Bedrijfsauto leasen: zo zit dat fiscaal

Moet jij als zzp’er veel met de auto rijden? Of bijvoorbeeld veel apparatuur of gereedschap vervoeren? Dan kan het handig zijn om een bedrijfsauto te kopen of te leasen. Voor welke optie je kiest, ligt aan wat jij het prettigste vindt. Maar als een bedrijfsauto leasen de aantrekkelijkste optie is, welke kosten kun je dan opvoeren bij de Belastingdienst?
Gepubliceerd
17 juni 2019
Laatst geüpdatet
17 juni 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 17 juni 2019
- Laatst geüpdate: 17 juni 2019
- Leestijd: 2 minuten

Moet jij als zzp’er veel met de auto rijden? Of bijvoorbeeld veel apparatuur of gereedschap vervoeren? Dan kan het handig zijn om een bedrijfsauto te kopen of te leasen. Voor welke optie je kiest, ligt aan wat jij het prettigste vindt. Maar als een bedrijfsauto leasen de aantrekkelijkste optie is, welke kosten kun je dan opvoeren bij de Belastingdienst?

bedrijfsauto leasen-1

Bedrijfsauto leasen: financial of operational lease?

Om te weten welke kosten voor jouw rekening zijn, moet je eerst een keuze maken tussen operational en financial lease.

Operational lease

Bij operational lease heb jij de auto in bruikleen van de leasemaatschappij en betaal je maandelijks een bedrag voor de huur van de auto. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor zaken als verzekeringen, onderhoud en wegenbelasting. Na de leaseperiode lever je de auto weer in zoals je hem ontvangen hebt.

Financial lease

Financial lease werkt anders. Bij financial lease ben jij economisch eigenaar van de auto. Daarmee ben jij ook verantwoordelijk voor de kosten zoals verzekering en onderhoud. Je betaalt maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij, en na het einde van de leaseperiode ben jij ook juridisch eigenaar van de auto (vroeger heette dat huurkoop).

Aftrekposten

Of je kosten mag aftrekken van de belasting, hangt in de eerste plaats af van de vraag of je kiest voor operational of financial lease.

Aftrek financial lease

Omdat je bij financial lease economisch eigenaar van het voertuig bent, zet je het voertuig als bedrijfsmiddel op de balans van je onderneming. Je kunt de totale kosten niet meteen aftrekken van de belasting, maar je moet jaarlijks afschrijven. Je verdeelt dan de kosten over meerdere jaren.

Andere aftrekbare kosten

Verder kun je nog een aantal kosten aftrekken als je kiest voor financial lease:

  • De rente over de leasetermijnen
  • Kosten voor onderhoud
  • Reparatie
  • Brandstof
  • Verzekeringen

Het is ook mogelijk dat je in bepaalde gevallen in aanmerking komt voor investeringsaftrek.

Btw

Bij financial lease wordt het btw-bedrag over het voertuig in één keer in rekening gebracht aan het begin van de leaseperiode. Deze kun je bij de aangifte omzetbelasting meteen weer terugvragen bij de Belastingdienst.

Aftrek operational lease

Bij operational lease zijn de meeste kosten voor rekening van de leasemaatschappij. Deze kun je dan ook niet aftrekken tijdens de belastingaangifte. Wel kun je kosten voor het leasen zelf en andere gebruikskosten die niet voor rekening zijn van de leasemaatschappij aftrekken tijdens de belastingaangifte.

Btw

Over de leasekosten van de auto wordt btw gerekend. Deze kun je ook weer aftrekken tijdens de aangifte omzetbelasting.

Privégebruik

Als je de auto ook gebruikt voor privédoeleinden, moet je dit verrekenen met je zakelijke renteaftrek. Hoeveel dat is, hangt af van de waarde van de auto, maar ook de CO2-uitstoot en het jaar wanneer het kenteken is afgegeven. Ook moet je meer dan 500 km per jaar privé gereden hebben. Deze bijtelling verreken je met de belasting.  

Al je kosten meteen overzichtelijk met de boekhoudkoppeling van Knab

Geen gedoe met afschriften, maar al je mutaties geüpload naar je online boekhoudpakket. Met de boekhoudkoppeling van Knab is dat zo geregeld. Zo heb je meteen al je kosten overzichtelijk en je boekhouding op orde.Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.Deel via:

Koppel je bank met je boekhoudpakket  Check het hier

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers