenstaanden krijgen 70% van het minimuloon, samenwonenden 50%. Veel Nederlanders bouwen daarnaast nog pensioen op via een werkgever, dan komt er nog een paar honderd tot duizend euro per maand bij. Voor sommigen is dat niet genoeg om later fijn van de leven. Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Maar hoeveel moet je dan maandelijks inleggen?

ze willen zelf pensioen opbouwen, maar hoeveel per maand?

Tip: Sinds juni bekeken ruim 4.000 zzp'ers ons webinar over hoe je je pensioen slim kunt regelen. Financieel Expert Oskar Barendse legt op een begrijpelijke manier uit welke (fiscaal aantrekkelijke) opties je hebt. Maar liefst 96% van de kijkers geeft aan iets nieuws geleerd te hebben. 

Kijk pensioenwebinar terug

Zelf pensioen opbouwen, hoeveel per maand?

Het bedrag dat je moet inleggen om tot een goed pensioen te komen, is voor iedereen anders. Wil je weten hoeveel dit ongeveer voor jou is? Dat kan. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

1. Hoeveel pensioen heb je al opgebouwd?
2. Hoeveel heb je straks nodig om comfortabel van te leven?
3. Wanneer wil je stoppen met werken?

Om tot het bedrag te komen, trek je de antwoorden op vraag één en vraag twee van elkaar af. De uitkomst deel je vervolgens door het aantal jaar dat je nog moet werken tot je pensioen.

Bereken het zelf

Hieronder leggen we uit hoe je zelf globaal kunt berekenen hoeveel je in zou moeten leggen. Geen zin om zelf te rekenen? Check dan deze handige tool van berekenhet.nl. Die houdt ook rekeningen met het verwachte rendement op je spaar- en beleggingsrekeningen.  

1. Hoeveel heb je al gespaard?

Voor je kunt bepalen hoeveel je opzijzet, is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van je huidige situatie. Wat heb je al apart gelegd voor je oude dag? Tel hiervoor de volgende pensioenpotjes bij elkaar op.

Je bruto jaarlijkse inkomen uit AOW
In 2024 is de bruto AOW € 1.541,53 als je alleen woont en € 1.047,60 als je samenwoont of getrouwd bent. 

Eventueel: Bruto jaarlijkse inkomen uit pensioen via (een) werkgever(s)
Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je - naast hoeveel AOW je kan verwachten - ook hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd via werkgevers.

Eventueel nog pensioen dat je hebt opgebouwd op andere manieren
Denk hierbij bijvoorbeeld aan lijfrente

2. Hoeveel heb je nodig?

Wanneer je met pensioen gaat, verandert je financiële plaatje. Je vaste lasten gaan waarschijnlijk omlaag, maar er zijn ook dingen waar je juist meer geld aan uitgeeft. Je hebt immers meer tijd voor uitstapjes, reizen, je hobby’s en eventuele (klein)kinderen.

Een handige vuistregel is dat je ongeveer 70% van je (bruto) laatstverdiende inkomen nodig hebt om lekker te leven. Maar neem dit niet klakkeloos over en bedenk goed of dit ook voor jou van toepassing is. Heb je grootse plannen als je met pensioen bent, zoals een wereldreis? Dan is die 70% waarschijnlijk niet genoeg. 

3. Wanneer wil je stoppen met werken

Veel mensen werken rustig door tot ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Maar je kunt er ook voor kiezen om je pensioen wat eerder te plannen. Je keuze heeft invloed op het bedrag dat je per maand moet sparen. Over het algemeen geldt: Hoe langer je blijft werken (of hoe eerder je begint), hoe minder geld je opzij hoeft te zetten om je pensioendoel te bereiken.

Het verwachte rendement

Om te bepalen hoeveel geld je opzijzet, moet je ook rekening houden met rendement. Wanneer je belegt, is het verwachte rendement hoger dan wanneer je spaart. Maar let op: Je loopt dan ook meer risico.

Je leeftijd

Ook je levensverwachting is belangrijk bij het bepalen van het bedrag dat je opzijzet. Een lastige vraag om te beantwoorden, want niemand weet natuurlijk hoe oud hij of zij wordt. Ga er voor het gemak (en je berekening) even vanuit dat je ongeveer nog 20 jaar leeft als je 65 jaar bent. Dat is de levensverwachting voor 65-jarigen in 2024. 

Rekenvoorbeeld
Stel: Je bent nu 37 jaar en je wilt op je 67e met pensioen. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je dat je vanaf deze leeftijd € 2.000 aan pensioen ontvangt. Na een snelle berekening kom je erachter dat je ongeveer € 3.000 per maand nodig hebt om je huidige levensstijl te kunnen voortzetten.

Het verschil tussen het bedrag dat je hebt opgebouwd en nodig hebt, is € 1.000. Dat is € 12.000 per jaar. Omdat we gemiddeld nog 20 jaar leven, vermenigvuldigen we dit bedrag met 20 (= € 240.000). Je hebt nog 30 jaar tot je met pensioen kan. Dat betekent dat je ( € 240.000 : 30 =) € 8.000 per jaar en ( € 8.000 : 12 =) € 667 per maand moet sparen.

Slim sparen voor je pensioen

Met Knab kun je fiscaal voordelig geld opzijzetten voor later via pensioensparen en/of pensioenbeleggen. Dat betekent dat de Belastingdienst meebetaalt aan je oude dag!

Ontdek je pensioenopties bij KnabGeschreven door:

Arlette Cernëus

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële PlanningDeel via:

Belastingvriendelijk beleggen voor later?  Check Knab Pensioenbeleggen